körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A Pszichiátria Királyi Főiskolája (RCP) támogatásával megvalósuló projekt célja, hogy Európában a legkiterjedtebb legyen a kannabiszhasználat területén.

Összesen 20 000 beteg kap orvosi kannabiszt az Egyesült Királyságban egy kétéves időszak erejéig egy olyan kezdeményezés keretén belül, amelynek célja a kannabisszal kapcsolatos legkiterjedtebb bizonyítékok összegyűjtése Európában.

A csütörtökön bemutatott kezdeményezést az Egyesült Királyság egyik vezető egészségügyi szervezete támogatja, és remélhetőleg meg fogja győzni az NHS-t (Országos Egészségügyi Szolgálat) arról, hogy ez a gyógyszer számos betegségre felírható.

Noha az orvosi kannabiszt az Egyesült Királyságban egy évvel ezelőtt legalizálták, az aktivisták szerint sok beteg számára továbbra sem hozzáférhető.

„Az orvosi kannabisz továbbra is túl sok ember számára elérhetetlen” – mondta David Nutt, a Drug Science független tudományos testület professzora. Drug Science a Twenty21 projekt kezdeményezés mögött álló szervezet, amely 2021 végére 20 000 beteget fog ellátni támogatott kannabisztermékkel.

„A betegeket kezeletlenül hagyják, akik ennek következményeként jelentős adósságokat halmoznak fel a magánrendelések költségei miatt, vagy kriminalizálódnak, mivel arra kényszerülnek, hogy a fekete piachoz forduljanak. Nem érdemlik egyiket sem, és a gyógyszerelőíráson kétségtelenül változtatni kell. ”

Az RCP-n indítandó projekt célja a kannabisszal kapcsolatos legkiterjedtebb bizonyítékok összegyűjtése Európában annak érdekében, hogy meggyőzzék a politikai döntéshozókat arról, hogy ezt a gyógyszert széles körben elérhetővé és megfizethetővé kell tenni, csakúgy mint más jóváhagyott vényköteles gyógyszereket.

A legalizálás óta az orvosok óvatosak a kannabisz felírásával, mivel nincs bizonyíték a hatékonyságáról. Attól is tartanak, hogy túl van magasztalva a születő félben lévő, esetlegesen hatalmas nyereség maximalizálására épülő, iparág által.

A Twenty21 projekt olyan betegeken vizsgálja meg a kannabisz hatását, akik krónikus fájdalomban, epilepsziában, sclerosis multiplexben, posztraumás stressz rendellenességben, Tourette-szindrómában, szorongásos rendellenességben szenvednek, vagy akik a múltban visszaéltek valamilyen szerrel.

“Az RCP azt reméli, hogy ez a projekt a kannabiszalapú gyógyszerek szinte összes egészségügyi helyzetben történő felhasználását illetően felmerült bizonyítékok hiányát pótolni fogja, beleértve a mentális egészséget.” – mondta Wendy Burn, az RCP elnöke.

“Azt reméljük, hogy ez a projekt – olyan kutatásokkal együtt, mint például a véletlenszerű kontroll kísérlet,ami az egyik legszükségesebb – továbbra is a CBMP-ket (kannabisz alapú gyógyászati termékek) fogja igazolni”.

Becslések szerint az Egyesült Királyságban 28 millió ember szenved majd előbb utóbb krónikus fájdalomtól.

“Több ország adatai azt mutatják, hogy az orvosi kannabisz több ezer betegre jótékony hatással volt” – mondta Dr. Arun Bhaskar, a British Pain Society elnöke. „Az Egyesült Királyságban több mint nyolc millió ember küzd krónikus fájdalmakkal, és az orvosi kannabisz továbbra is elérhetetlen számukra. Az olyan kezdeményezések, mint a Twenty21 projekt, bizonyítékokkal szolgálhatnak a kannabisz biztonságos és eredményes felírására, ami fájdalomcsillapítást és az életminőség javulását nyújthatja ezen betegek számára .”

 KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok