THC potencia körüli aggályok: vajon nagyobb veszélyt jelentenek az erősebb termékek?
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Az elmúlt évtizedek legalizáció ellenzőinek minden egyes generációja azt állította, hogy koruk kannabisz fajtái exponenciálisan erősebbek, és ezért veszélyesebbek az egészségre, mint a múltbéli kannabisz fajták. Ezek a javarészt szenzációhajhász állítások a kannabisz folyamatos kriminalizálását erősítették, valamint azok megbélyegzését és büntetését, akik birtokolják és fogyasztják azt.

Igaz, hogy a kannabisz átlagos ereje az elmúlt évtizedekben emelkedett, de közel sem olyan mértékben, mint ezt az ellenzők szeretik állítani. A kannabisz alapvetően ugyanaz a növény maradt, mint ami mindig is volt – a potencia növekedés nagyjából a sör és a bor, vagy egy csésze tea és egy eszpresszó közötti különbséghez hasonlítható. Ez számokkal szemléltetve annyit tesz, hogy míg a régi kannabisz fajták 4% körüli THC tartalommal bírtak, addig a mai fajták átlagos THC tartalma 15% körül mozog. Természetesen mint a múltbéli, mint a jelenkori kannabisz fajták közt is akadnak ezeknél az átlagadatoknál erősebb és gyengébb fajták is. Ha vesszük a 4% körüli sör és a 12% körüli bor esetét, akkor tisztán látható, hogy a tárgyalt különbség nem eget rengetően nagy, hanem mindössze 3szoros.

Az erősebb kannabisz-termékek elérhetősége viszont messzemenően nem új jelenség. Valójában a nagyobb hatásfokú termékek, mint például a hasis, mindig is elérhetők voltak a fogyasztók számára. Általában, amikor a fogyasztók nagyobb hatásfokú termékekkel találkoznak, kevesebb mennyiséget fogyasztanak belőlük. Ezt az önszabályozó folyamatot öntitrálásnak nevezik.

Sőt, a közhiedelemmel ellentétben, nem a nagyobb hatékonyságú THC termékek uralják az legális piacokat. Valójában a legtöbb fogyasztó inkább a mérsékeltebb hatású virágzat termékeket részesíti előnyben, és nem a koncentrátumokat.

Mennyi ideig marad a THC a szervezetedben?

A rendkívül erős termékek fogyasztása miatti szubjektív káros hatásokról szóló jelentések viszonylag atipikusak. A fogyasztók nem számolnak be arról, hogy a koncentrátumokhoz jobban hozzászoknának, vagy hogy nagyobb függőséget okoznának, mint a kannabiszból készült más, hagyományosabb termékek esetén. A hozzászokás mértéke és folyamata sokkal jobban függ az olyan tényezőktől, mint a fogyasztás rendszeressége, mikéntje, miértje. A nagyobb hatásfokú koncentrátumok fogyasztása nem jár együtt a kognitív teljesítményt súlyosbító káros hatásokkal az alacsonyabb hatásfokú virágzat termékek használatához képest.

A tanulmányok általában képtelenek független ok-okozati összefüggést megállapítani a lakosság körében történő fokozott kannabisz-használat és az olyan pszichiátriai rendellenességek, mint például pszichózis vagy skizofrénia növekedése között; A The Lancet-ben és máshol ilyen tendenciákra hivatkozó állítások azért ferdítenek, mert az illegális piacon szerzett, ismeretlen hatású, hatóanyag tartalmú kannabisz-termékeket fogyasztók önjelentésein alapulnak.

A legfontosabb tény talán az, hogy a THC, annak mennyiségétől vagy hatékonyságától függetlenül, nem okozhat halálos túladagolást emberek esetén. 1985 óta az amerikai FDA szabályozza a Dronabinolt, amely csak szintetikus THC-ből áll. 1999-ben az ügynökség csökkentette a Dronabinolra vonatkozó korlátozásokat azon megállapítások alapján, hogy az kevés kockázatot jelent az egészségre és biztonságra.

Megfontolandó, hogy a kannabisz-termékek kiskereskedelmi forgalmának betiltása a THC bizonyos százaléka felett nem szünteti meg e termékek iránti piaci keresletet; e termékek gyártását és forgalmazását mindössze a szabályozatlan piacra helyezi át. Ez az irányelvváltozás nem segíti elő a közegészséget vagy a biztonságot.

Amennyiben további érdekes információkra éhezel a legális kannabisz pozitív hatásaival kapcsolatosan, javasoljuk a következő oldal megtekintését: https://kenderter.eu/kannabisz-vagy-drog-szoljanak-a-tenyek/

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok