körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Az európaiak évente körülbelül 7400 millió kilogramm WC-papírt használnak, és ez a szám évről évre növekszik.  Ez több millió fa kivágását jelenti. Miközben a papírhasználat a technológia fejlődése által folyamatosan csökkenne a népesség növekedését is számításba véve ez a tendencia mégis növekvő. A WC-papír az egyik olyan terület, amin nehéz javítani – vagy mégis lehetséges lenne?

Kendertér - toalett papir

forrás: https://www.statista.com/outlook/80010000/102/toilet-paper/europe?currency=eur#market-arpu

Egy kis történelem

A Kínai Tang-dinasztia (618–907) korának végén egy muszlim utazó, aki 851-ben Kínában járt, megjegyezte: „[A kínaiak] nem túl kényesek a tisztaságra, és nem mossák meg magukat vízzel a szükségük elvégzése után, csak papírral törlik meg magukat.”

A 14. század elején, a Jüan-dinasztia korában feljegyezték, hogy az egyik tartományban évente 10 millió csomag 1000-10 000 használatra való WC-papírt gyártottak. A Ming-dinasztia (1368–1644) idején, 1393-ban 720 000 ív WC-papír készült a császári udvar használatára. Ugyanebben az évben feljegyezték, hogy a császári család számára 15 000 ív különlegesen lágy WC-papír készült, és még illatosították is őket.

A nyugati világban a WC-papír tömeggyártása előtt a gazdag emberek kendert, gyapjút vagy csipkét használtak a törlésre. A szegény emberek leveleket, füveket, szenet, tengeri moszatot, héjakat vagy bármi mást használtak, ami kezük ügyében volt. Időnként lementek a folyóhoz öblíteni, ahol mostak is egyben.

1857-ben az Egyesült Államokban Joseph C. Gayetty feltalálta az első kereskedelemben is forgalmazott WC-papírt. Ezt a terméket manilakenderből készítették, az íveket nedvesítették és aloéban áztattatták. Gyógyászati toalett papírként adták el őket lapra csomagolt formában, 500 lap per csomag kiszerelésben, 50 centes áron. A következő 10 évben Gayetty ezt a terméket forgalmazta a karcos levelek és a katalógusokból származó papír alternatívájaként.

1867-ben a Scott testvérek fogták ezt az ötletet, és faforgácsból száraz WC-papírt gyártottak, ami olcsóbb alternatívát jelentett. Rengeteg fa állt rendelkezésre amit használni lehetett, és az ötletük rövid időn belül felkapott lett és az egész nyugati világban elterjedt.

Majd a New York állambeli Albanyból származó Seth Wheeler szabadalmaztatta a kereskedelmi forgalomba kerülő WC-papír perforálását (1871. július 25., #117355), a szabadalmi kérvényben az ábrázolása is megtalálható. Ő szabadalmaztatta továbbá a gurigára tekert WC-papírt, melyet egy csőre tekernek fel (1883. február 13., #272369) és a WC-papírtartót is. Cége, az Albany Perforated Wrapping Paper Co. már 1886-ban gyártotta a terméket gyárukban, Albany belvárosától északra.

Manapság az ECF, a klórdioxiddal fehérített cellulóz uralja a globális kémiai rostpiacot, és ennek eredményeként az erdők gyorsan fogynak. Míg a Gayetty ötlete a manilakender más néven Abacá (nem azonos az ipari kenderrel https://hu.wiktionary.org/wiki/abaka) felhasználásával kapcsolatosan nagyszerű volt, a termék költsége miatt azokban az időkben gazdaságilag nem volt megvalósítható. A Sears & Roebuck katalógus ugyanis ingyenes volt.

Scott testvérek által fából fillérekért készítettek WC-papír gyors ütemben szükségszerű termékké vált. A faforgács és a cellulóz használata hosszú távon azonban egy másik problémához vezetett az erdők pusztulásához. Kenderpéppapír bármilyen vegyi anyag nélkül elkészíthető kender pépből (cellulóz). Ezenkívül az Egyesült Államok Mezőgazdasági Tanszéke megállapította, hogy egy hektárnyi kenderből négyszer több papír állítható elő, mint egy hektár területen kivágott fából.

Az ipari kender pépből készült WC-papírt már egy ideje forgalmazzák más országokban. Ezt a környezetvédők is támogatják mostanság, és több WC-papírgyártó is megjegyezte ennek fontolóra vételét. Talán itt az ideje, hogy újabb merész lépést tegyünk a WC-papír szerepének újbóli átgondolásához. A kenderpép rugalmasabb, könnyen lebomlik, és erdőinket sértetlenül hagyja.

A kender vs fák számokban
  • Hektárnyi kenderből  négyszer több cellulózszál állítható elő, mint a fából.
  • A kender növekedése körülbelül 4-5 hónapig tart, míg a fáké 50–100 évig.
  • A kender sokkal gyorsabban betakarítható, mint a fák.
  • A jelenlegi cellulóz- és papírüzemek a hulladéklerakókban lévő összes szilárd hulladék egynegyedét teszik ki.
  • A kender a világ legjobb biomasszája, mivel hektáronként 10 tonna is megtermeszthető.
  • Papír készítéséhez csak a növény cellulózrészére van szükség. A fák 30% -ban tartalmaznak cellulózt; komoly vegyszereket használnak a növény lebontásához, hogy kinyerjék ezt a 30% -ot.
  • A kender 85%-a cellulóz, csaknem háromszor több, mint a fák esetében.
Ami a környezetszennyezést illeti
  • A papírfogyasztás 40 év alatt 400%-kal nőtt.
  • A kivágott fák 35%-ából papírt készítenek.
  • Egy tonna papír 76 000 liter vizet szennyez.

A kender képes megmenteni bolygónkat. Ha a faalapú termékeket kender alapú termékekkel helyettesítjük, akkor máris egy zöldebb jövő felé haladunk. Egy kis lépés olyannyira egyszerű lehet, mint leváltani a szokásos WC-papírt kenderből készült WC-papírra.

Kis lépés az embernek, nagy lépés az emberiségnek!


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom