Kenderhús, te kipróbálnád?
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A kendermagnak köztudottan magas a fehérjetartalma. Az egészségesebb életmódért folytatott folyamatos erőfeszítések új felismeréseket és újításokat hoznak világszerte, amelyek célja többek közt a kendermag tápértékének kiaknázása. Folyamatosan gyarapodnak a különböző hús-alternatívák, amelyek nemcsak egészségesebbek, mint a hagyományos húskészítmények, hanem ami talán a legfontosabb, hogy nem állatokból származnak.

A kendermagok a marhához és a bárányhoz hasonló mennyiségű fehérjét tartalmaznak. Kalóriájuk 25%-át fehérjék teszik ki, és mindössze 30 gramm kendermag (ami körülbelül 2-3 evőkanál) tartalmaz nagyjából 11 gramm fehérjét. Ezenkívül a kendermag teljes fehérjeforrásnak számít – ami a növényvilágban ritka – vagyis minden olyan esszenciális aminosavat biztosít, amely csak diétával érhető el.

De ez nem minden. A kendermag gazdag egészséges zsírokban és esszenciális zsírsavakban, valamint vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például E-vitamin, vas, kálium, magnézium, kalcium, kén, cink és nátrium.

Kenderhús, te kipróbálnád?

A hagyományos húskészítményektől eltérően a kendermagok sok vízben oldódó és oldhatatlan rostot tartalmaznak. Ezek együttesen emészthetőbbé teszik a magokat olyan más fehérjeforrásoknál, mint például gabonafélék, diófélék és hüvelyesek.

A kutatók és startup vállalkozások egyaránt olyan magvakból kezdtek el húskészítményeket fejleszteni, amelyek felválthatják a húst. A svéd Lund Egyetem tudósainak például sikerült kenderből “vegán húst” létrehozniuk, amelynek textúrája azonos a húséval.

A kendermag 9 bizonyítékokon alapuló egészségügyi előnye

Az új-zélandi Massey Egyetem kutatói eközben kender alapú darálthúskészítményt fejlesztettek ki. Az új-zélandi élelmiszer-technológiai vállalat, a Sustainable Foods, ismertebb kiskereskedelmi márkanevén “The Craft Meat Co”, a terméket 2021-ig szeretnék bevezetni a piacra.

Bár a vállalat nem közölte, hogy kenderhúsuk megegyezik-e az állati termékek fogyasztásának élményével, azt állította, hogy az “összes étkezési alkalom során” kielégítette a fogyasztók igényeit. Állítólag hasonlít a csirkehúsra, és a vállalat azt reméli, hogy kenderhúsaikat olyan különféle receptek elkészítése során használják majd, amik általában a húsos ételek alapja.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok