körülbelül 6 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

A jelenlegi helyzet nem fogja csökkenteni a szegénységet vagy a globális felmelegedést. Bár a globális gazdaság nagymértékben függ a meg nem újuló erőforrásoktól és az egyszer használatos, biológiai úton le nem bomló termékektől, számos alternatíva létezik. Az egyik a kender! Becslések szerint a globális piac 5000 textilterméke és 25 000 egyéb terméke gyártható kender segítségével, ezáltal fenntartható alternatívákat kínálva az olaj, a műanyag, a ruházat és a papír helyett. A kender nem csak jövedelmező, hanem a szegénységgel kapcsolatos problémákra is megoldást nyújt, és a bolygót kisebb környezeti hatásokkal sújtja. Az alábbiakban bemutatunk 5 módszert, amellyel a kender képes leküzdeni a szegénységet és megtisztítani a bolygót.

A kender helyettesítheti a műanyagot

Az 1950-es évektől, a műanyag létrehozása óta 8,3 milliárd tonna műanyagot állítottunk elő, ami 25 000 Empire State Building-nek felel meg. Nem csak az óceánjaink és a hulladéklerakóink vannak tele műanyaggal, hanem a termelése az egész világon mérgezi az embereket, különösen az ipari gazdaságra áttérő országokban. A petrolkémiai ipar súlyos légszennyezést okoz, és a fejlődő országok, mint például Thaiföld fizetik az árát. Csak egy tengerparti tartományban évente több mint 73 millió tonna vegyi anyagot használnak fel, és a légszennyezettség szintje jóval meghaladja a thaiföldi környezetvédelmi előírásokat. A kender, amit sokoldalú bioműanyaggá lehet alakítani, teljes mértékben biológiai úton lebomló, és a gyártásához nem szükségesek káros vegyi anyagok. A kültéri levegő szennyezését nagyrészt a jelenlegi ipar okozza, és évente 4,2 millió ember haláláért felelős. A kender alapú  bioműanyagra és más tisztább alternatívákra való áttéréssel sok élet megmenthető lenne, így a családok és a közösségek sokkal stabilabbak és érintetlenebbek maradhatnának.

Visszatérés a forradalmi időkhöz

Az emberi történelem nagy részéhez képest ez a század különös mértékben korlátozza a kendertermelést. A kender volt a bolygó egyik első háziasított növénye, és 1632-ben már Virginiában is kötelező volt a termesztése. A Függetlenségi Nyilatkozat első tervezetét kenderpapírra írták. A kenderből kiváló minőségű papír állítható elő, miközben kevesebb vegyi anyagra van szükség a feldolgozása során, mint a rostpapírnál. Emellett csökkenti az erdőirtás gazdasági szükségletét is. Körülbelül 1,6 milliárd ember tápláléka, üzemanyaga, menedéke, ruházata és gyógyszere az erdők erőforrásaitól függ, így a kender alternatíva lehet az évente kivágott 15 milliárd fa helyett. A kenderpapírt hidrogén-peroxiddal fehérítik, ami sokkal környezet barátabb megoldás, mint a fehérítő, amit fa alapú papír fehérítésére használnak.

A kender helyreállítja a környezet egyensúlyát

Noha nincs olyan ipari növény, amelynek nulla a környezeti hatása, a kendertermelés meglepő módon sokat ad vissza a környezetnek. Mivel a kender alig igényel műtrágyát illetve peszticideket, a talaj több tápanyagot tart meg és idő elteltével termelékenyebbé válik. A kender kiterjedt gyökérrendszere megakadályozza a talajveszteséget és az eróziót, védve a gazdákat az árvíz és a termésveszteség kockázatától. Még ennél is nagyobb léptékben az kendertermelés küzd a globális felmelegedés ellen, amely a kender egyik leghatékonyabb eszköze a szegénység elleni küzdelemben. A becslések szerint a termesztett kender minden tonnája 1,63 tonna szén-dioxidot vesz fel. A kender különféle éghajlati körülmények között képes növekedni, így megbízhatóbb és sokoldalúbb könnyen értékesíthető terménnyé válhat, mint az agrár-erdőgazdálkodás vagy a gyapot termények. Mindezek a tényezők befolyásolják a szegénységet, különösen a fejlődő országokban, amelyeket a globális felmelegedés és a természeti katasztrófák a leginkább sújtják. Ha egy megbízhatóbb, környezetvédelmi szempontból fenntarthatóbb könnyen értékesíthető terménybe, például kenderbe fektetünk, a fejlődő országok közösségei ellenállóbbá válhatnak az éghajlat bizonytalan jövőjével szemben.

A teljes értékű táplálkozás forrása

A növényből előállítható ezernyi termék közül a kendermag, a kender szegénység elleni küzdelem ötféle módszerének egyike. A kendert termelő gazdák többek közt rengeteg magot takarítanak be, amely hihetetlen gazdag táplálkozási erőforrásként szolgál. A kendermag teljes értékű fehérjeforrás, és olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kálium, magnézium, kalcium, vas és cink. A kendermagolaj az összes nélkülözhetetlen aminosavat és zsírsavat is tartalmazza. Az olajban található világviszonylatban is egyedüli omega-6 és omega-3 ideális aránya olyan egészségügyi előnyöket jelent, mint például megnövekedett ellenálló képesség a rákkal, gyulladás és véralvadással szemben, valamint fokozott anyagcsere és alacsonyabb vér koleszterinszint. Mindkettő, a kendermag és a belőle préselt olaj, ugyanúgy képes küzdeni az alultápláltság, különösen annak legkomolyabb típusa, a fehérje-energiahiányos alultápláltság (PEM) ellen, ami növekedési rendellenességekhez és halálhoz vezethet. Világszerte körülbelül 821 millió embernek nincs elegendő étele, és egyharmaduk alultáplált. Alultápláltság az egész világon a gyermekek haláleseteinek egyharmadának az oka. Az éhség megszüntetése ezért a fenntartható fejlődés 2. legfontosabb célja. Anélkül, hogy foglalkoznánk az olyan elsődleges igényekkel, mint az élelmezésbiztonság és a megfelelő táplálkozás, más fejlesztési területek, például az oktatás és a foglalkoztatás kevésbé relevánssá válnak.

Ruhák, házak és bioüzemanyagok

A kenderszövet története időszámításunk előtt 4500-ig nyúlik vissza, több ezer felhasználási lehetőséggel a szövet és ruházkodás szempontjából. Bár a gyapot marad a király, ugyanakkor az egyik legpiszkosabb mezőgazdasági ipar, ami a gyermekmunkáról és a kémiai szennyezésről híres. A gyapotipar önmagában a világszerte használt rovarirtó szerek 16% -át teszi ki, ami tönkreteheti a gyermekek idegrendszerét, fejfájást, bénulást és néha halált okozhat. A kender nem igényel ilyen túlzott mennyiségű vegyszert, ezenkívül 50%-kal kevesebb vizet igényel, mint a pamut. Sőt, a mezőgazdasági termelők a növény minden egyes részét felhasználhatják élelmiszerekhez, üzemanyagokhoz és építőanyagokhoz. A kenderbeton, amit a kender szárának belső magjából készítenek az otthon szigetelésének hihetetlen anyaga, de akár kész házak is épülnek már belőle. Fenntartható, nem mérgező és penészgátló. A kender elkezdett teret hódítani a biodízel területén is, és környezetbarátabb utat nyitott meg, más bioüzemanyagokkal szemben, mint például a kukorica és a pálmaolaj. A kenderből készült autók 2010 körül kerültek a piacra, és hamarosan ugyanazzal a megújuló erőforrással lehet majd őket üzemeltetni.

A császár meztelen!

Kevés olyan növény van, amely annyira sokoldalú, mint a kender. A kender szegénység elleni küzdelem ezen öt módja segít újragondolni egy olyan világot, amelyben az ipari termelés jobban alkalmazkodik a környezethez, és az embereknek nem kell feláldozniuk az egészségüket és az ellenálló képességüket a profit reményében. A megújuló erőforrások felhasználásával a fejlődő országok és a világ egésze egy olyan gazdaságot építhet, amelytől évszázadokon keresztül függhet.

A császár meztelen című könyv letöltése: https://mega.nz/#!s1NDWK5A!0t_TWs6HaL4s58b4ptAnRdveikmC7-J9uTEMPmzpy8A 

 

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom