Pozitív lett Sha’Carri Richardson, az amerikai bajnok sprinter kannabisz tesztje.
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Sha’Carri Richardson, az amerikai bajnok sprinter egy kulcsfontosságú eseményről marad le, ami a közelgő tokiói olimpia, miután több jelentés szerint pozitív lett a kannabisz tesztje.

A leggyorsabb nő Amerikában, a 100 méteres sprintet uraló 21 éves amerikai bajnok, 1996 óta elsőként szerezett aranyat az Egyesült Államoknak ebben a sportágban.

Miután a múlt hónap végén 10,86 másodperccel nyert az Egyesült Államok olimpiai atlétikai versenyen, a dallasi származású sportoló tovább erősítette a növekvő hírnevét, ami máris elnyerte sokak, köztük az egykori First Lady, Michelle Obama, tiszteletét.

Nem sokkal eltiltását követően Richardson ezt a titokzatos üzenetet tette közzé a Twitteren csütörtök kora délután: “Ember vagyok”

Amint egyre több állam legalizálja a kannabiszt, az élsportolók egyre nyitottabbak a kannabisz-használatukkal kapcsolatosan.

A WADA THC küszöbértékének jelenlegi szintje a 150 nanogramm / milliliter karboxi-THC, amely anyag a test THC lebomlása során keletkezik. Valaki, aki meghaladja ezt a küszöböt, valószínűleg „elég elkötelezett kannabisz-fogyasztó” – idézte a Globe and Mail a WADA tisztviselőit.

A „verseny” során kannabisz használata miatt elkapott sportolók komoly, akár évekig tartó felfüggesztéssel néznek szembe. Versenyen kívül a maximális büntetést hónapokban mérik, viszont csökkenthető, ha a sportoló önkéntes „kezelési programon” vesz részt.

A WADA szerint egy anyag akkor minősül tiltottnak, ha az megfelel kettőnek a három kritériumból. Az anyagnak egészségkárosítónak, vagy teljesítménynövelő hatásúnak kell lennie, vagy „sértenie kell a sport szellemét”.

A NORML nyílt levélben ítéli el a kannabisz tilalmat, amit közegészségügyi problémaként jellemez

Az, hogy a kannabisz – a világ legnépszerűbb tiltott anyaga, és az Egyesült Államok nagy részében felnőttek számára egyre legálisabb szer, bizonyított orvosi előnyökkel – hogyan felel meg a kritériumoknak, valószínű nem fogja kielégíteni a kritikusokat és Richardson vagy ép a kannabisz támogatóit.

A Sports Medicine folyóiratban megjelent 2011-es cikkben a szövetségi kormány Országos Kábítószer-visszaélési Intézetével dolgozó vegyészek azt állították, hogy a verseny során kannabiszt használó sportolók „veszélyeztethetik önmagukat és másokat a megnövekedett kockázat kezelési idő, a lassabb reakcióidő és a lassú végrehajtó funkció, illetve döntéshozatal következtében.”

Annak ellenére, hogy a szövetségi kormány a kannabiszt orvosi érték nélküli és mags visszaélési potenciállal rendelkező drognak tekinti, a NIDA tudósai azt állították, hogy „a kannabisz teljesítménynövelő lehet egyes sportolók és sportágak számára”, amely elmélet „a rendelkezésre álló állatos és humán tanulmányokon, valamint a sportolókkal készített interjúk és a területen szerzett információkon alapszik.”

Ami azt illeti, hogy a kannabisz miként sérti az olimpiai szellemet, a NIDA kutatói a következőket írták: „[az] egészségre ártalmas és teljesítménynövelő tulajdonságokkal rendelkező tiltott drogok nem egyeztethetők össze egy atléta példaképével a világ fiataljai számára”.

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok