körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Miután Washington állam 2014-ben legalizálta a kannabisz értékesítését felnőttek részére, az ittas vezetési balesetek száma csökkent a szomszédos Idahoban – írja egy új tanulmány. Az összefüggés a washingtoni határhoz legközelebb eső megyék közt volt a legerősebb .

„Ezek az eredmények összhangban állnak azzal, hogy a kannabisz növekvő hozzáférése ahhoz vezet, hogy az alkoholt kannabisszal helyettesítésítik” – következtetett a múlt héten közzétett Utah Állami Egyetem Növekedés és Lehetőségek Központjának munkaanyaga.

Benjamin Hansen közgazdász által készített kutatás elsőként vizsgálja meg, hogy a határokon átnyúló vásárlás (azaz áruk vásárlása érdekében történő állami határok átlépése) közvetett hatással van-e a közegészségügyre – ebben az esetben, hogy az alkohollal való visszaélés által bekövetkezett balesetek száma növekedett vagy csökkent e.

Hansen, az Oregoni Egyetemről, két adatkészletet használt az elemzéséhez. Annak érdekében, hogy megállapítsa az kannabisz iránti keresletet Idahoban a Google Trends segítségével felmérte, hogy az Idaho lakossága milyen gyakran keresett a „gyógyszertár” kifejezésre 2007 és 2017 között. Annak megállapítása érdekében, hogy Washingtonban történt kannabisz legalizálását követően az alkohollal kapcsolatos közlekedési balesetek Idahoban növekedtek vagy csökkentek-e, a szerző szemügyre vette az idahoi Közlekedési Minisztérium 2010 és 2017 közötti adatait.

Két kulcsfontosságú dátum, amelyeket Hansen feljegyzett a tanulmányban, a 2015. szeptember és 2016. március: Ekkor kezdődött a rekreációs kannabiszértékesítés a washingtoni Walla Walla-ban és az oregoni Huntingtonban. Mindkettő az Idaho határától autóval elérhető távolságban fekszik, ezáltal megkönnyítve a lakosok számára az állami határok átlépését a kannabisz vásárlása céljából. Ezen túlmenően, a tanulmány kijelenti, hogy az idahoi bűnüldözés „a washingtoni és oregoni legalizálást követően a kereskedelem és a lefoglalások következetes növekedéséről” számolt be.

Hansen megerősítette, hogy Idahoban drasztikusan nőtt a „gyógyszertár” kifejezés keresése, miután Washington legalizálta a kannabiszt. “Ez arra utal, hogy a kannabisz – különösen a Washingtonban és Oregonban elérhető kannabisz – iránti kereslet jelentősen megnőtt, amikor a közelben megnyitottak az üzletek, és hogy a tendencia változása nem véletlenszerű” – írja.

A szerző azt is megállapította, hogy a szabadidős kannabisz elérhetősége összefügg az alkoholfogyasztással járó autós balesetek 21%-os csökkenésével a közvetlenül Washingtonnal határos Idaho megyékben. A Washingtontól egy órás távolságra fekvő megyékben 18 százalékos, míg a három órás távolságra lévő megyékben 10 százalékos csökkenés volt tapasztalható. Washingtontól legalább négy órás távolság esetén a hatás elenyésző volt – írja a szerző.

“Bizonyítékot találtam egy távolsággradiensre, aminek következtében az alkohollal kapcsolatos közlekedési balesetek a legális kannabisz rendszerek határainak közelében csökkentek, de ezek a csökkenések a  távolabbi megyékben elhalványulnak” – fejezte be Hansen.

Hansen egy másik statisztikai modell segítségével igazolta megállapításait, hogy a kannabisz legalizálása hogyan befolyásolja a közlekedési balesetek számát. Ismét úgy találta, hogy „úgy tűnik, hogy az alkohollal kapcsolatos balesetek száma a marihuána legalizálását követő időszakban csökken, ám ezek a hatások távolságtól függően változnak. A kölcsönhatások a távolsággal arra mutatnak, hogy a legális hozzáférés hatása az alkohollal kapcsolatos balesetekre kb. 3 százalékkal csökken a kereskedőtől mért távolság minden órájával. ”

Hansen tanulmánya új bizonyítékokkal szolgál arra, hogy ha a kannabisz jogszerűen hozzáférhető, akkor az emberek azzal helyettesítik az alkoholt. Munkája a korábbi kutatásokat támasztja alá, köztük egy másik nemrég készült tanulmányt is, amely szerint az orvosi kannabisz törvények „negatívan kapcsolódnak az alkoholfogyasztáshoz”.

forrás: https://www.marijuanamoment.net/alcohol-related-car-crashes-declined-in-idaho-after-washington-legalized-marijuana-next-doorKENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok