A kannabisz legalizálásának hatásaként csökken a dohányzás az Egyesült Államokban
körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Egy új tanulmány szerint csökkent a dohány fogyasztása azokban az államokban, ahol engedélyezték a rekreációs kannabisz használatát.

A Journal of Health Economics folyóiratban publikált tanulmány azt vizsgálta, hogy a kannabisz legalizálása után mi történt a dohányzási szokások terén. A „Vajon a rekreációs kannabisz törvények aláásták a közegészségügyi fejlődést a felnőttkori dohányzás terén?” címmel megjelent tanulmányban a kutatók arra jutottak, hogy az egyes államokban bevezetett kannabisz reformok csökkentették a dohányzás arányát. A tanulmányt a Bentley Egyetem, a San Diego State Egyetem és a Georgia State Egyetem végezte.

A kutatók három kulcsfontosságú eredményt tárnak fel a tanulmányuk során. Az első, hogy az Országos Drogfelhasználási és Egészségügyi Felmérés (NSDUH – National Survey on Drug Use and Health) és a Dohányzás és Egészség Lakossági Vizsgálati Program (PATH – Population Assessment of Tobacco and Health) “első fázisú” eredményei szerint a rekreációs kannabisz törvények elfogadása 2-5 százalékponttal növelte a felnőttek kannabisz használatát, beleértve a vaporizálást is.

A második eredmény szerint a szerzők úgy találták, hogy “nincs bizonyíték arra, hogy a rekreációs kannabisz legalizálása növelné a felnőttek dohányzási arányát”. És végül azt is megállapították, hogy “a rekreációs kannabisz törvények elfogadása, amennyiben azt rekreációs kannabisz boltok nyitása követi, nagyobb növekedést eredményez az elektronikus nikotinszállító rendszerek (ENDS) használatában, mint az elfogadott törvények, ha azokat nem követi a boltok nyitása.”

Végül a szerzők azt írták, hogy a rekreációs boltok számának növekedése “fontos ellátási csatorna, ami magyarázattal szolgál a kannabisz és a dohány felnőttek általi helyettesítését illetően”.

A CBD csökkenti az opioidok utáni sóvárgást

Azonban arra a következtetésre jutottak, hogy a kannabisz térnyerése óvatosságra intette a közegészségügyi szakértőket, akik több kutatást sürgetnek. A szakértők egyik fő aggodalma az, hogy a kannabisz dohányzásának térnyerése a dohányzás nem szándékos „újranormalizálásához” vezethet, ami potenciálisan visszaállíthatja a meglévő dohányzásellenes törvénykezést.

Az 1964-es Országos Sebészeti Főorvos jelentése arról híres, hogy a dohányzást a tüdőrákhoz köti, és kijelenti, hogy a cigarettázás „a felelős a dohányosok halálozási arányának 70%-os növekedéséért a nemdohányzókhoz képest” az Országos Orvostudományi Könyvtár szerint. Luther L. Terry általános sebész szerint a jelentés „bombaként érte az országot. Ez volt a címlaphír és vezető sztori minden egyesült államokbeli rádió- és televízióállomáson, és sok külföldin is.”

Az eltelt közel 60 év alatt a dohányzás széles körben csökkent. A szerzők azt találták, hogy a dohányzási arány korábban csökkent azokban az államokban, ahol engedélyezték a rekreációs kannabisz használatát, mint azokban, ahol nem történt ilyen engedélyezés. “Az eredmények támogatják azt a hipotézist, hogy a dohányzási arány csökkent az olyan korai elfogadó államban, leginkább Colorado és Washington államokban, amelyekben a legnagyobb volt a kannabisz használatának növekedése az engedélyező törvények elfogadását követően” – írták a szerzők.

A szerzők rámutattak arra is, hogy a dohányzási arány csökkenése “összhangban van azzal a hipotézissel, miszerint a rekreációs kannabisz és a dohánytermékek néhány felnőtt felhasználó számára felcserélhetők”.

Februárban Kalifornia törvényhozói benyújtottak egy törvényjavaslatot, amely betiltaná a dohánytermékek értékesítését a 2006-ban vagy később születettek számára, hogy fokozatosan megszüntessék a dohányzást és az abból fakadó függőséget. Azonban a nagy dohányipari vállalatvezetők továbbra is kutatják az új módszerek, hogyan tudnának beszállni a kannabisziparba [1, 2]. Az egyik legnagyobb dohányvállalat, a British American Tobacco (BAT) tavaly szeptemberben bejelentette, hogy felvásárolja a német Sanity Group GmbH nevű kannabisz vállalatot. “A Better Tomorrow (Szebb Holnapért) célkitűzésünk részeként folytatjuk az üzletünk átalakítását, minek során jobban megérthetjük jelenlegi és jövőbeli fogyasztóinkat.” – mondta tavaly Kingsley Wheaton, a BAT növekedési igazgatója.

További tanulmányok adatai is bizonyítják, hogy a dohányzási szokások folyamatosan visszahúzódnak. Egy 2022 májusi tanulmány szerint a kannabisz legalizálása hozzájárult az alkohol- és cigarettafogyasztás csökkenéséhez. Egy másik 2022 júliusi tanulmány szerint az ausztrálok által a kannabiszhasználat nagyobb támogatottságot élvez, mint a dohányzás, és egy Gallup-felmérés, amelyet egy hónappal később, 2022 augusztusában publikáltak, azt mutatja, hogy az amerikaiak már több kannabiszt szívnak, mint cigarettát.

Foto: https://www.freepik.com/author/freepik

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom