körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A világjárvány a vállalati üzletkötésekre is csapást mért, ám ez aligha érintette azt a kannabisz társaságot, amelyről valószínűleg még soha nem hallottál.

A Curaleaf Holdings (CURLF), egy olyan massachusettsi társaság, amely 18 államban termeszti, dolgozza fel és értékesíti a kannabiszt gyógyszertárakon keresztül, a múlt héten 830 millió dollárért vásárolta fel a Chicagói kannabisztermelőt és kiskereskedőt, a Grassroot vállalatot.

Ez a lépés tette a Curaleaf vállalatot a világ legnagyobb kannabisz-társaságává, amelynek várható éves bevétele körülbelül 1 milliárd dollár lesz – számolt be Boris Jordan, az ügyvezető elnök a CNN Business-nek.

A világjárvány idején a fúziók és felvásárlások összege és értéke az összes iparágban visszaesett. A White & Case ügyvédi iroda beszámolója szerint a 2020 első felében bejelentett ügyletek összértéke 901,7 milliárd dollár volt, ami 53% -kal alacsonyabb az előző év megfelelő időszakánál. A ügyletek volumene 32%-kal esett vissza, ami alig 7000 fúziót és felvásárlást jelent.

Ugyanakkor az elmúlt évben a Curaleaf 15 vállalatot vásárolt fel – többnyire kisebb, már működő szereplőket olyan államokban, mint Colorado, Florida és Arizona.

A kannabiszipar nagy ügyletei viszonylag kicsik – jellemzően a 200 és 900 millió dolláros tartományban mozognak -, de néhány vállalat nehézségekbe ütközött lezárásuk során, mivel a részvényárak zuhantak, és a tőkéhez való hozzáférés elapadt.

Például márciusban a Harvest Health & Recreation (HRVSF) kannabisz vállalat 850 millió dollárért megszerzett Verano, kannabisz kiskereskedő és termesztő vállalatot ezen okok miatt elveszítette. Harvest szerint a tulajdonjog-átruházások áttekintéséért és jóváhagyásáért felelős helyi és állami hatóságok is megtorpantak a járvány miatt, tovább késleltetve a folyamatokat.

“Nagy a tét”

Mint sokan mások az iparágban, a Curaleaf is hódítani akar az Egyesült Államokban, ahol az államok kétharmada már legalizálta a kannabiszt orvosi célokra. Időközben 11 állam és Washington, D.C. is engedélyezte a rekreációs felhasználást, és előreláthatóan még többen teszik majd ugyanezt.

Minél nagyobb lesz Curaleaf, annál könnyebben versenyezhet majd azokkal a fogyasztási cikkeket forgalmazó óriás vállalatokkal, amik majd azután lépnek színre, miután az Egyesült Államok kormánya legalizálja a kannabiszt – mondta Jordan.

Egyelőre viszont továbbra is bizonytalan, hogy a kannabiszt szövetségi szinten legalizálják-e. Ez nagymértékben függ a Kongresszus jogalkotási prioritásaitól és attól, hogy ki nyeri a következő elnökválasztást.

“Nyilvánvalóan nagy a tét” – mondta Jordan. “Rosszul is elsülhet”, különösen, ha a szövetségi kormány változtat a végrehajtás gyakorlatán, vagy nem változtat a szabályozáson.

“De én úgy vélem, hogy a Dzsinn kiszabadult a palackból” ami a szövetségi legalizálást illeti – tette hozzá.

Ennek ellenére a vállalat nem volt védett a szélesebb trendekkel szemben. A Grassroots felvásárlása becslések szerint 830 millió dolláron zárult, ami kevesebb volt a korábban bejelentett 875 millió dollár értékhez képest, amit először több mint egy évvel ezelőtt hirdettek meg.

Továbbá néhány elemző arra figyelmeztet, hogy a túl gyors terjeszkedés kockázatos lépésnek bizonyul a kannabisziparban.

Egy új tanulmány szerint jövedelmezőbbek és innovatívabbak a vállalkozások azokban az államokban ahol legális kannabisz

Jesse Pytlak, a Cormark Értékpapír vállalat elemzője, akit több nagyobb kannabisz-társaság, mint például a Curaleaf foglalkoztat, elmondta a CNN Business-nek, hogy a Harvest és a MedMen (MMNFF) – egy további kannabisz termelő és értékesítő vállalat – túl gyorsan nőtt túl nagyra, túlzottan eladósodva, miközben arra törekedtek, hogy kihasználják a véleményük szerint egyre növekvő piacot.

“Némi aggodalomra ad okot, hogy a Curaleaf kissé túl agresszív volt” többek közt ami a terjeszkedést illeti, mondta Pytlak.

Ami viszont a Curaleaf javát szolgálhatja, hogy továbbra is hozzáfér a tőkéhez, mondta Pytlak.

A Curaleafnek ebben az évben 300 millió dolláros adósságkibocsátássa volt, amit az iparági szabványok alapján terjedelmesnek tartanak. Ezenkívül, amikor 2018-ban nyilvánosan is bejegyzésre került a kanadai értékpapír-tőzsdén, 400 millió dolláros saját tőkeemelést hajtott végre, ami a kannabiszvállalatok közt az egyik legmagasabb, jegyezte meg Pytlak.

Ha ezeket összekapcsolod Jordan, a Curaleaf milliárdos befektetőjének és elnökének vagyonával és kapcsolataival akkor ez “azt sugallja, hogy jó hozzáférésük van” a jövőben még több pénzhez – mondta Pytlak.

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok