Kendertér - Egy újszülött a világ első olyan babája aki részt vesz kannabiszterápiás vizsgálaton - 492
körülbelül 3 perces olvasmány

Egy újszülött fiú, aki márciusban sürgősségi császármetszéssel érkezett egy norwichi (Anglia) kórházba, a világ első olyan csecsemője lett, aki részt vesz egy kannabiszkivonattal történő kezelés kísérletében.

Ez a tanulmány az első lépés, amiről a kutatók úgy vélik, hogy egy nap majd a kannabiszból származó gyógyszerek rutinszerű használatához vezethet újszülöttek gondozásában, ami segít majd a rohamok és agyi sérülések kockázatának kitett csecsemőkön.

Oscar Parodi-t a csecsemőt, március 11-én szállították a Norfolki és Norwichi Egyetem Kórházába (Norfolk and Norwich university hospital – NNUH). Váratlanul született gyenge állapotban, és át kellett szállítani az újszülött intenzív osztályra, ahol 72 órán át tartó hűtési terápiát kapott.

Édesanyja, a norfolki Wattonból származó Chelsea Parodi azt mondta: „A szülés után felkerestek, hogy vegyek részt ebben a tanulmányban, majd konzultáltam édesanyámmal és testvéremmel, aki rohammentősnek tanul. Nehéz volt, de mindent meg akartam tenni, hogy segítsek a kisfiamnak. Oscar kilenc napig kórházban volt, és 24 órás felügyelet alatt állt.” Parodi elmondása szerint a fia „fantasztikusan jól teljesített”.

A tanulmány azt vizsgálja, hogy a gyógyszer biztonságos és hatékony-e az újszülött hypoxiás-ischaemiás encephalopathia-ban (HIE) szenvedő csecsemők agyi sérüléseinek csökkentésére.

Prof Paul Clarke, a NNUH tanácsadó neonatológusa elmondta, hogy az újszülött intenzív osztálya tele volt izgalommal. „Ez az első olyan alkalom, amikor kannabiszból származó gyógyszert teszteltek intravénásan emberi csecsemőkön. Azt reméljük, hogy beválik majd a HIE-vel született újszülöttek görcsrohamainak megelőzésére és az agyuk védelmére.

„Mindig nagyon közreműködők azok a családok, amelyek az egységünk kutatásaiban szeretnének részt venni, és gyakran altruista szempontok alapján teszik, hogy a jövőbeli csecsemők javát szolgálják. A szülők számára ezen vizsgálatok egyik vonzereje, a csecsemők agyának behatóbb megfigyelésének lehetősége, ami a vizsgálat része, mivel a vizsgált csecsemők esetében fejlettebb agyhullám-monitorokat használnak. Ez nagyobb bizonyosságot ad a szülőknek abban, hogy minden rohamot felvesznek.”

A második gyermek, aki áprilisban született a kórházban, szintén részt vesz a vizsgálaton. A kísérletben résztvevő gyermekek HIE esetén alkalmazott szokásos hipotermiakezelést kapnak, aminek során az egész testet 33,5 °C-ra hűtik, valamint egyetlen adagot a vizsgálandó gyógyszerből vagy placebót, amit néhány teszt követ a gyógyszer vérszintjének meghatározására.

A vizsgálatban, amelyben a gyógyszert intravénásan adják be, és amelyben az első csecsemők csak a szokásos adag 30-ad részét kapják, más Egyesült Királyságbéli és egyéb Európai újszülött intenzív osztályok is részt vesznek, és egy évig tart majd.

A kísérletben résztvevő csecsemők a lehető leghamarabb, a születéstől számított 12 órán belül, kapnak egy adagot a vizsgált gyógyszerből vagy placebót.

A gyógyszer terápiás összetevője természetesen a kannabisz növényben fordul elő, és erősen ellenőrzött körülmények között vonják ki annak biztosítása érdekében, hogy az eufóriát okozó tetrahidrokannabinol (THC) összetevő minimális legyen.

Clarke hozzátette: „Mint minden új gyógyszerrel végzett vizsgálat esetén, előfordulhatnak váratlan mellékhatások és ismeretlen kockázatok. Ezt szem előtt tartva a vizsgálatot gondosan terveztük meg, hogy a lehető legbiztonságosabb legyen, és ezért a csecsemők az elején csak apró adagot kapnak, és a szokásosnál még intenzívebben figyeljük meg őket. ”

A borítóképen: Chelsea Parodi gyermekével, Oscar-ral és nagyanyjával, Christine Bell-el (balra) a Norwichi Egyetem Kórházában. Oscar egy kannabiszból származó gyógyszert kap egy klinikai vizsgálat során. Fénykép: Norfolk and Norwich University Hospital/PA


Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, minket támogass vásárlásoddal, hogy cserébe mi tovább végezhessük munkánkat!
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
TÁMOGATOM

KENDERTÉR FACEBOOK