Kendersör - a kender helyettesítheti a komlót
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Amandine André csapatának a Zürichi Alkalmazott Tudományok Egyetemén (ZHAW) sikerült olyan kendersört főznie, amely megkülönböztethetetlen a kereskedelemben kapható hagyományos lágerektől.

A komló nem terem jól Svájcban, de a kender igen, ezért a Zürichi Alkalmazott Tudományok Egyetemének (ZHAW) kutatói teszteket végeztek annak érdekében, hogy a sörgyártásban az előbbit az utóbbival helyettesítsék.

A sört Európában évszázadok óta komló, maláta, élesztő és víz keverékéből főzik. A komló azonban kezd gondot okozni a globális felmelegedés miatt – áll a ZHAW közleményében.

Amandine André csapata azzal az ötlettel állt elő, hogy ipari kendervirágzatot használnak, amely hulladéknak számít az ipari termelési folyamatban. A kender és a komló ugyanahhoz a botanikai családhoz tartozik, és mindkettő megfelelően keserű a sörfőzéshez.

A Swiss National Science Foundation (SNSF) Spark programjának támogatásával a projekt meghozta első eredményeit. A kereskedelmi kendersörökkel ellentétben a fő cél az volt, hogy a sör ne legyen kender ízű.

Három év tesztelést követően a kutatók kettő kellő keserűségű és megfelelő aromájú kenderfajtát választottak ki. Ezután a sörüket egy kóstolóbizottság segítségével tesztelték.

Vajon segíthet a kendertermesztés az éghajlatváltozás elleni küzdelemben?

Egy rész komló, három rész kender

Az eredmény: a hasonló keserűség eléréséhez három-négyszer annyi kenderre volt szükség, mint komlóra, tehát a komló legfeljebb háromnegyede helyettesíthető kenderrel.

A vakkóstolón részt vevő hét szakember nem tudta megkülönböztetni a mindössze negyed részben komlót tartalmazó ZHAW sört a kereskedelmi lágertől. Amandine André és csapata most a recept tökéletesítésének szenteli idejét, és megpróbálja megtalálni a projektjük iránt érdeklődő sörfőzdéket.

Fontos a fenntarthatóság

Jelenleg Svájc komlószükségletének 90%-át importból fedezik. A kender egy szívós növény, amelynek kevés növényvédőszerre és kevés műtrágyára van szüksége a boldoguláshoz, és úgy tűnik, nem törődik az éghajlatváltozás által világszerte előidézett hőséggel és változékony időjárási viszonyokkal sem.  Ezáltal sokkal fenntarthatóbb, és ezért tűnik érdekes alternatívának ezen a területen is.

 

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom