"Ha van egy ötleted, valószínűleg kenderből elkészíthető"
körülbelül 6 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Hemptoday interjú: Carl Martel független tudós, aki több mint egy évtizede kutatja az ipari kendert. Martel  az interdiszciplináris tudományok fokozatán földrajzi régészként végzett, kutatási területei közé tartoznak az energiatárolásra szánt növényi szén, a zöld extrakciós megoldások és a betakarítási/feldolgozási újítások. Egy kanadai kifejlesztésű gabonafertőtlenítő rendszer társfeltalálója. Folyamatosan dolgozik a betakarítást követő minőségi rendszerek feltárásán és fejlesztésén. Martel szenvedélye olyan feldolgozási megoldások és termékek kifejlesztése, amelyek ösztönzik a teljes növény hasznosítását, beleértve a növényi biomasszából és a mezőgazdasági hulladékból származó hozzáadott értékű termékeket. Társalapítója a Fejlett Botanikai és Biomassza Kutató Intézetnek (Advanced Botanical and Biomass Research Institute.).

HT: Elkészítetted az egyik legszélesebb térképet a kannabisz felhasználásának lehetőségeiről, amit valaha láttunk. Mi van még a láthatáron?

CM: Ha van egy ötleted, valószínűleg ipari kenderből elkészíthető. Mondhatni, hogy a határ a csillagos ég. Hallottam róla, hogy kannabiszmagokat vittek fel az űrállomásra.

HT: Mi hiányzik még az értékláncból, hogy eleget tehessünk a teljes növény felhasználás gazdag lehetőségeinek?

CM: Innováció, kutatás és fejlesztés. Nem hiányzik a fogyasztók kereslete a termékek iránt, és a gazdák is szeretnének ipari kendert termeszteni. Olyan hasznos fogyasztási cikkek fejlesztésére és feldolgozására kell összpontosítanunk, amelyek magukban foglalják a kendert és annak számos előnyét. A kenderből készült élelmiszer és rost árának el kell érnie azt a pontot, ahonnan kezdve versenyképes lehet más termékekkel, mint például a fával. Az innovációk révén megtaláljuk a módját, hogy versenyképesebbé váljanak.

HT: Gyakran használod a „megérteni a természetet, majd lemásolni” kifejezést. Mit jelent ez valójában?

CM: Örülök, hogy felhoztad ezt. Ez egy alapelv, amit beépítettem az etikámba, és amit a tudományos módszertanom során alkalmazok. Számomra ez azt jelenti, hogy megfigyelem, milyen megoldásokat szül a természet. Vegyük például a kender természetét. A növény levágását követően a földre fekszik, majd a természet mikrobiológiai folyamatok útján lassan elkezdi lebontani azt az alkotóelemeire. Amikor a folyamatot megfelelő időben megszakítjuk, a háncsrostokat eltávolíthatjuk majd szövött anyagokká, például kötéllé stb. alakíthatjuk. Ezt a folyamatot, miután megfigyeltük és megértettük, laboratóriumi körülmények közt ellenőrzött módszerré fejlesztettük, hogy a mindennap használt dolgok előállításához szükséges nagy mennyiségű rostot hozzunk létre.

HT: Hogyan tárolja a természet az energiát?

CM: Amikor egy fára, növényre vagy más szénalapú entitásra pillantok, elemet látok. A természet az algáktól a fákig energiát tároló szénszövetekből készült kárpitot sző. Vegyük például azt az enzimet, amelyet a Concordia kutatói találtak, vagy a fákat, amelyek energiát termelnek?

Az ötlet, hogy használjuk a szenet az energia tárolására nem új keletű, és az sem új, hogy a szénből energiát nyerhetünk. Ma már tudjuk, hogy szén segítségével lehet energiát tárolni; például a szokásos háztartási elemek vagy a szuperkondenzátorok is szenet tartalmaznak. A tűz energia, egy fát ki lehet dönteni, halomra hordani és kiszárítani, majd egy gyufával meggyújtani a halmot, és így az energia felszabadul.

Tehát amit én (illetve mások is) csinálok, hogy a fahalom (vagy kendert, cukornádat stb.) elégetése helyett, stabil szenet hozok létre, és elektródokká alakítom őket, hogy segítségükkel energiát tárolhassunk. Ez az energia származhat bármilyen áramtermelő forrásból: napenergia, szél, víz, stb.

Egy másik módszer, ahogy tekinthetünk erre, hogy egy fa olyan, mint egy kis gyár. A levelek a napelem (energiatermelés), a fa pedig az elem (energiatároló), és ahonnan a fa a szenet nyeri, az a légkörből származó széndioxid (CO2). A fa megtartja a szenet (C), hogy felépítse a fát, és felszabadítja az oxigént (O2). A természet folyamatait utánozva, válik lehetővé számunkra, hogy növényi szénelemeket építsünk.

A világ legnagyobb kendertermelői közelebbről

HT: Milyen messzire jutunk majd?

CM: A Star Trek generációk óta kínál inspirációt saját innovációinkhoz. A jelenből merítenek és a jövőbe vetítik azokat a lehetőségeket, amelyekbe az emberekben rejlő potenciál eljuthat bennünket, ha megfigyeljük és megértjük a körülöttünk lévő univerzumot. Most, hogy tudjuk, hogy a növények akkumulátorok, talán egyszer a Star Trek ötlete is megvalósulhat. A micéliumhálózat felfedezése, ami utazhatóvá teszi számunkra a galaxist nem biztos, hogy olyan messze van.

HT: Mit mondanál, hol tart a kannabisz-tudomány jelenleg? Vannak más felfedezők is rajtad kívül?

CM: Tudásunk ezen a téren ugrásszerűen növekszik. Ahogy kezdjük alkalmazni a modern tudományt ennek a növénynek a tanulmányozásához, a kutatók nemcsak a laboratóriumokban találnak információkat, hanem régi szövegekben, gyógynövény-referencia-útmutatókban, sőt néha régi parasztházakban is. Amint a globális korlátozások és a megbélyegzés feloldódik, a tudomány tovább fog tudni növekedni. Az egyetemek kezdik jobban elfogadni és képesek vállalni a kannabisz-projekteket nem mint az elmúlt 60 évben.

HT: Azt mondtad, hogy a karbonizáció révén a növényi alapú szénatomok alapvető szerepet játszanak majd a jövőbeni elektrokémiai technológiákban.

CM: Igen, az általunk jelenleg használt szenet a földből bányásszák, ami egy véges erőforrás, ami szennyező tulajdonságokkal párosul, míg a növény alapú szén a földből növeszthető és a meglévő mezőgazdasági hulladékokból hozható létre.

HT: A CBD-ről is úgy beszélsz, mint üzemanyagról. Mit jelent ez pontosan?

CM: Lúgos körülmények között és levegő jelenlétében a kannabidiol kinonná oxidálódik. Kísérletek igazolták a kinonok alkalikus kinonáramú akkumulátorokban történő felhasználását a megújuló energia tárolására.

HT: Milyen hobbid volt gyerekkorodban?

CM: Szerettem rajzolni és modelleket építeni. Nagyon művészi beállítottságú voltam. Szép emlékeim vannak arról, ahogy az Ontario hegyvidékén játszottam, túráztam, felfedeztem a természetet.

HT: Ismert, hogy kenderolajon és természetes pigmenteken alapuló festéket fogyasztottál. Milyen ízű a kenderfesték?

CM: Lol … Gondolom, attól függ, hogy hány éves az olaj. A festékjeim lejárt élelmiszeripari kenderolajból készülnek. Néha még ennek ellenére is jelen van a diós ízük, de miután oxidálódtak, savanyú savas ízűvé válnak.

Kannabisz alkotóelemei és hatásuk

A világ egy növényben

A kötelektől a műtrágyáig, az elemektől a fehérjeszeletekig a kender már régóta a termékek sokaságában rejlő lehetőségeiről híres. Az Advanced Botanical & Biomass Research Institute (ABBRI), az alapítói Carl Martel és Erin Lindley irányításával, kidolgozták a kender nyers, félig feldolgozott és kész anyagok vitathatatlanul legszélesebb bontását.

Kendertér - cannabis mind map777 1

Az ABBRI-ről röviden: Az Advanced Botanical and Biomass Research Institute (ABBRI) egy kutatási és innovációs cég, amelynek legfőbb feladata az ipari kenderből és más mezőgazdasági hulladékokból fenntartható, környezetbarát termékek fejlesztése ezen ipari szektorok növekedésének elősegítése érdekében.


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom