Haiti újjáépítése kenderből és bambuszból
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Megdöbbentő, hogy Haiti, egy ország ami szeizmikusan ennyire aktív miért engedélyezi továbbra is olyan veszélyes betonházak építését, amelyek a földrengések során a lakosokra omlanak. Annyi ember veszti életét értelmetlenül az összeomló beton alatt, miközben vannak környezetbarát alternatívák is, mint például a bambusz és a kender.

A haiti déli városait augusztus 14 -én sújtó földrengés több száz épületet döntött be, több ezer ember vesztette életét. Az a földrengés, ami 2010-ben kiegyenlítette Port-au-Prince-t, több mint 200 000 embert ölt meg; és a Sans-Souci palotát 1843-ban leromboló rengés több mint 5000 embert ölt meg, majd kolerajárványt robbantott ki. Mivel Haiti az Enriquillo-Plantain Garden törési vonalán fekszik folyamatosan további földrengésekre lehet számítani.

Akkor hát miért laknak továbbra is veszélyes betonházakban haiti lakosai? Merül fel a kérdés. Azért, mert arrafelé sokan a társadalmi fejlettség és a magasabb biztonság szimbólumának tekintik a betonból készült lakásokat az olyan alternatívákkal ellentétben, mint a fából, nádból és vályogból, vagy bádogból készült házak, amelyekben a haiti lakosság 65,9 százaléka a mai napig lakik. A jól megtervezett, kiváló minőségű beton az ereje miatt kívánatos a hurrikánokkal szemben, amelyek gyakoriak Haitin. De idővel az intenzív eső, a nap és a szél gyengítik a széles körben használt hígított betont, így az hajlamosabbá válik az összeomlásra.

Ezek miatt a haitiak nem szívesen használnak olyan alternatív építőanyagokat, mint például bambuszt és kendert. Ezeknek a potenciális építőanyagoknak a megbélyegzése, nagymértékben veszélyezteti és elszegényíti a haiti népességet.

A bambusz bizonyítottan földrengésálló építőanyag, és tekintettel megdöbbentő növekedési gyorsaságára ideális növény a földrengések által pusztított területek fenntartható újjáépítéséhez. Az építés szempontjából legjobb bambuszfajták 12-16 méter magasra is megnőnek. A bambusz az alacsony széntartalmú acéllal egyenlő nagy szakítószilárdsággal rendelkezik. A bambusz használata az építőiparban jelentősen csökkentheti az acél- és faigényt, ezzel jelentősen csökkentve az építési költségeket.

Hasonlóképpen, a kender fás része felhasználható kenderbeton elkészítése során, ami egy könnyű, cementszerű anyag, amely szigeteléskén, valamint tégla és nem teherhordó falpanelek építéséhez használható, amelyek nem fogják összezúzni az embereket egy földrengés során.

Egy marokkói projekt egyesíti a kendert és a napenergiát, hogy teljesen elkerüljék a áramhálózatot

A kenderbe való befektetés viszont azért nem megoldható, mert a kannabisz termesztését drákói módon tiltják. A haiti kormány illegálissá nyilvánította az alacsony THC-tartalmú kendernövényeket, ezáltal elérhetetlenné téve ezt a sokoldalú növényt, amelynek szárai, magjai, virágai és levelei sokféleképp felhasználhatók a kannabidioltól a tápláló fehérjéig, az ipari kötelekig és építőanyagokig.

De van egy további ok arra, hogy megfontolják ezeknek a növényeknek a használatát: a bambusz és a kender is megújuló erőforrás, amely felszívja a szén-dioxidot és oxigént bocsát ki a légkörbe. A bambusz és a kender nagyüzemi termesztése a hosszú távú fenntartható lakhatás alapja lehet, ami a beton ellentéte. Akkor vajon miért nem fektet a haiti kormány a bambuszba és a kenderbe, hogy jobb és biztonságosabb otthont biztosítson a haiti lakosoknak?

A haiti kormány és a lakosok csökkenthetnék az ország földrengéseit követő tragikus halálesetek és pusztulások számát, de rá kell lelniük arra az eltökéltségre, hogy ösztönözzék a bambusz széles körű termesztését, legalizálják és ösztönözzék a kender termesztését, valamint meg kell mutatni a haiti lakosoknak, hogyan kell mindkettővel hatékonyan építkezni. Ha nem ezt az utat választják, akkor egyre több összeomló betonházzal és szükségtelen halálesettel kell számolniuk.

Az eredeti cikk írója Benjamin Hebblethwaite egyetemi docens a Floridai Egyetem Nyelv, irodalom és kultúra tanszékén, ahol Haitiről, Jamaicáról és Franciaországról tart tanfolyamokat. Az általa írt könyveket itt találod.

Ha téged is érdekel a betonház, itt érdeklődhetsz: www.kenderbetonhaz.hu

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom