Vajon csökkenthető az urológiai daganat kockázata?
körülbelül 1 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

A kannabisz használata továbbra is ellentmondásos, mivel a kétkedők továbbra is hiányolják a megbízható bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy valójában biztonságos-e. Például a kannabisz és az urológiai daganatok (azaz prosztata-, here-, pénisz-, vese-, húgyhólyag- vagy húgyvezeték-daganatok) közötti kapcsolat sem tisztázott egyelőre, mivel a vizsgálatok ellentmondó eredményeket mutatnak. Egy kínai, hongkongi, nagy-britanniai és franciaországi tudósokból álló nemzetközi csapat a brit Biobank adatbázisából származó, 151 945 beteg adatait vizsgálta meg.

A tanulmány a Cancer Medicine folyóiratban jelent meg, és az olvasható benne, hogy a korábbi kannabiszhasználat a prosztatarák, a hólyagrák és a veserák alacsonyabb kockázatával járt együtt. Ezzel szemben a veserák és a húgyhólyagrák kockázata magasabb volt, de csak nőknél, férfiaknál nem.

A kannabiszhasználat és a hepatocelluláris karcinóma, azaz a leggyakoribb májdaganat kapcsolatát egy másik tanulmányban vizsgálták amerikai tudósok. A Cureus folyóiratban megjelent publikáció érdekes megállapítást tesz: “Egy kiterjedt adatbázis-elemzést követően a kutatók azt találták, hogy a kannabiszhasználóknál 55 százalékkal kisebb az esélye a hepatocelluláris karcinóma kialakulására, mint a nem használóknál.”

A kannabisz hatásosan enyhítette a végső stádiumú daganatos betegek fájdalmát

A hasnyálmirigy daganatok ritkábban előforduló onkológiai betegségeknek számítanak, de a halálozási arány magas ebben az esetben. Egy thai csapat a fitokannabinoidok daganatellenes hatásait egy hasnyálmirigy-daganat implantátummal rendelkező egérmodellen értékelte. A tanulmány eredménye, amelyet a Frontiers in Veterinary Science folyóiratban tettek közzé, arra mutat rá, hogy “a fitokannabinoidok daganatellenes hatást fejtenek ki a hasnyálmirigy-daganat egérmodelljében, bár a hatás dózisfüggő.” Valójában több eliminált tumorsejtet figyeltek meg nagy dózissal történő kezelés esetén, ami arra utal, hogy a terápia csak magasabb koncentrációkban működik.


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom