A Szlovén Köztársaság Legfelsőbb Bírósága felmentette az illegális kannabisz termesztőket a vádak alól
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Az ország Legfelsőbb Bírósága felmentette Sanjin Jašart és Tomaž Zagoršak vádlottakat kannabisz illegális előállításának és tárolásának vádjai alól. 2016 januárjában a rendőrök kenderpalántákat, kendergyantát és THC krémet foglaltak le a maribori Pekarna Kulturális Központban. Jašar akkor váltig állította, hogy tetteinek egyetlen motívuma a beteg emberek megsegítése volt.

A Legfelsőbb Bíróság előtti utolsó eljárásban Sanjin Jašart és Tomaž Zagoršakat azzal vádolták, hogy 44 kannabiszpalántát termesztetek, speciálisan kialakított helyiségekben, amelyekben összesen 6021,29 gramm szárított kendert, hat gramm kendergyantát, 121,8 milliliternyi kenderterméket és 700 milliliter krémet találtak, amik tartalmazták a tiltott THC-t.

Az állítólagos bűncselekmény elkövetéséért egytől tíz évig terjedő börtön büntetés jár. A vádlottak a bíróság előtt azzal érveltek, amit több tanú is alátámasztott, hogy a kannabisz-készítményeket csak a rászorulók hivatalos gyógyszeres kezelésének alternatívájaként használták.

A bíróság első fokon felmentette őket. Másodfokon azonban a fellebbviteli bíróság Jašart egy év börtönre, Zagoršakot pedig három év próbaidőre ítélte.

Zagoršak ügyvédje, Robert Pungerl fellebbezett a másodfokú ítélet ellen. A Legfelsőbb Bíróság a másodfokú ítéletet hatályon kívül helyezte, majd az elsőfokú bíróság érvei és felmentése megerősítést nyert.

A szlovén legfelsőbb bíróság kijelentette, hogy ismert tény, hogy a kannabisz-készítményeket egyre inkább alternatív orvoslásként használják a társadalomban. A bíróság meggyőződése, hogy az ítélkezési gyakorlatnak ezt figyelembe kell vennie. A bíróság arra a következtetésre jutott, hogy ebben az esetben nem voltak összhangban a bűncselekmény jelentősége és az ítélet következményei.

Az Európai Bíróság a CBD-t nem tartja kábítószernek!

A Legfelsőbb Bíróság indoklásában azt írta, hogy számos, az elsőfokú bíróság testülete által meghallgatott és hitelesnek talált tanú leírta, hogyan használtak kannabisztermékeket családtagjaik egészségügyi problémáinak vagy betegségeinek enyhítésére vagy akár megszüntetésére. A bizonyítási eljárás szintén nem erősítette meg, hogy a jelen ügyben szóban forgó kannabisztermékek káros hatással lennének az egészségre, hanem a tanúk nyilatkozatai és a bemutatott orvosi dokumentumok szerint éppen az ellenkezőjét bizonyítják.

A tanúk kezelőorvosai tudtak a pácienseik kannabiszhasználatáról, és terápiás hatása miatt nem tanácsolták. Ezek nem olyan emberek, akik a kábítószer pszichoaktív hatása miatt használnának kannabisztermékeket, hanem olyanok, akik nehéz élethelyzetekben vannak, és a kannabiszt vagy az abból készült termékeket egészségügyi problémáik enyhítésére, vagy akár megszüntetésére használták.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok