körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

#kendertér #tájékozódj #legalizálj

𝐒𝐄𝐆𝐈́𝐓𝐒𝐃 – 𝐍𝐄 𝐁𝐔̈𝐍𝐓𝐄𝐒𝐃!

Június 26-át az ENSZ a kábítószer-ellenes világnappá nyilvánította. Ezt az ünnepet azonban az utóbbi években aktivisták átformálták és átalakították a “Segítsd ne büntesd!” (Support. Don’t Punish) akciónappá. Tegnap ezen a napon világszerte olyan rendezvényeket tartottak, amelyek fő üzenete, hogy a drogproblémák megoldását nem a büntetésben, nem a tiltásban, hanem a érintettek támogatásában kell keresni. Ma már az ENSZ összes ügynöksége egyetért: a drogfogyasztók büntetése káros, és meg kell szüntetni.

Sajnos Magyarországon ez az üzenet nehezen megy át – de ez rajtatok is múlik! Érveljetek, győzzetek meg, vitatkozzatok, posztoljatok, küzdjetek az igazatokért!

Érvek a drogfogyasztás büntetése ellen:

1. Igazságtalan és aránytalan

Egy demokratikus jogállam egyik alkotmányos alapelve, hogy a büntetőjogot végső eszközként (ultima ratio) alkalmazza, kizárólag olyan esetekben, amikor egy cselekedet súlyos károkat okoz, és ezeket más eszközökkel nem tudjuk elkerülni. A drogfogyasztásra egyik sem igaz. Egyrészt a tudományos felmérések szerint a legtöbb tudatmódosító szer fogyasztóinak túlnyomó többsége alkalomszerűen és kontrolláltan fogyaszt, sem magukra, sem a társadalomra nem jelentenek súlyos veszélyt. Másrészt a drogproblémák, a függőség megelőzésére, kezelésére és ártalmainak csökkentésére ma már rengeteg tudományosan igazolt eredményességű módszer áll rendelkezésre.

2. Eredménytelen és nem működik

A drogfogyasztók büntetése sehol a világon nem tudta tartósan visszaszorítani a drogok fogyasztását. Még a legdrasztikusabb drogellenes háborúkkal is csupán tiszavirág-életű eredményeket tudtak elérni. Rengeteg ember szenvedése, rengeteg pénz elvesztegetése után sem sikerült csökkenteni a drogokhoz való hozzáférést, legfeljebb azt érték el, hogy egyik szerről a fogyasztók átálltak egy másik szer használatára.

3. Költséges és ártalmas

A drogfogyasztók ellen indított büntetőeljárások rengeteg pénzbe és munkaórába kerülnek a büntető-igazságszolgáltatás számára. Ez elvonja a figyelmet és erőforrásokat a valóban veszélyes bűncselekmények üldözéséről. Jelenleg az állam többszörösét költi a fogyasztók büntetésére, mint amennyit megelőzésre, kezelésre és ártalomcsökkentésre. Ráadásul a fogyasztók büntetése rejtőzködésre készteti őket, így kevésbé érik el azokat a segítő szolgáltatásokat, amelyek valóban pozitív változást tudnának elérni. A drogfogyasztók kriminalizálása hozzájárul a társadalmi kirekesztéshez, és még mélyebbre löki azokat a gödörbe, akiknek a leginkább szükségük lenne segítségre – ezáltal csak súlyosbítja a drogproblémákat.

4. Van alternatíva

Az európai drogmonitorozó ügynökség (EMCDDA) vizsgálatai következetesen arra az eredményre jutottak, hogy a drogfogyasztással kapcsolatos büntetőjogi szabályozás változtatása önmagában nincs jelentős hatással a drogfogyasztás trendjeire. Azokban az országokban, ahol a drogfogyasztók büntetését megszüntették (dekriminalizálták), nem nőtt a drogfogyasztás – viszont számos pozitív változást dokumentáltak. Különösen akkor, ha a dekriminalizációt kiegészítették az ellátórendszerbe való befektetéssel. Jó példa Portugália, ahol a dekriminalizáció után jelentősen visszaesett a drogfogyasztáshoz köthető megbetegedések és halálozások aránya.

Használjátok ezeket az érveket otthon, az iskolában, az egyetemen, a munkahelyen, az egyházközségben, a közösségi médián – családban, barátokkal és munkatársakkal egyaránt! Az USA-ban két évtized alatt óriásit fordult a közvélemény – és a drogpolitika is. Ez nem kis részben annak volt köszönhető, hogy egyre többen emelték fel a szavukat a szemellenzős tiltással szemben. Amíg a társadalom hozzáállása nem változik meg, addig a politika sem fog változni. Ti vagytok a változás motorjai, a saját kis köreitekben!

#supportdontpunish

credit: Drogriporter

Kendertér - 106129011 10157155841886104 5126288883507145961 n.jpg? nc cat=106& nc sid=8024bb& nc ohc=HpGjQDDiCCAAX8aRMwr& nc ht=scontent ort2 1KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok