Connecticut kormányzója közel 43 000 kannabisszal kapcsolatos ítéletet törölt
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Connecticut kormányzója január elsején jelentette be, hogy az állam közel 43 000 kannabisszal kapcsolatos ítéletet törölt.

Ned Lamont kormányzó a múlt hónapban tette szóvá, hogy az általa 2021-ben aláírt legalizálási törvény felhatalmazta az állam kormányát a tömeges kannabisz kegyelemek kiosztására, amiket mára 42 964 esetben dolgoztak fel. Ez körülbelül egy héttel előzi meg, hogy az államban megkezdődne az első legális rekreációs kannabisz értékesítése.

„Ez egy lépés a kábítószerek ellen vívott háború felszámolása felé, ami egy második esélyt ad polgárainknak álmaik megvalósítására” – mondta Lamont.

A kormányzói hivatal arra is felhívta a figyelmet, hogy azok az emberek is, akik nyilvántartásuk szerint szélesebb körben rendelkeznek kisebb büntetésekkel, ítélet törlés érdekében bíróságokhoz fordulhatnak majd a megalkotott külön reformtörvény értelmében.

Eközben a Fehér Ház egyik tisztviselője éljenezte Lamontot az újonnan kiosztott kannabisz kegyelmek bejelentéséért, mondván, hogy ez összhangban van Joe Biden elnök azon októberi lépésével, amikor több ezer embernek kegyelmezett meg, akik szövetségi kannabiszbirtoklási bűncselekményeket követtek el.

Julie Rodriguez, a Fehér Ház Kormányközi Ügyek Hivatalának igazgatója a Twitteren azt írta, hogy a connecticuti fejlemények „erőteljes vezetésről” tanúskodnak Lamont részéről.

„Több mint 40 ezer connecticuti lakos élete erősödhet meg az új évben a tettei és a @POTUS (USA elnök) által kiosztott … kegyelmek következtében” – mondta.

Biden egy maroknyi további kegyelmet is kiosztott a 2022-es év utolsó hetében, köztük néhány olyan embernek kegyelmezett, akiknek nyilvántartásában kannabisz vagy más kábítószerrel történő visszaélés miatti ítélet szerepelt. Néhány jogvédő csalódottságát fejezte ki ezen kegyelmek korlátozott hatásköre miatt, és azzal érveltek, hogy az elnöknek lépéseket kell tennie a kannabisz miatt még mindig rács mögött lévő emberek ezrei szabadon bocsátása felé.

Brittney Griner szabadult az orosz fogságból, az amerikai jogvédők viszont ennél sokkal többet akarnak

Mindenesetre, amikor Biden kiosztotta a tömeges kannabisz kegyelmeket, arra biztatta az Egyesült Államok kormányzóit, hogy kövessék példáját állami szinten, aminek többen eleget is tettek.

Oregonban Kate Brown kormányzó a közelmúltban több tízezer kannabisz kegyelmet osztott ki, amit az elnök is üdvözölt.

Észak-Karolina kormányzója, Roy Cooper októberben kiállt a kannabisz dekriminalizálása mellett, és azt mondta, hogy itt az ideje, hogy véget vessünk a megbélyegzésnek, és bejelentette, hogy lépéseket tett annak érdekében, hogy felülvizsgálja, milyen lehetőségei vannak arra, hogy önállóan is kegyelmezzen az elítélt embereknek.

Lamont a maga részéről régóta támogatja a legalizálást, és ünnepelte a megvalósult politikai változást.

Connecticutban január 10-én nyitnak az első rekreációs kannabiszboltok. A szabályozó hatóságok decemberben jelentették be, hogy hat meglévő kannabisz-gyógyszertár, összesen kilenc telephellyel teljesítette a hibrid engedélyek megszerzésére vonatkozó követelményeket, amelyek lehetővé teszik a felnőtt fogyasztók kiszolgálását is.

Az emberek tranzakciónként legfeljebb negyed uncia (7gramm) kannabiszt vásárolhatnak majd. A január 10-i indulást követően további kiskereskedők jóváhagyása várható.

Foto: https://www.freepik.com/author/drazenzigic


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom