Elindul a svájci rekreációs kannabisz kísérleti program
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Hétfőtől a svájciak rekreációs kannabiszt vásárolhatnak Svájc egyik legnagyobb városában – legalábbis az a néhány szerencsés kiválasztott.

Az ország hétfőn hivatalosan is elindította kísérleti kannabiszprojektjét, így néhány száz kiválasztott résztvevő előtt szabaddá vált az út, hogy rekreációs kannabiszt vásároljon Bázel város különböző gyógyszertáraiban.

Svájci törvényhozók tavaly engedélyezték a kísérleti projektet, mikor az ország „Szövetségi Közegészségügyi Hivatala azt nyilatkozta, hogy a projekt célja az olyan „alternatív szabályozási formák” mélyebb megértése, mint például a szabályozott gyógyszertári értékesítés, amely alapja lehet a jövőbeli szabályozásnak” – írja az Associated Press.

„A bázeli projekt, amelyben a helyi önkormányzat, a Bázeli Egyetem és a város Egyetemi Pszichiátriai Klinikája vesznek részt, a nyár végén indul” – tette hírül tavaly az Associated Press. „Közel 400 résztvevő vásárolhat majd különféle kannabisz termékeket a kiválasztott bázeli gyógyszertárakban – közölte a város önkormányzata. A 2 1/2 éves kísérlet során a fogyasztók rendszeresen kérdezve lesznek az fogyasztásuk, valamint fizikai és mentális egészségük felől.”

A programban résztvevőket a hatóságok szigorúan felügyelik majd, és megtiltják, hogy a programon kívül bárkivel megosszák a kannabiszt.

A Vigia AG, egy nyomkövetési szoftvert fejlesztő svájci cég a héten azt nyilatkozta, hogy „a Szövetségi Közegészségügyi Hivatallal (FOPH) együttműködve, annak érdekében fejlesztették ki a Cannabis Dispensary System-et, hogy az megbízhatóan dokumentálja a termékek elosztását”, ami által „lehetővé válik a kannabisz termékek átlátható nyomon követése, továbbá megalapozza a tudományos kutatást”.

„Egy feltörekvő iparágról beszélünk, ami kapcsán jelenleg a legalizálás különböző útjait vitatjuk. Svájc példát mutat a strukturált legalizálási folyamattal, maximális megfeleléssel és átláthatósággal. Meglévő Cannavigia szoftverünkkel és a Cannabis Dispensary System rendszerrel biztosítjuk az érintett érdekelt felek számára a szükséges eszközöket az ellátási lánc minden lépésének nyomon követéséhez és dokumentálásához. Büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehetünk a svájci kísérleti projekteknek és ennek a történelmi mérföldkőnek” – mondta Philipp Hagenbach, a Vigia AG operatív igazgatója hétfőn sajtóközleményben.

A svájciak közel 60 tonna kendert fogyasztanak évente

A sajtóközlemény további részleteket is tartalmaz a Vigia AG részvételéről a mérföldkőnek számító svájci programban:

„A Vigia AG az FOPH hivatalos nyomkövetési partnere lesz a kísérleti program során. Ez a fajta partnerség a kormány és a kannabisz-ipar üzleti résztvevője közt egyedülálló ebben az ágazatban. A Vigia AG Cannabis Dispensary System (CDS) rendszerrel egészítette ki meglévő Cannavigia szoftvermegoldását. A kettő kombinációjának köszönhetően, a projekt részére kannabiszt termesztő cégek figyelemmel kísérhetik a termesztés folyamatát és az ellátási láncokat, ami a végtermékek minőségének biztosítását szolgálja.

„A projekt illetékesei a szoftver segítségével regisztrálhatják a kísérletben résztvevőket, a Weed Care tanulmány felelőseinél, amit már 2022 szeptemberében elkezdtek. Ezáltal lehetővé válik, hogy a gyógyszertárak nyomon kövessék az eladásokat, valamint a résztvevőknek kiadott egyedi mennyiségeket, ezzel garantálva, hogy a termékeket csak az arra felhatalmazott személyek vásárolhassák meg. Ily módon biztosítva van a fogyasztók és különösen a kiskorúak védelme, így ez egy átlátható és nyomon követhető ellátási láncot eredményez, amely majd a jövőben a legalizált környezetben is fenntartható. A Cannabis Dispensary System áttekintést nyújt a FOPH számára a kannabisz svájci forgalmáról, és támogatja az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Testülete felé történő jelentéstételi kötelezettséget. A résztvevők adatait az adatvédelem érdekében mindig álnéven vannak tárolva.”

Foto: https://www.pexels.com/hu-hu/@hebaysal/


 

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom