Apple, Google és Facebook - vajon melyikük engedélyezi a kannabisszal kapcsolatos hirdetéseket a felületeiken?
körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Az Apple többé nem tiltja a kannabisz szállítmányozási szolgáltatásokat az App Store platformon – ez az egyik legújabb kannabiszbarát újdonság a technológiai ipar szektorából.

A házirendet a múlt hónapban frissítették a tiltás megszüntetése irányába, bizonyos korlátozásokkal. A kannabisz tematikájú alkalmazásokat földrajzilag korlátozni kell azokra a joghatóságokra, ahol a kannabisz legális, és a programot „a szolgáltatást nyújtó jogi személynek kell benyújtania, és nem pedig a fejlesztőnek”.

Az előző irányelv a következőképp szólt:

„Az App Store-ban nem engedélyezettek az olyan alkalmazások, amelyek dohány- és vapetermékek, illegális drogok vagy túlzott mennyiségű alkohol fogyasztását ösztönzik. A kiskorúakat ezen anyagok bármelyikének fogyasztására ösztönző alkalmazásokat elutasítjuk. Nem engedélyezett a szabályozott anyagok (kivételt képeznek az engedéllyel rendelkező gyógyszertárak), a kannabisz vagy a dohány értékesítésének megkönnyítése.

A június 7-én frissített új irányelv a következőképpen szól:

„Az App Store-ban nem engedélyezettek az olyan alkalmazások, amelyek dohány- és vapetermékek, illegális drogok vagy túlzott mennyiségű alkohol fogyasztását ösztönzik. A kiskorúakat ezen anyagok bármelyikének fogyasztására ösztönző alkalmazásokat elutasítjuk. Nem engedélyezett a szabályozott anyagok (kivételt képeznek az engedéllyel rendelkező gyógyszertárak valamint engedéllyel rendelkező vagy más módon legális kannabiszgyógyszertárak), illetve a dohány értékesítésének megkönnyítése. ”

„Azokat az alkalmazásokat, amelyek szigorúan szabályozott területeken nyújtanak szolgáltatásokat (például banki és pénzügyi szolgáltatások, egészségügyi ellátás, szerencsejáték, legális kannabiszhasználat és légiközlekedés), vagy amelyek érzékeny felhasználói információkat kezelnek, a szolgáltatást nyújtó jogi személynek kell benyújtania, és nem pedig a fejlesztőnek. A kannabisz legális értékesítését megkönnyítő alkalmazásokat földrajzilag a megfelelő joghatóságra kell korlátozni.

Ezzel szemben a Google Android alkalmazásközpontja 2019-ben frissítette az irányelvét, amely kimondja, hogy kifejezetten tiltva vannak azok a programok, amelyek a felhasználókat összekötik a kannabisszal, függetlenül attól, hogy az törvényes-e abban a joghatóságban, ahol a felhasználó él.

“Nem engedélyezzük azokat az alkalmazásokat, amelyek törvényességtől függetlenül megkönnyítik a kannabisz vagy a kannabisztermékek értékesítését” – állítják, hozzátéve, hogy a jogsértés például az lehetne, ha “lehetővé tennék a felhasználók számára, hogy kannabiszt rendeljenek az alkalmazáson belüli bevásárlókosár-funkción keresztül”, vagy ha “segítenék a felhasználókat a kannabisz szállításának vagy felvételének megszervezésében.”

Egy kannabisz termékeket reklámozó gabonatábla

Azt is kimondják, hogy „a THC-t (tetrahidrokannabinolt) tartalmazó termékek, köztük a THC-t tartalmazó CBD-olajokat tartalmazó termékek értékesítésének megkönnyítése” is ellentétes politikájukkal.

Chris Vaughn, a kaliforniai Emjay kézbesítési szolgáltatás vezérigazgatója, a WeedWeek-nek elmondta, hogy szerinte az Apple döntését az olyan államokban folyó legalizációs történések befolyásolták, mint New York, valamint az Amazon nemrégiben tett bejelentése, miszerint a továbbiakban nem teszteli alkalmazottjait kannabisz használat miatt, ráadásul hogy a kannabisz szövetségi szintű legalizálása mellett szeretne lobbizni. Hozzátette, hogy szerinte a Google is „gyorsan alkalmazkodni fog” és frissíti majd saját irányelveit.

A technológiai ipar mindig is szoros kapcsolatban állt a kannabisziparral, akkor is, amikor egyre több állam döntött a kannabisz értékesítésének legalizálása és szabályozása mellett.

A Facebook, amely 2019-ben bemutatta mesterséges intelligencia technológiáját, amely képes azonosítani a kannabiszt tartalmazó képeket, továbbra is tiltja a kannabisztermékek kereskedelmi reklámozását, függetlenül az üzleti tevékenység állami szintű törvényességétől.

Az olyan a nem kereskedelmi célú kannabisz-híroldalak, mint a Marijuana Moment és az állami szabályozó testületek, mint például a Massachusettsi Kannabiszellenőrző Bizottság is fennakadtak a kannabiszt tiltó szűrőn annak ellenére, hogy nem reklámoznak és nem árulnak kannabisztermékeket. Bizonyos esetekben úgy tűnt, hogy ezek a szervezetek rejtve vannak a keresési eredmények között való megjelenés elől – ezt a gyakorlatot „árnyéktiltásnak” nevezik.

Annak ellenére, hogy a kannabisz cégeket kitiltották a Google alkalmazáspiacáról, a vállalat néhány vezető tisztségviselője eléggé lazán viszonyul a kannabisz-törvények lazításához. A Google társalapítója, Sergey Brin azzal viccelődött 2016-ban a választások utáni értekezleten, hogy jointokkal kellene ellátni az alkalmazottakat.

“Azt kérdeztem, hogy szolgálhatunk-e jointokkal a teraszon, de ezeknek a dolgoknak nyilvánvalóan egy kis időre van szükségük, míg hatályba lépnek” – mondta Brin Kalifornia kannabisz legalizálási törvénykezésének életbelépésére utalva. „Nagyon nagy csalódás volt ez számomra. Őszinte leszek veled, egész héten ezt sirattam.”

Amazon beállt a kannabisz mögé, most az Apple is, rajtunk, a kannabiszt pártolókon a sor, hogy azokat a vállaltokat erősítsük, amik kedvünkben járnak és ez által is tudatos vásárlók legyünk.

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom