körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Egy nappal a 92. születésnapjának megünneplése után a kannabisz legalizálásának úttörője Dr. Lester Grinspoon, 2020 június 25-én, elhunyt.

Grinspoon 1971-es úttörő jelentőségű könyve, a Kannabisz újraértékelése (Marihuana Reconsidered), ami a Harvardon végzett munkája közben készült, ajtót nyitott a növény előnyeiről szóló vita irányába egy olyan időszakban, amikor azt már 34 éve tiltották.

Grinspoon legalizálásért kiáltott a könyvében:

„Meg kell vizsgálnunk a kannabisz használatot jelenleg büntető, elnyomó megközelítés által okozott óriási nyilvánvaló és apróbb, rövid és hosszú távú károkat, amik azokra az emberekre, különösen fiatalokra vannak hatással, akik a társadalmunk formáló és kritikus tagjait alkotják, vagy hamarosan alkotni fogják. Továbbá figyelembe kell vennünk azokat a károkat is, amik a jogi és egyéb intézményeket sújtják, amikor a fiatalok arra adnak választ, ami a véleményüket megerősíteni látszik, miszerint ezek az intézmények képmutatók és méltánytalanok. Valójában a társadalmi kár legnagyobb potenciálja abban rejlik, hogy sok fiatal ember elrémül, míg a reaktív, intézményi károk a jelenlegi kannabisz törvények közvetlen következményei. Ha el akarjuk kerülni, hogy ez a kár elérje a nemzeti katasztrófák arányát a következő évtizedben, meg kell lépnünk a kannabisz társadalmi felhasználásának jogszerűvé tételét. ”

Grinspoon 1928. június 24-én, Newtown-ban született és a Tufts University és Harvard Medical School intézményeket végezte el. Végül a Harvard Medical School pszichiátriai osztályán és a Massachusetts-i Mentális Egészségügyi Központban dolgozott.

Amikor elkezdte kutatni a kannabiszt, Grinspoon veszélyes kábítószerként tekintett rá. De végül a véleménye megváltozott.

Carl Sagan, mint Mr. X

A Kannabisz újraértékelése című könyvének publikálása után sok évvel Grinspoon elárulta, hogy az “X úr” által írt fejezet valójában Carl Sagan asztrofizikusnak tulajdonítható, aki 1996-ban hunyt el. Az írást teljes egészében letöltheted PDF formátumban innen.

Sagan a könyvben a következő következtetést vonta le:

“A kannabisz illegalitása felháborító, akadály egy gyógyszer teljes felhasználása előtt, amely elősegíti a nyugalmat és a tisztánlátást, az érzékiséget és a közösségiséget, amikre kétségkívül szükség van ebben az egyre őrültebb és veszélyesebb világban.”

Ezért szerette Carl Sagan fogyasztani a kannabiszt

Lennont védelmezte

A 2011. évi NORML konferencián Grinspoon ismertette kapcsolatát John Lennon-nal:

“Találkoztam John Lennonnal azután, hogy John Mitchell főügyész, Nixon vezetése alatt, el akarta üldözni őt az országból, mert ténylegesen tiltakozott a vietnami háború ellen. Azzal az ürüggyel indították el a kitelepítésének folyamatát, hogy a Scotland Yard egyik rendőre, aki elhatározta, hogy elkapja a Beatles-t, hasist talált nála. Ezután elítélték. ”

Grinspoon, a Lennon 1973-as kitelepítését érintő tárgyaláson, kannabisz szakértőként volt jelen. Arra a kérdésre, hogy a hasis és a kannabisz ugyanazok-e, azt felelte, hogy helytelen. “Nem akartam elvégezni a munkájukat” – jegyezte meg Grinspoon. “Nézzenek csak utána.” A kormány ejtette az ügyet, mivel nem tudták bizonyítani, hogy a hasis megegyezik a kannabisszal.

Később a karrierje során

Grinspoon kannabisz-aktivizmusa hátráltatta a karrierjét Harvardon, ahol eredményei ellenére soha nem kapott teljes professzori pozíciót. Úgy vélte, hogy “a [Harvard] oktatói és az iskola vezetői körében jelenlévő, a kannabisszal szembeni, nem tudományos előítéletek megfosztották esélyeitől”.

1994-ben Grinspoon-t felkérték a NORML Igazgatóságának vezetésére. A szervezet alapítója, Keith Stroup nemrégiben azt írta, hogy Grinspoon “a kannabisz legalizálás mozgalmának szellemi vezetője és a NORML egyik fő szereplője,” majd hozzátette: “Lehetővé tette számunkra, hogy tájékozott közpolitikai vitát folytassunk, ami ahhoz vezetett, hogy a kannabisz felelősségteljes felhasználásának legalizálása egyre több államban megvalósulhasson. ”

Grinspoon-t felesége Betsy (66 éven át voltak házasok) és három gyermeke élte túl. Az egyik fia, Danny rákban halt meg.

BibliográfiaKendertér - MarihuanaReconsidered

Grinspoon (a társszerzőjével James B. Bakalar-ral) a következő könyveket írta:

• Marihuana Reconsidered – Kannabisz újragondolása (1971)

• Speed Culture: Amphetamine Use and Abuse in America – Speed kultúra: Amfetamin használat és visszaélés Amerikában (1975, written with Peter Hedblom)

• Cocaine: A Drug and Its Social Evolution – Kokain: Egy drog és társadalmi fejlődése (1976)

• Psychedelic Drugs Reconsidered – Pszichedelikus drogok újragondolása (1979)

• Psychedelic Reflections – Pszichedelikus reflexiók(1983)

• Drug Control in a Free Society – Kábítószerellenőrzés egy szabad társadalomban(1985)

• The Long Darkness: Psychological and Moral Perspectives on Nuclear Winter – A hosszú sötétség: A nukleáris tél pszichológiai és erkölcsi perspektívái (1986, az American Psychiatric Association szervezettel közösen íródott)

• Marijuana: The Forbidden Medicine – Kannabisz a tiltott orvosság (1997)

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok