körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Egy újszülött fiú, aki márciusban sürgősségi császármetszéssel érkezett egy norwichi (Anglia) kórházba, a világ első olyan csecsemője lett, aki részt vesz egy kannabiszkivonattal történő kezelés kísérletében.

Ez a tanulmány az első lépés, amiről a kutatók úgy vélik, hogy egy nap majd a kannabiszból származó gyógyszerek rutinszerű használatához vezethet újszülöttek gondozásában, ami segít majd a rohamok és agyi sérülések kockázatának kitett csecsemőkön.

Oscar Parodi-t a csecsemőt, március 11-én szállították a Norfolki és Norwichi Egyetem Kórházába (Norfolk and Norwich university hospital – NNUH). Váratlanul született gyenge állapotban, és át kellett szállítani az újszülött intenzív osztályra, ahol 72 órán át tartó hűtési terápiát kapott.

Édesanyja, a norfolki Wattonból származó Chelsea Parodi azt mondta: „A szülés után felkerestek, hogy vegyek részt ebben a tanulmányban, majd konzultáltam édesanyámmal és testvéremmel, aki rohammentősnek tanul. Nehéz volt, de mindent meg akartam tenni, hogy segítsek a kisfiamnak. Oscar kilenc napig kórházban volt, és 24 órás felügyelet alatt állt.” Parodi elmondása szerint a fia „fantasztikusan jól teljesített”.

A tanulmány azt vizsgálja, hogy a gyógyszer biztonságos és hatékony-e az újszülött hypoxiás-ischaemiás encephalopathia-ban (HIE) szenvedő csecsemők agyi sérüléseinek csökkentésére.

Prof Paul Clarke, a NNUH tanácsadó neonatológusa elmondta, hogy az újszülött intenzív osztálya tele volt izgalommal. „Ez az első olyan alkalom, amikor kannabiszból származó gyógyszert teszteltek intravénásan emberi csecsemőkön. Azt reméljük, hogy beválik majd a HIE-vel született újszülöttek görcsrohamainak megelőzésére és az agyuk védelmére.

„Mindig nagyon közreműködők azok a családok, amelyek az egységünk kutatásaiban szeretnének részt venni, és gyakran altruista szempontok alapján teszik, hogy a jövőbeli csecsemők javát szolgálják. A szülők számára ezen vizsgálatok egyik vonzereje, a csecsemők agyának behatóbb megfigyelésének lehetősége, ami a vizsgálat része, mivel a vizsgált csecsemők esetében fejlettebb agyhullám-monitorokat használnak. Ez nagyobb bizonyosságot ad a szülőknek abban, hogy minden rohamot felvesznek.”

A második gyermek, aki áprilisban született a kórházban, szintén részt vesz a vizsgálaton. A kísérletben résztvevő gyermekek HIE esetén alkalmazott szokásos hipotermiakezelést kapnak, aminek során az egész testet 33,5 °C-ra hűtik, valamint egyetlen adagot a vizsgálandó gyógyszerből vagy placebót, amit néhány teszt követ a gyógyszer vérszintjének meghatározására.

A vizsgálatban, amelyben a gyógyszert intravénásan adják be, és amelyben az első csecsemők csak a szokásos adag 30-ad részét kapják, más Egyesült Királyságbéli és egyéb Európai újszülött intenzív osztályok is részt vesznek, és egy évig tart majd.

A kísérletben résztvevő csecsemők a lehető leghamarabb, a születéstől számított 12 órán belül, kapnak egy adagot a vizsgált gyógyszerből vagy placebót.

A gyógyszer terápiás összetevője természetesen a kannabisz növényben fordul elő, és erősen ellenőrzött körülmények között vonják ki annak biztosítása érdekében, hogy az eufóriát okozó tetrahidrokannabinol (THC) összetevő minimális legyen.

Clarke hozzátette: „Mint minden új gyógyszerrel végzett vizsgálat esetén, előfordulhatnak váratlan mellékhatások és ismeretlen kockázatok. Ezt szem előtt tartva a vizsgálatot gondosan terveztük meg, hogy a lehető legbiztonságosabb legyen, és ezért a csecsemők az elején csak apró adagot kapnak, és a szokásosnál még intenzívebben figyeljük meg őket. ”

A borítóképen: Chelsea Parodi gyermekével, Oscar-ral és nagyanyjával, Christine Bell-el (balra) a Norwichi Egyetem Kórházában. Oscar egy kannabiszból származó gyógyszert kap egy klinikai vizsgálat során. Fénykép: Norfolk and Norwich University Hospital/PA


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom