körülbelül 1 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A cseh kormány jóváhagyta a módosítást, amely lehetővé tenné az orvosi kannabisz termesztésére és exportjára vonatkozó engedélyek kiadását – jelentette be Adam Vojtěch egészségügyi miniszter egy sajtótájékoztatón.

Vojtěch (az ANO nevében) elmondta, hogy a módosítás a gyógyszerek elektronikus e-gyógyszerfelírásos projektjét is véglegesíti, ami majd tartalmazni fogja az opioidokra vonatkozó kék vonalas recepteket is.

Az indítvány szerint a törvény 2021 júliusától lép hatályba, ha azt a parlament elfogadja és az elnök aláírja.

Az e-gyógyszerfelírásos rendszert 2018-ban indították el, és havonta 6,5 ​​millió receptet ad ki.

A módosítás majd egynél több központi termelő számára is lehetővé teszi az orvosi kannabisz termesztését, mivel az Állami Kábítószer-ellenőrzési Intézet (SUKL) engedélyeket oszt majd ezentúl kisebb termelők számára is.

A minisztérium elmondása alapján jelenleg nem tudni, hogy hány ilyen kistermelőre lesz szükség.

Vojtěch szerint az, hogy kisebb termelők is megszerezhetik az engedélyeket egy olyan versenyt hoz majd létre aminek csökkentenie kell a betegek állami egészségbiztosítási rendszerének költségeit.

Az SUKL Állami Orvosi Kannabisz Ügynöksége szerint 2020 első negyedévében 11,5 kilogramm orvosi kannabiszt osztottak szét a gyógyszertárak.

A CBD-termékek iránti érdeklődés is növekedett az elmúlt hónapokban a Cseh Köztársaságban, mivel a helyiek alternatív lehetőségeket keresnek a jelenlegi koronavírus-krízis kezelésére.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok