A rendszeres kannabisz-fogyasztók elhanyagolható változásokat mutatnak a szimulált vezetési teljesítmény során
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A napi szinten kannabisz-fogyasztók a kannabisz belélegzését követően elhanyagolható elváltozásokat mutatnak, ami a szimulált vezetés során nyújtott teljesítményt illeti a nem használókhoz képest, az Accident Analysis and Prevention folyóiratban közzétett adatok szerint.

A Colorado Egyetemmel kapcsolatban álló kutatócsoport vezetési szimulátor segítségével mérte fel olyan alanyok teljesítményét, akik napi kannabisz-fogyasztók, alkalmi kannabisz-fogyasztók, illetve akik pillanatnyilag egyáltalán nem használtak kannabiszt. A fogyasztók 15 percig fakultatív módon fogyasztottak kannabiszt, majd 30 perccel később szimulált vezetésben vettek részt. A kutatók kifejezetten a fogyasztók azon képességét értékelték, hogy mennyire képesek az oldalirányú pozicionálást és a biztonságos sebesség meghatározott arányát megtartani a nem használókhoz képest.

Azoknál, akik alkalmi kannabisz-használók voltak, jelentős növekedés mutatkozott az SDLP (standard deviation in lateral positioning – szórás az oldalirányú pozicionálásban) terén a kannabisz fogyasztását követően. Az alkalmi felhasználók továbbá gyorsabban vezettek, mint a nem használók, de nem olyan mértékben, hogy az elérte volna a statisztikai szignifikanciát. Ezzel szemben a napi felhasználók jelentéktelen változásokat mutattak az SDLP terén a kannabisz belélegzését követően, viszont valamivel lassabb sebességgel haladtak.

A szerzők a következőkről számoltak be: „E tanulmány segítségével, amely a kannabisz-használat vezetési teljesítményre gyakorolt akut hatásait vizsgálja azon résztvevők körében, akik korábban alkalmanként, vagy napi szinten használtak kannabiszt, bizonyítékot találtunk a vezetési teljesítmény csökkenésére mindkét csoportban az SDLP kiindulási értékéhez képest, ami csak az alkalmi felhasználók körében volt mérsékelt méretű és statisztikailag szignifikáns. Kisebb, statisztikailag szignifikáns sebességcsökkenést figyeltek meg a napi használók csoportjában. ”

Oklahoma lehet az első állam, ahol bevezetnék a kannabisszondákat

Az eredmények összhangban vannak a korábbi vezetési teljesítménnyel kapcsolatos vizsgálatokkal, amelyek azt mutatják, hogy az akut kannabisz-kitettség befolyásolhatja az SDLP teljesítményt, és hogy a rendszeres fogyasztók toleránsabbá válnak a kannabisz pszichomotoros képességekre gyakorolt ​​hatásaival szemben. Ezzel szemben más tanulmányok kimutatták, hogy a kannabisz alkohollal kombinált használata nagyban befolyásolhatja a pszichomotoros teljesítményt, még a tapasztaltabb kannabisz-fogyasztók körében is.

Egyes tanulmányok eredményei azt is megerősítették, hogy a vér megnövekedett THC szintje nem feltétlenül van összefüggésben a megnövekedett romlott vezetési teljesítménnyel, sem annak kimenetelével. Annak ellenére, hogy a napi használók körében a vér átlagos THC szintje hatszor magasabb volt, mint az alkalmi fogyasztók esetében, a két csoport vezetési teljesítményében mindössze névleges különbségek voltak.

Amennyiben további érdekes információkra éhezel a legális kannabisz pozitív hatásaival kapcsolatosan, javasoljuk a következő oldal megtekintését: https://kenderter.eu/kannabisz-vagy-drog-szoljanak-a-tenyek/

kép forrása: amainsider.com/need-know-cannabis-driving-alberta/


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok