Portugália parlamentje Európában elsőként kezd bele a kannabisz rekreációs legalizálásának megvitatásába
körülbelül 5 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Portugália, az ország, amely jelenleg az egyik legliberálisabb kannabisz törvénykezést alkalmazza Európa nyugati partvidékén, arról készül dönteni, hogy legalizálják e a kannabisz rekreációs használatát, vagy sem, ami nagy eséllyel beindítja a rekreációs felhasználás körüli vitát egész Európában meg azon túl is.

Az Európa nyugati partvidékén zajló felnőtteknek szánt teljes körű kannabisz legalizációval kapcsolatos jogszabályok mérlegelésének időzítése megújult párbeszédet válthat ki a reformokról a régió más részein is – és az ezzel kapcsolatos normákkal összefüggésben mindenhol, így Portugáliában is.

A jövőben valószínűleg nagyon sokat emlegetik majd ezt az időszakot – általánosságban és konkrétan egyaránt, mint az európai kannabiszreformok kezdetének napjait. A világjárvány, illetve egyéb régóta fortyogó problémák, mint például a kannabisz orvosi hatékonyságának elfogadottsága, a kannabisz normalizálásának kérdését az egész régió és országhatárain átívelő politikai viták elé helyezte.

A folyamatosan bontakozó luxemburgi és svájci rekreációs piacok, valamint a holland piac átszervezése mellett a nyár legnagyobb hatással bíró folyamata a jelenleg Portugáliában zajló párbeszéd. Ugyanis ez az az ország, amely a kontinensen évtizedek óta a legliberálisabb megközelítést alkalmazta az összes kábítószerrel szemben, és végül úgy döntött, hogy szabadidős szinten szeretné szabályozni és normalizálni kannabisziparát.

Csak a döntéshozatal folyamata, függetlenül a törvényjavaslat sorsától (bár széles körben úgy vélik, hogy végül törvény lesz belőle) alapvető hatással lesz az egész normalizálódási vitára, mind Portugália közelében, mind pedig azon túl.

Miért különbözik Portugália Luxemburgtól és Svájctól?

Számos oka van annak, hogy ez a fejlemény lehet Európa eddigi legbefolyásosabb vita beindítója a rekreációs reformokat illetően, bármennyire is szervezetté válnak a hollandok végül.

Mutatjuk is miért.

Az első ok az, hogy Luxemburg és Svájc is (viszonylag) kicsi a piacok. Az előbbi alig több mint 600 ezres ország, így nem valószínű, hogy a kannabisz termesztése olyan tempóban megindulna, ami a közeljövőben komolyabb hatást tudna gyakorolni. Svájcban, ahol azt vitatják, hogy a szabadidős termékek eredetét korlátozni kell az országban megtermesztett növényekre, a lépés valószínűleg ösztönözni fogja a hazai termesztési piacot, amely eddig az ipari kender köré épült.

Svájc azonban nincs az Európai Unióban (EU), és minden, amit itt termelnek, sokkal drágább lesz azoknál a növényeknél, amiket a melegebb éghajlaton és jóval olcsóbb munkaerőpiacon termesztenek.

Ehhez hozzáadódik az a növekvő kannabisztermesztő vállalkozás, amely már gyökeret vetett itt – nevezetesen ami a német orvosi kannabisz piacot táplálja -, és máris látható, hogy a hatás rendkívül jelentős lehet. A cégek egyszerre kezdtek itt el termelni 2017 nyarán, amikor Tilray úgy döntött, hogy felhagy a német bonyolult applikációs folyamattal, és szó szerint melegebb éghajra vonul.

Azóta a termesztés Portugáliában folytatódik, miközben Németországban megrekedt és akadozott olyan helyeken is, mint Spanyolország és Görögország. Valójában Portugália lett az az ország ahová menniük kell sokaknak a német piacról, ha orvosi minőségű kannabiszt keresnek. A szabadidős piac jelenlétében ez a termelés drámai módon be fog robbanni, bár nem mind exportra, sem pedig orvosi célokra.

Valójában Portugália jelenleg a kontinens egyedüli olyan országa aminek az a célja, hogy a „következő” Hollandia legyen, habár ezzel a lépéssel valószínű túl is szárnyalná azt.

Hogyan lett illegális a kannabisz?

A pillangó effektus

A jövő évtől kezdve, amennyiben a portugál jogszabályok törvényessé válnak, Európában négy szabadidős piac lesz, az érettség különböző szakaszaiban. Ez várhatóan fel fogja lendíteni a vitát más országokban is – köztük Németországban -, és a világjárvány által még jobban sújtott és a turizmusra támaszkodó országokban még inkább. A kannabisz-turizmusból származó adóbevétel és ezen felül a csúcstechnológiájú termesztés és kivonatolás plusz gyártás formájában megvalósuló gazdasági fejlődés, bebizonyítják, hogy szirének dalaként csalogatja majd a kannabisz ipar az országokat egymást követően, aminek valószínű kevesen tudnak majd ellenállni.

Portugália várható fordulata azonban nem csak a termesztést érinti, hanem következő jelentős hatással lesz az európai izzó párbeszédre is azóta, hogy Tilray bejelentette a több millió eurós campus megnyitását. Nevezetesen – az egész ipar számára megkövetelt szabványok egy átláthatóan felépülő termelési piacon.

A GACP, az Organikus és a GMP tanúsítás mind megvitatásra vár

A legalizálás egyik legkomolyabb megoldásra váró problémája a tanúsítások szempontjából az, hogy milyen tanúsítási és feldolgozási szabályokat kell bevezetni egy olyan piacon, amely nemcsak hogy berobbanóban, hanem Németországba is exportál, amikor a hollandok és a kanadaiak nem termel eleget.

Portugáliában valóban sok cég megkezdte a termesztési és kivonatolási létesítményeinek felkészítését, hogy megfeleljenek a GACP (inkább mezőgazdasági, mint GMP vagy gyógyszeripari megfelelés) termelési lánc követelményeinek. Ez bonyolultnak tűnhet, de a gondok akkor kezdődnem majd, amikor a cégek azt kezdik el tervezgetni, hogy a termékeiket az EU más országaiba is értékesíteni szeretnék (legvalószínűbben  Németországba). Ez már nemcsak a Portugáliában termesztett, de még külföldről származó és egy harmadik országba szállított termékekre is igaz.

Ráadásul az ilyen jóval szélesebb termelési piac elkerülhetetlenül is megkezdi annak vizsgálatát, hogy miként kellene szabályozni a kannabiszt, a GACP szabványon túl. Nevezetesen Portugália az első olyan ország lehet, ahol széles körű, ökológiai tanúsítás kezdődhet, kezdve a kivonatokhoz kapcsolódó szabályozási kérdésekkel.

Akárhogy is, az az egy biztos, hogy Portugália szabadidős fogyasztás felé tekingetése által, nő a kannabisz legalizálásának és normalizálásának lehetősége az EU-ban, Európában és azon túl is.


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom