körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.
A kannabiszt évszázadok óta használják gyógyászati célokra, ám a növény terápiás előnyeivel az ezredforduló után kezdtek újra foglalkozni. Szükség is volt erre, hiszen a kenderrel és fajtáival kapcsolatos nézetek a köztudatban erős negatív képet mutattak.
Főként a média és a politika általi kommunikáció és szabályozás alakították ki ezt a képet. Ennek köszönhetően szorult gyógyászati felhasználása egyre inkább háttérbe. Átfogó kutatásoknak köszönhetően, mára egyre több tény bizonyul igaznak, hogy a kannabisz és az ebből készülő termékek alkalmasak különféle betegségek kezelésére.
A kannabisszal kapcsolatos sztereotípiákat A Journal of Psychoactive Drugs-ban közzétett tanulmányban 1000 alany értékelte a legális marihuánát. A résztvevők között az emberek 80%-a találta hasznosnak, melyből 65% általában fájdalomcsillapításra használja.
 

 

Ezzel kapcsolatban a csoport 82%-a csökkentette vagy kiküszöbölte az egyéb gyógyszerek használatát. Pontosabban az alanyok 88%-a emelte ki, hogy képesek voltak abbahagyni az opioid fájdalomcsillapítók szedését. 74% pedig arról számolt be, hogy a marihuána segített nekik az alvásban.
Amerikában a krónikus fájdalom és az álmatlanság a leggyakoribb betegségek közé sorolható, amelyben a felnőttek szenvednek.
A folyamatos kutatásoknak köszönhetően a kannabisszal szembeni sztereotípiák halványodni látszanak.
A Zion Market Research által összegyűjtött adatok szerint a legális nemzetközi marihuána piac 2017-ben 16,71 milliárd dollárra becsülték. 2024-re az előrejelzések szerint a piac eléri a 63 milliárd dollárt, miközben 21%-os CAGR értéket regisztrál.
Az Egyesült Államok közel fele legalizálta az orvosi kannabiszt, Kanada pedig 2001-ben kezdte legalizálni, melyet 2018-ra a felnőttek számára teljes mértékben legálissá tett. Természetesen további előírások és bizonyos korlátozások mellett.
A Deloitte éves kannabisz piacról szóló jelentése szerint a kannabisz tartalmú termékek bevétele meghaladja a 2,5 milliárd dollárt, mely nagyobb nyereséget generál a kiskereskedők számára, mint a klasszikus kannabisz termékek, mint például a virágzat.

 

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok