Megérkezett az első adag orvosi kannabisz az argentin gyermekkórházba
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A Buenos Aires-i Garrahan Gyermekkórház elsőként biztosít orvosi kannabisz ellátást Argentínában.

Az argentin egészségügyi hatóság elérhetővé tette a kannabisz-származékok gyógyászati, terápiás és palliatív célokra történő felhasználását. Az epilepsziás gyermekeknek szóló első orvosi kannabisz-készlet végül a Buenos Aires-i Gyermekgyógyászati ​​Kórház részére került kiszállításra. Az ellátás a 27,350 törvény régóta várt eredménye. A törvényt 2017-ben fogadták el, de tavaly novemberig nem volt szabályozva.

A kórház fiatal betegei mostantól tisztított és erősen koncentrált gyógyászati minőségű kannabiszolaj kezelést fognak kapni. A terápiát a gyógyszer-rezisztens epilepsziában szenvedő betegek vehetik igénybe, amikoris az egyén két rohamellenes gyógyszer kipróbálását követően sem marad rohammentes.

Orvosi kannabisszal fogják kezelni a Lennox-Gastaut-szindrómával (LGS), a Dravet-szindrómával (DS) és a sclerosis tuberosa (tuberous sclerosis complex, TSC) betegséggel kapcsolatos epilepsziás rohamokkal rendelkező betegeket is. Az LGS és a DS gyakran ellenállnak a kezeléseknek, és komoly kognitív és viselkedési változásokat eredményeznek.

Az esetek több mint 80 százalékában bizonyított, hogy a kannabisz javítja a betegek életminőségét és 60 százalékkal csökkenti a rohamok számát is.

Sandra Tirado, az egészségügyi hozzáférésért felelős államtitkár, szerint a most leszállított kannabisz alapú belsőleges oldat „az első olyan alkalom, amikor a nemzeti szinten előállított kannabisz származék” elérhetővé válik a betegek számára. 14 gyermeket fognak kezelni az oldat első szállítmányával.

A gyógyászati ​​kannabisz program koordinátora, Marcelo Morante kijelentette: „A szabványosított termék minősége a családunk életminőségét ténylegesen befolyásoló betegségek során, refrakter epilepszia terén jártas orvos vagy kórház kíséretében, a megoldás, ami segít majd nekünk javítani ezen az ellehetetlenítő betegségen.”

A gyógyhatású kannabisz nemcsak a gyakori, néha napi illetve súlyos rohamoktól szenvedő betegeknek nyújt majd vigaszt, hanem azok családtagjainak is. Roberto Caravallo, a Garrahan kórház főneurológusa szerint a kórház új kezelése „jobb életminőséget biztosít a gyermek és családja számára”. Korábban a kannabiszolajat csak a refrakter epilepsziával kapcsolatos kutatási programok résztvevői vehették igénybe.

Buenos Aires mutatja az utat Argentínának

Tavaly novemberben az argentin kormány kiadta a 883/2020 rendeletet. Ez módosította a 27.350. Sz. Törvényt, ami a „A kannabisznövény és származékai gyógyászati ​​felhasználásának orvosi és tudományos kutatása” címet viseli, amely a pártolók és a kritikusok szerint hiányos volt. Az új rendelet biztonságos és inkluzív hozzáférést biztosít a gyógyászati ​​kannabiszhoz a betegek számára.

A Svájcban hamarosan induló rekreációs kannabisz kísérleti programok friss részletei

A 883/2020 rendelet kiadása óta a kormány új törvényjavaslatot tett közzé, ami „Az orvosi kannabisz és ipari kender iparágak fejlesztésének szabályozási kerete”. A rendelet célja, hogy keretet biztosítson a termelés, a kereskedelmi forgalomba hozatal és az export területeibe történő állami és magánberuházások részére.

Ez magában foglalja a tudományos kutatásokat és a lehetséges ipari felhasználásokat is, mint például élelmiszerek, higiéniai termékek előállítása és így tovább. A rendelet kiegészítené a 27,350 számú törvényt, amely egyelőre a terápiás célú kannabiszra összpontosít, mint például a jelenlegi Buenos Aires-i Garrahan Gyermekkórházban történő alkalmazása.

2020 vége óta az engedéllyel rendelkező argentin állampolgárok otthon is termeszthetnek gyógyhatású ​​kannabiszt. Az engedély nélküli termesztés azonban 4-16 év közti börtönbüntetést vonhat maga után.

Több előrelépés is történt. Alberto Fernández elnök még azt is engedélyezte a gyógyszertáraknak, hogy kannabiszból származó olajokat és más termékeket áruljanak. És míg a gyógyászati ​​kannabisz egykor költséges import terméknek számított a betegek számára, most az állami és magánbiztosítóknak kell fedezniük a betegek receptköltségeit.

Kemény küzdelem volt, amit végül az Argentin pártfogók nyertek. „Három éve harcolunk ezért” – mondta Valeria Salech, aki a Mamá Cultiva, egy argentin orvosi kannabiszt népszerűsítő szervezet vezetője. “Már nem leszünk büntethetők azért, mert jobb életminőséget keresünk magunknak és szeretteinknek.”

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok