körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A közegészségügyi szakemberek elvárásaival ellentétben a kannabisz-fogyasztási rendellenességgel (CUD) diagnosztizált gyakori kannabisz fogyasztók aránya nem növekszik – állítja egy új tanulmány. Valójában ez a szám csökken, és ennek az lehet az oka, hogy egyre több az állam, amelyek legalizálták a kannabisz elérését.

A tanulmány szerint „a CUD prevalenciája jelentősen csökkent az összes korosztályban ahol napi/szinte napi kannabiszhasználatot jelentettek 2002–2016 között. A kannabiszfüggőség prevalenciája serdülők és fiatal felnőttek körében csökkent, és csak a 26 évesnél idősebb felnőttek körében volt stabil, ahol napi/majdnem napi kannabiszfogyasztást jelentettek. ”

A legfrissebb tanulmányok vegyes eredményeket mutattak a CUD – egy diagnózis, amely visszaélést és/vagy függőséget is tartalmazott – elterjedtségét illetően az elmúlt két évtizedben. Mivel a problémás felhasználás szempontjából azok az emberek vannak a legnagyobb veszélyben, akik napi vagy majdnem napi szinten fogyasztanak kannabiszt, a Columbia Egyetem Mailman Közegészségügyi Iskolájának kutatói arra törekedtek, hogy jobban megértsék e csoport általános egészségi állapotát.

Megállapításaikat a múlt hónapban tették közzé a Drug and Alcohol Dependence (Kábítószer és Alkohol Függőség) című folyóiratban.

A tanulmány szerzői a 2002-2016 évekből származó Kábítószer használatot és Egészségügyi állapotot célzó Országos Felmérés adatait használták fel. A végső minta, összesen 22 651 embert tartalmazott, akik 12 évesek és annál idősebbek voltak és az elmúlt évben a kannabiszt legalább 300 napon keresztül fogyasztották.

A problémás kannabisz használatának mérésére a szerzők a Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (mentális rendellenességek diagnosztikai és statisztikai kézikönyve) negyedik kiadásában (röviden DSM-IV) szereplő kannabiszfüggőséggel és kannabisz visszaéléssel kapcsolatos kritériumokat alkalmazták, például:

  • Nagyon sok időt töltött el egy hónap leforgása alatt a kannabisz hatásának megélésével, használatával vagy ép ezen túljutással
  • Nem sikerült megtartani a beállított korlátozásokat
  • Nem sikerült csökkenteni a kannabisz használatát
  • Ismétlődő használat, ami ahhoz vezet, hogy képtelen teljesíteni a fő kötelezettségeket
  • Folyamatos használat a tartós vagy ismétlődő társadalmi vagy interperszonális problémák ellenére

A kutatás során figyelembe vett egyéb megkérdezett tényezők, hogy a résztvevők észleltek-e igényt mentális egészségügyi kezelésre, továbbá hogy az orvos jelezte e, hogy más egészségügyi problémáik is vannak, és hogy alkohollal vagy anélkül vezettek-e járművet illegális drogok hatása alatt.

A szerzők megállapították, hogy a  tanulmány időtartama alatt a CUD gyakorisága a minta összes korcsoportjában csökkent: 12–17 éves serdülők esetében az arány 26,8 százalékkal; a 18-25 évesek esetében 29,7 százalékkal; és a 26 évnél idősebb felnőtteknél 37,5 százalékkal esett vissza.

„Az elmúlt évben az összes korcsoportba tartozó napi/szinte napi kannabiszfogyasztók körében csökkent a DSM-IV kannabiszvisszaélés gyakorisága, a serdülőknél és a fiatal felnőtteknél minden egyes visszaélés esetén megfigyelhető a csökkenés” – állítja a tanulmány. „A DSM-IV kannabiszfüggőség gyakorisága is csökkent a serdülők és a fiatal felnőttek körében, de a 26 éven felüli felnőtteknél nem. A legtöbb DSM-IV függőségi tétel csökkenését fiatal felnőtteknél figyelték meg, míg serdülőknél és idősebb felnőtteknél csak néhány függőségi tétel terén észleltek csökkenést. ”

A kutatók számos lehetséges magyarázatot kínálnak a csökkenő rátákra, amelyek közül sok a legalizáció hatására utal. „Először is, az új nemzeti kannabiszpolitikai környezet, amelyben 33 állam legalizálta az orvosi felhasználást, és 10 állam engedélyezte a kannabisz szabadidős használatát, szerepet játszhattak a megbélyegzés csökkentésében és a kannabiszhasználathoz kapcsolódó kockázatok felfogásában” – mondta egy nyilatkozatában Silvia Martins, a tanulmány egyik szerzője. “Másodszor, a növekvő legalizáció a társadalmi hozzáállás változásához is hozzájárulhat, ami ahhoz vezethetett, hogy kevesebb a kannabisz-használathoz fűződő konfliktus a rokonok és barátok körében.”

A tanulmány szerint ez “magyarázatot adhat a “Folyamatos használat a tartós vagy ismétlődő társadalmi vagy interperszonális problémák ellenére” visszaéléses tétel csökkentésére, ami tükrözi a kannabisz használatból eredő másokkal való interakció nehézségeit.”

Az is valószínű, hogy „a lakosság egészségesebb része” többet kezdi használni a kannabiszt a legális hozzáférhetőség miatt, ami „az idő múlásával csökkenthette a kannabisz visszaélés/függőség gyakoriságát”. „Kevésbé erős” kannabiszt, vagy alacsonyabb napi mennyiségben használhatják, jegyzik meg a kutatók. Ezenkívül egyre több ember fél kevésbé attól, hogy egy szövetségi felmérés során beismerjék a kannabisz gyakori használatát.

Végül, Martins elmondta, a tanulmány eredményei “ellentmondanak az uralkodó hipotézisnek, miszerint a DSM-IV CUD prevalenciája stabil lenne, vagy növekedne azok között, akik ezzel a rendszerességgel használják.”

forrás: https://www.marijuanamoment.net/problematic-marijuana-use-is-declining-among-people-who-consume-every-day-study-finds/KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok