körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A THCP és a CBDP rámutat, hogy milyen sokat kell még tanulnunk a kannabisz tanulmányozásából.

A Cannabis sativa növény több mint 400 vegyi anyagot termel, de csak egy, a THC, okoz tudatállapot módosulást. Vagy csak úgy tűnt. December 30-án az olasz kutatók egy csoportja két új kannabinoid felfedezéséről számolt be, olyan hatóanyagokról amiket a kannabiasz állít elő, mint például a THC és a CBD.

Az egyik, a tetrahidrokannabiphorol (THCP) amely állítólag 30-szor hatásosabb, mint a THC. Még nem tudni, hogy ez azt jelenti vajon, hogy 30-szor erősebb a psziczoaktív hatása, vagy hogy egyáltalán pszichoaktív e. Egerekben azonban  a THCP aktívabbnak bizonyult, mint a THC alacsonyabb dózisok esetén. A tudósok találtak egy további kannabinoidot is kannabidiphorolt (CBDP), amely a CBD (a népszerű wellness kiegészítő) unokatestvére.

A THCP felfedezése, amelyet a Science Reports tett közzé, megmagyarázhatja a tudatállapot módosulás bizonyos variánsait – miért okoznak a különféle kannabisz fajták teljesen eltérő élményeket. Továbbá magyarázatot adhat a THC néhány gyógyászati ​​aspektusára is, amit többek közt a rákos és HIV-es betegek hányingerének és étvágytalanságának kezelésére használnak.

A kannabiszvirágok olyanok, mint amolyan kis gyárak, amelyek több száz vegyi anyagot állítanak elő, ezek közül körülbelül 60 fajta kannabinoidot. Ezek a hatóanyagok utánozzák azokat a vegyszereket, amelyeket a test természetesen állít elő a gyulladás kiegyensúlyozására. Egyenlőre kevés kannabinoidot tanulmányoztak behatóan, de számos ígéretes gyógyászati ​​alkalmazásuk van.

Például a tetrahidrokannabivarin (THCV) szabályozhatja az elhízást, mivel mérsékli a glükózszintet. A legtöbb kannabisz törzs THCV-koncentrációja azonban olyan alacsony, hogy napi egy cigi elszívás valószínűleg nem akadályozza meg a cukorbetegség kialakulását.

A vizsgálat során talált THCP és a CBDP mennyisége szintén alacsony volt. A kutatók az FM2 nevű alacsony THC-szintű kannabiszfajtát elemezték, amit az olasz katonaság termeszt.

Előfordulhat, hogy más fajták sokkal gazdagabbak a THCP és a CBDP vegyületekben, ez azonban további vizsgálatot igényel. Nem lenne nehéz olyan speciális kannabisznövényeket nemesíteni, amik nagy mennyiségben termelik ezeket az új kannabinoidokat.

Jelenleg még nem ismert, hogy a CBDP és a THCP pontosan mire használható, de valószínű, hogy ezek a vegyi anyagok jobban tudnak kezelni bizonyos állapotokat, mint a társaik. Előfordulhat, hogy teljesen új orvosi alkalmazásuk is van, de az is lehet, hogy nem. Klinikai vizsgálatok nélkül, amelyek több évet is igénybe vehetnek, egyenlőre nem tudunk többet.

A tavalyi év során ugyanez az olasz kutatócsoport két másik, korábban ismeretlen kannabinoid felfedezéséről számolt be: a CBDB (cannabidibutol) és a THCB (tetrahydrocannabutol). Miközben a THCB csillapította egerekben a fájdalmat, csak kevés információ áll rendelkezésre e két vegyület tulajdonságairól.

Ez a kutatási csoport rámutat, hogy milyen sokat kell még tanulnunk a kannabisz tanulmányozása által – olyan fajta tanulmányozások által, amelyeket a világ legtöbb részén a kannabisz tiltott kábítószer-státusa miatt elfojtottak. Az illegális drogok tanulmányozása költséges, és a kannabisz esetében a vizsgálathoz rendelkezésre álló kannabisz többsége gyenge minőségű, ellentétben az emberek által használt szokásos virágzatokkal.

Ezeknek a kannabinoidoknak a felfedezése a tömegspektrometria fejlődésének köszönhető, amely eszköz az atomtömeg mérésére és a vegyületek azonosítására szolgál. Az olasz kutatók ezt követően tervezik kutatni ezeknek a kannabinoidoknak a lehetséges felhasználási módjait, mint például a CBDP antikonvulzív és gyulladásgátló tulajdonságait.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok