körülbelül 1 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A kannabiszfogyasztást régóta összekapcsolják a memória gyengülésével, de tények helyett a legutóbbi időkig ezt inkább csak anekdoták támasztották alá. Napjainkban a kutatók egyre többet foglalkoznak a kannabisz egészségügyi vonatkozásaival, és egy kicsit közelebb jutottak ahhoz, hogy megismerjék a növény emberi agyra gyakorolt hatásait, illetve pontosabb választ tudnak adni arra a kérdésre, hogy a kannabisz fogyasztása valóban károsítja-e az emlékezésre való képességet.

Az elmúlt néhány év kutatási eredményeit a Conversationben foglalta össze Ian Hamilton, a Yorki Egyetem mentális betegségeket és függőséget kutató professzora, valamint Elizabeth Hughes, a Leedsi Egyetem hasonló területen kutató tanára.

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a marihuána fogyasztása a kis mennyiségű információ átmeneti tárolására szolgáló rövid távú memóriára gyakorol leginkább hatást azáltal, hogy átmenetileg módosítja vagy torzítja a rövid távú emlékezet mechanizmusait. A jelek szerint ezt a kannabisz első számú pszichoaktív összetevője idézi elő, amely az agyban az emlékezetért is felelős recoptorokhoz kötődve megszakítja az idegi jelátvitelt. A megzavart rövid távú emlékezet hatással lehet a tanulási képességekre, emellett az érdeklődés hiányát eredményezheti, és koncentrációs zavarokat idézhet elő.

A kutatások szerint ugyanakkor a marihuána ugyanennek a növénynek a hatóanyagai pozitív hatást fejthetnek ki az emlékezetre is kiható neurodegeneratív betegségekben, így például az Alzheimer-kórban, epilepsziában vagy a szellemi hanyatlással és akaratlan mozgásokkal járó Huntington-kórban szenvedőknél. Egyelőre főként állatkísérletekben sikerült bebizonyítani, hogy a kannabisz egyes összetevői lelassítják, esetleg meg is akadályozzák e betegségek előrehaladását, alapvetően azáltal, hogy neuronokat hoznak létre.

OLVASS TOVÁBB

Öl, butít, nyomorba dönt, vagy agyfrissítő csodaszer a kannabisz? - Qubit

Öl, butít, nyomorba dönt, vagy agyfrissítő csodaszer a kannabisz? – QubitKENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok