Van ahol bevezetik a kannabisz-kártyát, amit még a rendőrség is támogat
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

A rendőrség támogatja az orvosi felhasználók új “kannabisz-kártya” rendszerét. A The Times elmondása szerint a kártyát több millió egészségügyi problémával küzdő brit használhatja majd. A rákos betegek, depresszióban vagy epilepsziában szenvedők jogosultak lennének használni, mivel egy az “orvosi kannabiszra regisztrált betegről” lenne szó.

Jelenleg a kábítószer-kereskedőktől vásárolt kannabisz miatt pénzbírságot, vagy ötéves börtönbüntetést szabhatnak ki. Az orvosi kannabisz majdnem két éve legális Nagy-Britanniában, de csupán néhány ember jogosult az NHS állami támogatású receptjeire.

A 2018-as törvénymódosítás óta kevesebb mint 100 ember kapott ilyen receptet. Az orvosok képesek kannabiszt felírni, de a döntést minden esetben egy erre szakosodott szakembernek kell meghoznia, nem pedig egy háziorvosnak.

A jelentések szerint több mint egymillió ember használ jelenleg is illegálisan kannabiszt öngyógyítás céljával. A The Times elmondása szerint több brit rendőrfőkapitány áll a kannabisz-kártyák tervei mögött.

Ez azt jelentené, hogy a rendőrség a továbbiakban kannabisz miatt nem tartóztatja le a kártya birtokosát. Ezt a tervet az Angliai és Wales-i Rendőr Szövetség is támogatja és az Országos Rendőr-főkapitányok Tanácsa (NPCC) is együttműködik a kártya szervezőivel annak kialakítása során.

Míg az Egyesült Királyság orvosi kannabisz programja egyértelműen nem kielégítő, addig ilyen Magyarországon nem is létezik

A kannabisz-kártyát, más néven CanCard, novemberben tervezik bevezetni, és pozitív lendületet hozhat azoknak az embereknek, akiknek orvosi kannabiszra van szükségük, de nem engedhetik meg maguknak a receptet. Ez azt is jelenti, hogy a kártyabirtokos a jövőben elkerülheti a letartóztatást.

Simon Kempton, a Rendőr Szövetség tagja a Times-nak elmondta:

“Munkatársaink nem vettek részt a rendőrséggel ilyen emberek letartóztatásában. Ez egy olyan kezdeményezés, amelyet számos okból támogatok. Különösen mivel információt nyújt a rendőrök számára azzal kapcsolatosan, hogy az érintett személyt le kell e tartóztatni vagy sem.”

Viszont Jason Harwin, a Rendőrségi Tanács tagja hozzátette:

“Ez egy valós probléma. A rendőrség olyan helyzetbe kerül, hogy a fogva tartott személyeknek joguk van az orvosi kannabisz fogyasztására, de annak elérhetetlensége és költségei miatt inkább illegálisan vásárolják meg a feketepiacon. ”

“Ez nem az a ‘szabadulj ki ingyen a börtönből’ kártya. Nem ad jogot a tulajdonosainak az illegális drogok birtoklására. Viszont figyelmeztetésként szolgál számunkra, hogy az illetőnek hozzáférést kell biztosítani a megfelelően előírt legális kannabiszhoz.”

Egyesek attól tartanak ugyanis, hogy a kannabisz-kártyával visszaélnek majd a szervezett bűnözés bandái. Az NPCC hivatott majd gondoskodni arról, hogy a bűnözők ne használhassák ki a rendszert.

A Cancard-terv a drogpolitika terén kampányolók folyománya, miszerint a kis mennyiségű kannabisz-birtoklási esetek – beleértve az orvosi felhasználókat is – kezelésének legjobb módja a kábítószer formális dekriminalizálása.

Eddig több rendőrség is – például Durha, Avon és Somerset megyékben – olyan rendszert vezetett be, minek következtében a kannabisz-birtoklás bűncselekménye alacsonyabbra került a fontossági sorrendben annak érdekében, hogy több időt szánhassanak a komoly terjesztők felkutatására.

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom