Új-Zéland kannabisz helyzet
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Új-Zéland elindította az orvosi kannabisz programját, amely segít a betegeknek jobb hozzáférést biztosítani a kannabisz alapú gyógyszerekhez.

2020. április 1-jétől az új-zélandi Orvosi Kannabisz Ügynökség (Medicinal Cannabis Agency), amely a kormány Egészségügyi Minisztériumának része, elindította az új orvosi kannabisz programját, annak érdekében, hogy segítse a betegek minőségi orvosi kannabisztermékekhez való jobb hozzáférését.

Az Egészségügyi Minisztérium kidolgozott egy rendszert, mely lehetővé teszi az orvosi kannabisz hazai kereskedelmi célú termesztését, előállítását és forgalmazását, és meghatározza a minőségügyi és engedélyezési követelményeket is. Ez a rendszer összhangban áll a kábítószer-visszaélésekről (orvosi kannabisz) szóló, 2019-ben hatályba lépő rendelettel. Dr. David Clark az egészségügyi miniszter szerint az új rendeletek lehetővé teszik az orvosi kannabisz helyben történő termesztését és feldolgozását, amiből készülő termékek több ezer ember fájdalmát csillapítják majd.

Az első orvosi kannabisz licenceket várhatóan 2020 közepére állítják majd ki.

A betegek hozzáférésének megkönnyítése

Jelenleg Új-Zélandon a orvosi kannabisz betegek receptjei csak más országokból származó kannabisztermékekről szólhatnak – ami rendkívül költséges a beteg számára. Ennek a rendszernek  a célja a helyben előállított gyógyszerek révén csökkenteni a betegek ezen pluszköltségét.

A rendszer által engedélyezett orvosi kannabisztermékek szárított termékeket, különféle tablettákat és folyadékokat tartalmaznak, azonban nem engedélyezik a dohányzásra alkalmas termékeket, csak a párologtatásra alkalmasakat. A betegek a kannabisztermékekhez csak orvos által felírt recept cseréjébe juthatnak hozzá.

Dr. Clark, decemberben, amikor a programot bejelentették, elmondta: „Sok új-zélandinak kell néznie, hogy egy közelállója krónikus fájdalomtól szenved, különösen életének vége felé. A kannabiszból készült gyógyászati ​​termékek valódi változást hozhatnak az emberek életminőségében.

“Ezek a rendeletek létrehozzák azt az infrastruktúrát, amely lehetővé teszi számunkra, hogy helyben termesszünk, dolgozzunk fel és minőségi kannabisztermékeket állítsunk elő, amelyek célja, hogy a fájdalomaktól szenvedő, valamint az életük végéhez közeledő emberek valódi változásra tegyenek szert.”

Április 1-je előtt az orvosoknak minisztériumi jóváhagyást kellett szerezniük bizonyos termékek esetenkénti felírására. Ezeket a követelményeket az új rendeletek megszüntetik, és ezáltal megkönnyítik a szakembereknek a gyógyszerek felírását a betegeik számára.

Új-zélandi kannabisztermékek

Az Ügynökség megkezdte az engedélyek iránti kérelmek elbírálását, és az első licenc várhatóan az év közepe tájt kerül majd kiadásra. Azoknak, akik engedélyt szeretnének szerezni, biztosítaniuk kell a megfelelő helyszínt, és gondoskodniuk kell minden megfelelő létesítmény megépítéséről vagy megvásárlásáról, valamint a létesítmények megfelelő biztonságáról.

Az összes előállított és előírt terméknek meg kell felelnie az új rendeletekben meghatározott minimális minőségi szabványnak – amelyre a Minisztérium elfogadta a termékminőségértékeléseket.

A minisztérium megjegyzi: „A minimális minőségi előírásokat úgy tervezték, hogy az orvosok nyugodtan megbízhassanak minden orvosi kannabisz készítmény minőségében és állagában, amit a betegeiknek felírnak. A szabványok nem tartalmazzák a termék biztonságosságára vagy hatékonyságára vonatkozó értékeléseket.”

Dr. Clark elmondta: „Idővel ez a kormány által alkalmazott kannabiszkezelő rendszer segítséget nyújt az emberek szenvedései enyhítésében azáltal, hogy a minőségi kannabisztermékek majd szélesebb körben állnak rendelkezésre. Óriási nemzetközi érdeklődés mutatkozik az orvosi kannabisz iránt. Ezek a szabályozások azt eredményezik, hogy az új-zélandi vállalatok jól helyezkednek mind a helyi, mind a nemzetközi piacra való termelés szempontjából.

„Jelenleg jelentős tapasztalattal rendelkezünk ezen a területen 20 olyan vállalattal, amelyek megfelelő engedéllyel rendelkeznek, a kannabisz kutatási célokra való termesztéséhez, és további 238 olyan vállalattal, amely ipari kendert termeszt. Várható, hogy ezeknek a társaságoknak bizonyos része kérelmet fog benyújtani az orvosi kannabiszt illetően is.”


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok