A rekreációs kannabisz legalizálása nem vezet a bűnözés növekedéséhez
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

A Journal of Drug Issues című folyóiratban megjelent adatok szerint a kannabisz legalizálására vonatkozó törvények elfogadása nem vezet a bűnözés növekedéséhez.

A rekreációs kannabisz legalizálása folyamatosan terjed Amerika-szerte, és lassan már Európát is eléri ez a hullám. Colorado és Washington voltak az első államok, amelyek már 2012-ben legalizálták a kannabiszt. A legalizálást ellenzők elsődleges aggodalma mindig is az volt, hogy ezek a politikai változások hogyan befolyásolják a bűnözési arányt. A kutatók ezért elkezdték felmérni, hogy a kannabisz legalizálása milyen hatással van ezekben az államokban a bűnözési rátákra.

A Colorado Springs-i Colorado Egyetem és az idahói Boise Állami Egyetem kutatói a coloradói és washingtoni bűnözési adatokat egy szintetikus kontrollállam adataihoz hasonlították egy tízéves időszak (2010-2019) során. A szintetikus kontroll módszer lényege, hogy a kérdéses államot nem teljesen más államokhoz hasonlítják, hanem statisztikai módszerekkel más államokból súlyozva raknak össze egy mesterséges kontrollállamot, ami különböző tulajdonságaiban nagyon hasonlít a tanulmányozott államhoz. A kutatók arról számoltak be, hogy a legalizálás „általában nem függ össze a bűnözési ráták indexének változásával”.

A fiatalok nem próbálják ki nagyobb valószínűséggel a kannabiszt a világ azon részein, ahol legális a kiskereskedelmi értékesítés

A szerzők a következő következtetésre jutottak: „Ezek az eredmények alátámasztják a korábbi kutatásokat. A bűnözés szintjének növekedése nem lehet elsődleges aggodalom miközben egyre több állam fogadja el a rekreációs kannabisz használatára vonatkozó jogszabályokat.”

Ehelyett, a rekreációs kannabiszról szóló törvények elfogadása során az egyes államoknak az ártalomcsökkentésen, a megnövekedett adóbevételeken és a rendészeti erőforrások hatékonyabb elosztásán keresztül szerzett előnyöket kellene hangsúlyozni, jegyezték meg a kutatók.

A korábbi kiértékelések [1, 2] is hasonló összefüggésről számoltak be a rekreációs használat legalizálása és a rendőrség által felszámolt bűncselekmények arányának javulása között, és arra a következtetésre jutottak, hogy a legalizálás „pozitívan befolyásolja a rendőrség teljesítményét”.

Fotó: https://pixabay.com/hu/users/republica-24347/


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom