körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.
A kannabisz aranykorának a 19. század közepét követő száz évet tekinthetjük, amikor a kannabiszkivonatok és más készítmények széles körben kaphatók voltak. Ekkoriban a ma is ismert  is ilyen termékeket forgalmazott, aminek köszönhetően ezeket a készítményeket mind orvosi mind terápiás célra is felhasználták, az epilepsziától a hangulati zavarokig.
A XX század elején megszületnek az első, tanulmányok a kender felhasználásával kapcsolatban, melyek között szerepel az 1916-os Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának beszámolója, miszerint a kender négyszer annyi cellulózt képes előállítani papírgyártáshoz, mint a hagyományos fűrészáru. A 19. és 20. századi kendertermelés az államok területén Kentucky állam vezette, melynek csúcspontja 1917-re tehető, miszerint 18000 hektáron termesztették a növényt.
A század elején megjelennek az első fogyasztóvédelmi törvények, melyek természetesen vonatkoztak a kender alapú készítményekre is. Ezek közül az első az 1906-os tiszta élelmiszerekről és gyógyszerekről szóló törvény, aminek acélja, hogy megakadályozza a káros adalékanyagok hozzáadását az élelmiszerekhez és gyógyszerekhez. Végül a törvény az FDA megalakulásához vezetett. A törvénynek köszönhetően megjelennek az első kötelező erejű figyelmeztető címkék is a termékeken, mint például a “függőséget okozó” vagy “veszélyes” összetevőket tartalmazó jelzők. Mivel az ilyen jelzéssel ellátott termékek nem voltak megkülönböztetve, az alkohol, morfin és az ópium mellett a kannanbisz is egy kalap alá került a veszélyes kábítószerek listáján.
Mivel az akkori Kábítószer-végrehajtó Ügynökség vezetője azt állította, hogy növekszik a marihuánát fogyasztók száma, előkészítették a kender termesztésének megfékezését. Szépen lassan elkezdődött a kender dekriminalizálása. 1936-ban megjelenik az első kannabisz ellenes propaganda film Reef Madness néven, amelynek célja, hogy figyelmeztesse a tinédzsereket a kábítószer veszélyeiről, amit egy egyházi csoport finanszírozott. 1937-ben a Kongresszus elfogadja a marihuána-adóról szóló törvényt, amely súlyos adót vet ki a kannabisz minden törzsére, beleértve a kendert is. Noha a törvény nem tiltotta a kendertermesztést, átvette a kendertermelés engedélyezésének szabályozását a Bevételi Minisztériumba és hozzáadott 100 dollárnyi átruházási adót az értékesítéseknél. Ennek eredményeként az amerikai gazdák számára meglehetősen drága lett a kender jelentős mértékű előállítása. Ezzel egy időben jönnek létre a szintetikus szálak, melyek minőségileg gyengébbnek számítottak, ám behozataluk és előállításuk olcsóbbnak bizonyult a kenderrel szemben.
A folyamatos szabályozások mellett a kenderrel és kannabisszal kapcsolatos gyógyászati kutatások nem állnak le. 1940-ben az illinois-i egyetem tudósainak egy csoportja lesz az első akik a kannabidiolt, vagyis a CBD-t izolálják a kannabisz növényből. Dr. Roger Adams vezetésével a kutatók abban az időben azt hitték, hogy a CBD inaktív anyag.
Amerika belép a II. Világháborúba, aminek az időszakára az 1937-es marihuána-adóról szóló törvényt felfüggesztik, hogy a kenderrost előállítása lehetővé tegye a kötélgyártást az Egyesült Államok haditengerészete számára. Erre egy propaganda film is készül a gazdálkodók ösztönzésére “Kender a győzelemre” címmel. A kormány létrehoz, egy War Hemp Industries programot, melynek szerepe a stratégiai kendertermelés. Ennek köszönhetően 1942-46 között a gazdálkodók közel 400000 hektáron évi 42 000 tonna kenderrostot termeltek. A háborút követően a kenderrost iránti kereslet újból mélypontra került, a szövetséges győzelem után az amerikai gazdaság ismét hátat fordít az ipari kendernek. 1957-ben, a XX. század utolsó amerikai kendereinek betakarítására kerül sor Wisconsin területein.
1970-re annak ellenére, hogy a kender erős kereskedelmi rekordja és évtizedes kormányzati finanszírozású kutatása bizonyította, hogy az ipari kender funkciója egyedülálló, a Kongresszus ismét a kender támadása során célozza meg a marihuánát. Az ez évi ellenőrzött anyagokra vonatkozó törvény (CSA) a kannabiszt szövetségi ellenőrzés alá helyezte. Ez a törvény nem tett különbséget a kannabisz fajták között, így az ipari kender felsorolása az I. jegyzékben szereplő kábítószerként a heroin és az LSD mellett sorolja, ténylegesen megtiltva annak termesztését és felhasználását Amerikában. A törvénynek köszönhetően szabályozó szervként létrejön a ma is működő DEA.
Ezzel szemben megjelennek az első próbálkozások a marihuána legalizálásával kapcsolatban , mely 1972-ben Kaliforniában urnás szavazásra is bocsátanak. A szavazások során azonban a javaslattal szemben a szavazók több mint 65 százaléka nem értett egyet.
1990-re a kender kereskedelmi potenciáljának megújult tudatossága növeli az alulról jövő hullámot és az ipari kender politikai támogatását. Az ezt követő évek alatt az USA kormánya nem tudja figyelmen kívül hagyni a kendertermékek növekvő hazai igényét, ezért megszünteti az élelmiszer-minőségű kendermag és -olaj behozatalára vonatkozó szabályozásokat.
A kender és az orvosi marihuána korszaka csak ezt követően kezd újra a figyelem középpontjába kerülni, melyről következő cikkünkben olvashattok.
Ha tetszett a posztunk, nyomj egy like-ot, osszad meg barátaiddal, vagy írd meg véleményed.
További kenderrel kapcsolatos érdekességekért pedig kedveld oldalunkat.

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok