A kender kulcsfontosságú lehet az éghajlatváltozás szabályozásában, állítják a kutatók.
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

A szén-dioxid tárolásával foglalkozó, New York állam északi részén található Hudson Carbon kutatóközpont kutatócsoportja szerint a kannabisz lehet a hiányzó láncszem az emberiség éghajlatváltozás elleni harcában. Hogyan? A kender több mint kétszer olyan hatékonyan köti meg a szén-dioxidot a légkörből, mint a fák.

Noha az Egyesült Államok a világ népességének csak körülbelül öt százalékát teszi ki, a világ szén-dioxid-kibocsátásának 28 százalékáért felelős, ezért erre érdemes lenne odafigyelniük.

“Nagy vonalakban, ha [az Egyesült Államok] 50 millió hektáron termelne kendert, akkor évente többszáz millió tonna szenet kötnénk meg ezen a területen” – mondta Ben Dobson, a Hudson Carbon alapítója és elnöke.

Dobson úttörőnek számít a széngazdálkodás területén. A New York-i Hudson-völgyben található farmja egy talajlaboratórium, ahol a kutatók azt találták, hogy míg a fák évente körülbelül hat tonna szén-dioxidot képesek megkötni, addig a kender akár 16 tonnát is képes. A CO2 tartósan beépül a kender rostjába is, ami alapanyagként felhasználható számos termék gyártásához, a textilektől és az építőipartól az autóalkatrészeken át a gyógyszerekig.

Ha csak a gyapotot vesszük figyelembe, amely a ruházati és textilipari szálak 43%-át teszi ki világszerte, a kender óriási előnyökkel járhat, tekintettel a kender és a pamut termesztéséhez szükséges vízmennyiség óriási különbségére.

A Föld leggyorsabban növekvő növénye

A kender másik előnye, hogy a világ egyik leggyorsabban növekvő növénye, mindössze 100 nap alatt eléri a négy méteres magasságot.

Vajon segíthet a kendertermesztés az éghajlatváltozás elleni küzdelemben?

Amellett, hogy megtisztítja a levegőt az üvegházhatást okozó gázoktól, a kannabisznövények olyan rákkeltő nehézfémektől tisztítják meg a talajt, mint például a higany, ólom vagy kadmium – ezek olyan elemek, amelyek bár nem ártanak az élelmiszer célú növényeknek, rendkívül veszélyesek az ilyen növényeket fogyasztó emberekre. Annak ellenére, hogy a kender ilyen szinten képes tisztítani a környezetét, egyes tanulmányok állítása alapján maga a virágzat ennek ellenére is tiszta, nehézfém mentes marad.

A kender természeténél fogva hihetetlenül jövedelmező

Az ipari eladások várhatóan megháromszorozódnak a következő 7 évben, a 2019-es 4,71 milliárd dollárról 2027-re 15,26 milliárd dollárra.

A Dobson által jelenleg végzett munka oda vezethet, hogy a gazdálkodók pénzt kapjanak a szénmegkötő gyakorlataikért és földjeik szénmegkötő képességéért.

Dobson szerint végül is a gazdák közösen felelősek a Föld felszínének 60%-áért és annak kezeléséért.

“Valójában a Föld felszínének felével sáfárkodunk” – mondta. „Regenerálnunk kell a Föld felszínét egy egészséges ökoszisztémává, hogy biztosítani tudjuk a gyermekeink jövőjét, és enyhítsük az éghajlatváltozás legrosszabb hatásait.”

Már csak az a kérdés, hogy vajon mire várunk még?

Fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/@pixabay/


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom