körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Nemrég számoltunk be a TAPE, államilag támogatott kender projektről, aminek megvalósítása nagyban elkezdődött. A projekt számos célkitűzése közül a fő cél a negatív demográfiai folyamatok mérséklése és megfordítása. A másik cél a helyi viszonyokhoz mérten fejleszteni a gazdaságot, növelni a hozzáadott értéket és az ipari feldolgozás szintjét. A célkitűzések között továbbá szerepel a versenyképesség ismereteinek terjesztése a helyi gazdaság szereplői közt.

Sokan biztos kíváncsiak vagytok, akárcsak mi is, hogy vajon hol tart a projekt most, nézzük hát az első lépéseket részleteiben.

Együttműködés és koordináció

 

Valójában a célterületen jelenleg nem léteznek a határon átnyúló foglalkoztatási modellek. A környezeti feltételek kihasználása nem megfelelő. A helyi termékek előállítása kevés embernek biztosít jövedelmet. A legnagyobb hiányosság az általános infrastruktúrában, az emberi erőforrásban és az innovációs környezetben mutatható ki. A TAPE átfogó célja a kenderfeldolgozás és a kereskedelmi tevékenységek fejlesztése révén javítani a foglalkoztatási feltételeken.

A CCP (COOPERATION AND COORDINATION) projekt közvetlen célja, hogy kapcsolatot teremtsen a Nagyrozvágy-Veľký Horeš útvonalfejlesztési, a három területfejlesztési és a szorosan kapcsolódó feldolgozással és foglalkoztatással kapcsolatos tudásmegosztás projektek között. További közvetlen célkitűzések e projektek közti koordináció és kommunikáció.

A CCP projekt fő eredményei a következők lesznek:

  • a TAPE időben történő megvalósítása és a projektek szinergiájának és komplementaritásának biztosítása;
  • kockázatelemzés;
  • kommunikációs és tőkésítési terv;
  • operatív projektmenedzsment;
  • az egyes projektek kommunikációja.

A CCP az eredményeket a támogató projektmenedzsment, az éves kockázat- és válságelemzés, a rendszeres és kiterjedt kommunikáció lévén valósíthatja meg. A határokon átnyúló együttműködésnek jelentős sajátosságai vannak. A szlovák és a magyar kedvezményezettek, a kkv-k koordinálása feltételezi mindkét ország helyzetének és lehetőségeinek ismeretét.

Európai Regionális Fejlesztési Alap általi támogatás:

Nemzetstratégiai Kutatóintézet (1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.) http://www.nski.hu/ – 103,615.00 € (~36,270,000 Ft)

Združenie Veľké Kapušany a okolie (07901 Veľké Kapušany Čepeľ 64) www.nvt-magyarhaz.eu – 34,000.00 € (~11,900,000 Ft)

A projekt időtartama: 2020.01.01. – 2022.06.30

A projekt leírása itt érhető el.

A magyarországi kender jövőképe – TAPE

Nagyrozvágy (HU) és Veľký Horeš (SK) útvonalainak fejlesztése

Nagyrozvágy és Veľký Horeš az egyes országok keleti perifériáján találhatók, és mindkettő az SKHU programterület határán helyezkedik el. Nagyrozvágy a magyarországi Bodrogköz környékén, míg Veľký Horeš a szlovákiai Trebišov körzetében található.

A régiók amelyekben elhelyezkednek jelentős észak-déli közúti összeköttetés hiányától szenvednek. A két település között hiányzik a közvetlen közúti kapcsolat, mivel a határ mentén húzódó árok természetes akadályt állított fel, ami a két falut elválasztja. A közvetlen közúti kapcsolat hiánya arra kényszeríti a helyi lakosokat, hogy kerüljenek a határon való átjutás érdekében.

A projekt elsődleges célja közvetlen határokon átnyúló kapcsolat létesítése Nagyrozvágy és Veľký Horeš között.

Konkrét célok (SO) és várható eredmények (ER):

  • SO1: az utazási távolság, az utazásra szánt idő és a költségek csökkenése ER: a 20-20 km hosszú elkerülő utak kiküszöbölése, amik 20-30 percig tartanak nyugat illetve kelet felé
  • SO2: a környezeti károk és gazdasági nehézségek kiküszöbölése ER: a környezeti terhelések és károk csökkenése illetve a balesetek kockázatának csökkentése

A projekt fő eredménye egy 4,3 km hosszú, határokon átnyúló közúti közlekedési infrastruktúra, amelynek 1925 méter hosszú, 2×1 sávot lefedő útszakasza fut majd a magyar oldalon, és 2,3 km hosszú 2×1 sávot lefedő útszakasza a szlovák oldalon.

A projekt közvetlen haszonélvezői a két település lakói, a tanulók és hallgatók, a munkavállalók és az alkalmazottak lesznek.

A közvetett célcsoportokba várhatóan beletartoznak a kkv-k, a mezőgazdasági termelők (farmerek) és a beszállítók, a teherszállítók (legfeljebb 3,5 tonna teherszállítási határértékig), az állami intézmények, a szolgáltató szektor. Magyarországon a 345/2012 (XII. 6.) Korm. rendelet 1. sz. mellékletének 1.238 pontja, illetve az 1/a. melléklet 1.109 pontja a „Nagyrozvágy (H) – Veľký Horeš (Nagygéres, SK) közötti közúti kapcsolatok fejlesztése” című projektet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedés-infrastrukturális beruházásnak minősíti.

Európai Regionális Fejlesztési Alap általi támogatás:

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (1134 Budapest, Váci utca 45.) www.nif.hu – 2,182,242.40 € (~763,785,000 Ft)

Obec Veľký Horeš (07652 Veľký Horeš, Družstevná ulica 333/2) http://www.velkyhores.sk/ – 1,477,958.97 € (~517,286,000 Ft)

A projekt időtartama: 2020.01.01. – 2021.12.31

A projekt leírása itt érhető el.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok