A tehenek vajon ehetnek kendert anélkül, hogy a tejivók készen lennének?
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) nemrégiben a Twitteren tette közzé a kutatók által elnyert 200 000 dolláros támogatást, amit arra fordítanak, hogy megállapítsák, vajon a kender állatok takarmányaként való alkalmazása elfogadhatatlan kannabinoid-koncentrációt eredményez-e, vagy sem az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekben.

A Kansas Állami Egyetem tudósai olyan tanulmányokat végeznek, amelyek segítenek tájékoztatni a törvényhozókat arról, hogy a kender vajon biztonságosan alkalmazható-e takarmányként. A gyakorlat jelenlegi állása szerint a növény és származékai szövetségi legalitása ellenére a használata tilos.

Kevéssé ismert a kannabinoidok szarvasmarhákra gyakorolt ​​hatása, mivel a legtöbb eddigi tanulmány emberre, egérre és sertésre koncentrált. De az új kutatás legfőbb oka az, hogy aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az állatok kenderrel történő takarmányozása potenciálisan magas THC-koncentrációt eredményezhet a kereskedelemben értékesített húsban és tejben.

“Célunk a tudásbeli hiányosságok pótlása” – mondta Michael Kleinhenz (Kansas Állami Egyetem), aki a tanulmányok mögött álló multidiszciplináris csapat tagja. “Amíg a kendert tartalmazó takarmányok biztonságosnak bizonyulnak az állatok szempontjából, adataink segíteni fogják a termelőket a szándékos vagy nem szándékos kenderrel való etetéssel járó helyzetek kezelésében.”

“Az ipari kendert általában olaj, vetőmag, rost és gyógyszerek előállítására termesztik” – tette hozzá Kleinhenz. „Míg a kender különböző fajtáit egy illetve kettős hasznosítási céllal is termeszthetik, például magra, rostra, vagy mindkettőre, a levelekből, szárból és növényi rostokból álló melléktermékek a betakarítás után megmaradnak. Ezek a melléktermékek potenciális takarmányként szolgálhatnak az állatok számára. Mivel ezek túlnyomórészt cellulóz-tartalmú növényi maradékok, ideálisak takarmányként a kérődzők, különösen a szarvasmarhák részére.”

A csapat eddig két előzetes tanulmányt végzett az USDA pénzeszközeinek felhasználásával.

“A CBD, a tetrahidrokannabinolsav-A (THCA-A), a kannabidivarinsav (CBDVA) és a kannabikroménsav (CBCA) kannabinoidokat minden szarvasmarhában kimutatták ipari kenderrel való etetést  követően”, egy, a Nature folyóiratban júliusban megjelent cikk közlése alapján. “Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a savas kannabinoidok, különösen a CBDA, könnyen felszívódnak a bendőből, és az egész testben eloszlanak.”

Az következő kutatás megvizsgálja a kendereledeleknek az állatok viselkedésére és immunfunkciójára gyakorolt ​​hatásait.

“Most, hogy azt tapasztaltuk, hogy néhány kannabinoid könnyen felszívódik a bendőből, a következő lépések ezeknek a vegyületeknek a szövet- és tejmaradvány lebomlási fokának tanulmányozása az állatok etetési kísérleteit követően” – mondta Kleinhenz a négy szarvasmarha-gyomor egyikére utalva.

A kutatók úgy vélik, hogy ha a gazdák szarvasmarha-takarmányként használhatnák fel a kender növények megmaradt részeit, az gazdaságosabbá tenné a növény termesztését, és globálisan fellendítené az ipart.

“Nem hisszük, hogy a felszívódás mértéke elegendő ahhoz, hogy aggódnunk kelljen a hús és tej fogyasztását követő esetleges intoxikáció miatt” – mondta a szintén Kansas állambeli Hans Coetzee a KSNW-TV-nek adott interjúban. “Úgy gondoljuk, hogy ha be tudjuk bizonyítani, hogy ez a fogyasztót nem érinti, akkor ez megszüntetné a kender világszerte elterjedt termelésének egyik legfőbb akadályát.”

A kutatók által felhasznált USDA Mezőgazdasági és Élelmiszer-kutatási Kezdeményezés Versenyképes Támogatása egy következő példája annak, hogy a szövetségi ügynökség a kendert helyezi előtérbe a 2018-as Mezőgazdasági Törvény értelmében történt legalizálás óta.

Mindeközben, míg a tudósok azon dolgoznak, hogy jobban megértsék a növényt és annak származékait, az USDA aktívan tevékenykedik az ipar szabályozásának kidolgozásán.

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom