körülbelül 7 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Volt egyszer egy alkohol tilalom. akik nem emlékeznek rá, nem tanultak róla, azok olvassák el: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szesztilalom
Természetesen megoldást nem hozott semmire. A cél az volt, hogy csökkentsék az alkohol fogyasztás okozta káros hatásokat, az egészségügyi problémákat és akár a munkaképességi problémákat. Ugye tudjuk, hogy az alkohol súlyos egészségkárosító hatással rendelkezik, erős függőséget okoz, májkárosító, stb.
Az egyetlen elért hatás a feketepiac fellendülése, és a maffiózók elleni harcra kidobott dollármilliárdok voltak, ezért lassan el is törölték.
Természetesen az alkohol ugyanolyan káros maradt, és évente százezrek halnak meg alkohol okozta szövődményekben.
Ennek ellenére akár fesztiválokat is rendezünk, borfesztivál, pálinka fesztivál, sörfesztivál, a TV-ből ömlik az alkohol reklám.
https://index.hu/gazdasag/2018/05/29/palinka_verseny/
Az alkohol jó, nemes, minden ünnepre “jól be kell baszni”, és az a király.

Természetesen a dohányzás is elfogadott, legális, jó, annak ellenére, hogy akár 40-50mg nikotin képes megölni egy felnőtt embert, hogy milliók halnak meg évente a dohányzás okozta szövődményekben, és erős függőséget okoz. Természetesen mint ahogy az alkohol, ez sem drog, egyesek szerint.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dohányzás
Lássuk a hatásmechanizmust:
“…Mindazonáltal, mivel sok dopamin-felszabadító idegsejt található a nikotin receptorokban, dopamin szabadul fel.[41] Az örömélménnyel is kapcsolatban lévő dopamin felszabadulása megerősítő hatást fejt ki.[42][43] A nikotin és a kokain hasonló neuronmintákat aktivál, ami alátámasztja azt az elképzelést, miszerint e szerek egyazon anyagokat tartalmaznak.[44]
A dohány elszívásakor a nikotin legnagyobb része hő hatására lebomlik, azonban így is elegendő mennyiség marad ahhoz, hogy enyhe szomatikus függőség, valamint enyhe vagy erős pszichés függőség alakuljon ki. Ezen kívül a dohányfüstben található acetaldehidből harmane (MAO-gátló anyag) képződik. Ez valószínűleg azért játszik fontos szerepet a nikotinfüggőség kialakulásában, mert a nikotiningerre válaszul a nucleus accumbensben dopaminkibocsátást eredményez.[45] Patkányokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a nikotinhasználat csökkentése esetén a megerősítésben főszerepet játszó nucleus accumbens sejtek kevésbé érzékenyek, ami függőségre utal.[46]A dohányzás első alkalommal hányást, verejtékezést, gyengeséget stb. okozhat, azonban későbbi alkalmakkor kellemes lehet. Vannak jótékony hatásai is: például segíthet az étkezés után jelentkező fáradtság és álmosság leküzdésében, az emésztőmirigyek és belek működését fokozza, így elősegíti az emésztést, a mellékvesére gyakorolt hatásával pedig fokozhatja a vércukor mennyiségét, emelheti a vérnyomást, csökkentheti az éhségérzést, valamint a hasi vérerek szűkítésével növelheti az agy vérellátását, segítve a szellemi munkát, továbbá a dohányzás kapcsán az évek során kialakuló megszokások nyugtatólag hatnak, csökkentik az idegességet. Amiatt, hogy a tapasztalt kedvező hatások elhagyása idegességet – szaknyelven: elvonási tüneteket – okoz, továbbá amiatt, hogy a dohányzás abbahagyása hízással is járhat – ugyanis ekkor az étvágy fokozódik, az ízlelés javul –, a dohányosok nehezen tudnak leszokni szenvedélyükről.”
Ugye milyen barátságos? Igen! Áruljuk tehát nemzeti dohányboltban, legyen menő a dohányzóba kijárni, és hangosan híreszteljük bánatunkat, ha valahol betiltják a dohányzást.
Például mekkora cirkusz volt, hogy a buszmegállókban nem lehet dohányozni? Mennyien tartják be?
Engem pl rohadtul idegesít a piacon, koncerteken, szabadtéri rendezvényeken a dohányzás. Ott van 2-3000 ember, egy tömegben, és jobbról balról valami köcsög fújja a pofámba a füstöt, vagy épp azt nézem, nekinyomja e a cigijét a gyerekemnek, miközben csápol a karjával, vagy kiégeti e a ruhámat? Mikor tiltják már be minden tömegrendezvényen a dohányzást? Mondjuk egy koncerten sem szeretnék kiégetett ruhával gazdagodni.

És akkor itt az orvosi kannabisz kérdése, amit a mélyen korlátolt Kásler miniszter úr lesöpört egy gagyi válasszal.
https://hvg.hu/…/20191107_Egy_ideig_nem_lesz_legalalis_az_o…
Tény, hogy rendkívül alacsony a rászokás mértéke, és mivel fizikai függőséget nem okoz, ezért az elhagyása (nem leszokásról beszélünk) sem komoly gond.
Tény, hogy még elképzelhetetlen mennyiségben (1000mg/ttkg [testtömegkilogram]) sem okoz halált, ha egy 80kg felnőtt elfogyasztana 2kg füvet egy ültő helyében, sem halna meg.
Tény, hogy rengeteg betegségre gyógyszer már most is, és még további kutatások is folynak. A jelenleg forgalomban lévő gyógyszerek:
Epidiolex – GW Pharmaceuticals – Kannabidiol (CBD) – Terápiarezisztens epilepszia (főként Dravet- és Lennox-Gastaut szindróma) – Epilepsziás görcsrohamok csökkentése és a hagyományos antiepileptikumok hatásának fokozása [99][100] – Egyesült Államok mint “kísérleti új gyógyszer”,[101] teljes engedélyeztetés várhatóan 2017-ben az USA-ban és 2018-ban Európában[102]
Sativex – GW Pharmaceuticals – Kannabidiol, THC – Sclerosis multiplex – görcsösség, fájdalom, remegés, alvászavar – Kanadában, Új-Zélandon és több mint 9 európai országban. Többek között Hollandiában, és Olaszországban
Cesamet – Valeant Canada – THC – a kemoterápia tüneteinek enyhítésére – hányinger, hányás, étvágytalanság – USA, Kanada, Egyesült Királyság, Mexikó
Marinol – Solvay Pharma – THC – a kemoterápia miatti étvágytalanság és egyéb kemoterápia okozta tünetek enyhítésére, AIDS – hányinger és hányás, olyanok esetében, akik nem reagáltak megfelelően a hagyományos kezelésekre; valamint még AIDS-betegek esetén az étvágytalansággal járó fogyás kezelésére – USA és Kanada[103]
Nabilone – Valeant Pharma – THC – a kemoterápia miatti étvágytalanság, valamint anorexia nervosa és AIDS-betegség esetén – étvágyfokozónak, illetve a testsúly növelés elősegítése végett – USA és Kanada[104]
Dronabinol – Valeant Pharma – THC – rákbetegség, drogfüggőség – a fájdalom csillapítására és a drogelvonási tünetek csökkentésére – az Egyesült Államokban
Tény, hogy az ellene folytatott küzdelem sokkal több pénzt emészt fel, mint amennyit a kutatásokra kellene fordítani, és a belőle előállított gyógyszerek is olcsóbbak, mint a szintetikus készítmények.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kannabisz
De üldözzük csak, az orvosi használatot is akadályozzuk meg (szándékosan nem beszélek a rekreációs használatról, hiszen tudjuk, nagyon sok gyógyszer készítmény ugyanígy alkalmas rekreációs drognak, elég ha csak a benzodiazepinek és egyes opioidok fekete piacára gondolunk, amiket lazulásra használnak), költsünk dollármilliárdokat ellenkezésre.

Fejlettebb nyugati államokban már legalább az orvosi célú felhasználás engedélyezett, és olyan hatóanyag kombinációk elérhetők, amik szinte kizárják a rekreációs használatot. Legalábbis elég vicces lenne, ha egy “drogos” olyan terméket keresne, amiben csak 1-2% a THC, de 15-20% a CBD, mert nulla közeli betépés élménye lenne tőle. Vannak expo-k, konferenciák, kiállítások, kutatások, szabad termesztés. És az állam gazdagszik az adóztatáson, mert kifehéredett a forgalom.

És most térjünk vissza a bejegyzésem elején linkelt pálinka kóstolóra. Ha még valaki nem adta fel az olvasást, annak külön köszönöm!
Az index csinált egy vicces cikket, mi lenne ha kicserélnénk a pálinka szót marihuána szóra. Mennyivel lenne rosszabb, üldözendőbb, vagy éppen jobb egy marihuána kóstoló fesztivál egy pálinka kóstoló fesztiválnál?
https://index.hu/…/majus_28-an_kezdodik_a_marihuana_orszag…/
Gondolkozzunk csak, jobb az, hogy napi 5-10.000 látogató azért megy oda, hogy kikeresse a kedvenc alkoholtermékét, és/vagy jól bebasszon, és hazavánszorogjon négykézláb? Rosszabb az, hogy ha akárcsak a bécsi cultiva vagy a prágai cannafest módjára emberek nézelődnének a kedvenc magjaikat keresgélve, és akár ha le is tesztelik, jókedvvel hazamennek?
Rosszabb az, ha az ember otthon 3-4 növényt termel, mint ha 60-120 literes hordókban erjeszti a cefrét, amit lefőz, és ha kicsit elbassza, akkor benne marad az előpárlat, vagy akár mérgezést is okozhat?

Felnőtt emberek el tudják dönteni azt a kérdést, hogy fogyaszt-e drogot.
Drogot, mint alkoholt.
Drogot, mint cigarettát.
Drogot, mint gyógyszereket amik ellazítják.
Drogot, mint kannabiszt.
Drogot, mint kávét.
Nem szeretném, ha a fiam azt látná folyamatosan a tévében, hogy minden összejövetel alapja a sör, a pálinka, mert attól buli a buli. Mint ahogyan már nem látunk dohány reklámokat sem. Nem szeretném, hogy kannabisz reklámok jöjjenek a helyükre. De nem szeretném azt sem, hogy ha beteg, akkor legálisan csak ópiátot, morfin származékot, benzodiazepineket, és más kemény drogokat kaphasson az orvosától, hanem kaphasson mellékhatások nélküli, természetes gyógyszert is.

forrás: https://www.facebook.com/GeriSoft/KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok