A kender kétszer olyan hatékony a szén megkötésében, mint a fák, állítja a University of Cambridge kutatója
körülbelül 1 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A Cambridge-i Egyetem kutatója elárulta, hogy a kender hatékonyabban képesek megkötni a légkörből a szenet, mint az erdők, miközben karbon-negatív bioanyagok forrása.

Darshil Shah, az angliai Cambridge-i Természetes Anyag Innovációs Központ vezető kutatója szerint “számos tanulmány” alátámasztja, hogy a kender a szén-dioxid “egyik legjobb” megkötője.

“Még a fáknál is hatékonyabb” – mondta Shah a Dezeen nemzetközi építészeti és formatervezési magazinnak.

„Az ipari kender hektáronként 8–15 tonna CO2-t köt meg.”

Összehasonlításképpen, az erdők hektáronként 2–6 tonna szén-dioxidot kötnek meg, ami függ a régiótól, a fák korától és típusától és egyéb tényezőktől is.

5 módszer, amivel a kender képes leküzdeni a szegénységet és megtisztítani a bolygót

Shah, aki a faanyagot, a bambuszt, a természetes szálas kompozitokat és a kendert tanulmányozza mérnöki szempontok alapján, elmondta, hogy a kender „hihetetlen lehetőségeket kínál a szebb jövő megteremtésére”, miközben kevesebb károsanyag kibocsátással jár a termesztése, mint a hagyományos növények, amik átlagosan hektáronkánt 3 tonna széndioxidért felelősek. Elmondása szerint továbbá, a kender hektáronként több hasznos rostot termel, mint az erdészet.

A cambridge-i kutató nemrégiben egy filmrendezővel működött együtt, aki ~14 hektáros farmját kendertermezővé alakította át, majd házat épített a termésből.

Shah a farmmal együttműködve karbon-negatív gyártási- és építőanyagok kifejlesztésén dolgozik, amelyek szerinte helyettesíthetik az üvegszálas kompozitokat, az alumíniumot és más anyagokat.

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok