Egy kannabiszt és gombát használó egyház perli a helyi rendőrséget ezek elkobzásáért
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Egy oaklandi gyülekezet, amely varázsgombákat használ, hogy „közvetlen kapcsolatba lépjen Istennel”, perli a várost és a helyi rendőrséget egy 2020-as razzia miatt, amely szerintük sérti a csoport alkotmányos és vallási jogait.

A Zide Door Enteogén Növények Temploma azt állítja, hogy az az Ambrosia Egyház követőinek egy helyi egyházi csoportja, amely „egy felekezet nélküli, vallásközi vallási szervezet, amely támogatja az összes eteogén növény használatát és biztonságos hozzáférését, különös tekintettel a kannabiszra és a varázsgombára” a weboldaluk alapján.

A Zide Door Templom alapítója, Dave Hodges elmondta, hogy a gyülekezetnek 60 000 tagja van, akik havi 5 dollárt fizetnek, és adományokat adnak „szentségért”, azaz kenderért és varázsgombákért cserébe. Hodges elmondta, hogy rendszeresen fogyaszt hatalmas adag gombát, egyszerre akár 15-25 grammot is. (A tipikus adag egy-három gramm.)

Egy kannabiszt és gombát használó egyház perli a helyi rendőrséget ezek elkobzásáért
Zide Door Egyház alapítója, Dave Hodges

„Azt kapod, amit nem lehet másként leírni, mint spirituális látomás. Elhagyod a testedet, és olyan entitásokkal lépsz kapcsolatba, akiknek olyan tudásuk van, amit meg akarnak neked tanítani, és még Istennel is lehet közvetlen tapasztalatod.”

2020-ban az oaklandi rendőrség razziát tartott a Zide Door Templomban, és 200 000 dollár értékű kannabiszt és gombát foglaltak le – mondta Hodges. Azt mondta, nem tartóztattak le senkit, és senkit sem helyeztek vád alá. (a kannabisz Kaliforniában legális, és Oakland 2019-ben gyakorlatilag dekriminalizálta a varázsgombát is, de nem törvényes kereskedni velük).

A szövetségi bíróságon kedden benyújtott keresetben az egyház azt nyilatkozta, hogy kártérítést követel „azokért a károkért”, amelyeket az első és tizennegyedik kiegészítés jogainak megsértése következtében szenvedett el; az egyház végleges végzést szeretne, amely lehetővé tenné, hogy Oaklandben működjön.

„Nagyon reméljük, hogy minden lehetséges módon felelősségre vonják az oaklandi rendőrséget tetteikért” – mondta Hodges.

Az oaklandi rendőrség azt nyilatkozta, hogy nem kommentálja a folyamatban lévő peres eljárásokat. A VICE News megkereste a városi ügyészséget is, de még nem kaptak választ.

A kereset érvei a vallásszabadságon alapszanak. A Vallásszabadság Helyreállításának Törvénye néven hatályban lévő szövetségi törvény bizonyos csoportok számára engedélyezi a tiltott drogok használatát, bár jelenleg csak néhány ayahuasca-templom – mindkettő brazil eredetű – védett az Egyesült Államokban. Az Amerikai Őslakos Egyház is az Amerikai Indián Vallásszabadság Törvénye értelmében mentességet élvez a hallucinogén peyote használata kapcsán.

Hodges elmondta, hogy a Zide Door a 2020. augusztus 13-i razzia másnapján újra működni kezdett, és az oaklandi rendőrség azóta sem zaklatta a templomot. Ennek ellenére Hodges azt mondta, hogy pert akart indítani, mielőtt az eset elévül.

Vajon említi a Biblia a kannabiszt?

„Úgy gondoljuk, hogy ez jogos. Az én olvasatomban ezek a növények tették lehetővé számunkra, emberek számára először, hogy megértsük, van valami több ebben a létezésben” – mondta.

A templom fizikai helyként működik, ahová az emberek eljöhetnek, és felvehetik a gombákat és a kannabiszt. Vasárnapi istentiszteleteket is tartottunk, de a járvány kezdete óta ez nem lehetséges, mondta Hodges.

Elutasítja azt az elképzelést is, hogy a templom egyszerűen egy gyógyszertár lenne, amely a vallásszabadságot ürügyül használva kábítószereket szeretne értékesíteni.

Azt állítja, hogy azok az emberek, akik így éreznek, „egyszerűen nem értik, hogy mi valóban hiszünk ebben”.

Valójában azok a prédikációk, amelyeket Hodges nagy adag gomba használata közben tartott, „a legnépszerűbbek közé tartoztak [a sajátjai közül]”. De nem a templomban tartja ezeket, mert „egy ágyra és egy fürdőszobára van szükséged egymáshoz közel – ilyet nem csinálsz nyilvánosan”.

címlapkép forrás: Oakland Hyphae/Instagram

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom