Új-Zéland kannabisz helyzet
körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Egy új közvélemény-kutatás szerint az új-zélandi szavazók többsége az őszi országos népszavazáson hangot akar adni annak, hogy támogatják a legális kannabiszt.

Május elején az új-zélandi törvényhozók kiadtak egy végleges tervezetet egy új törvényjavaslatról, amely adóztatott és szabályozott kannabisz-kiskereskedelmi piacot hozna létre, részben a kanadai legális kannabisz keretrendszer alapján. Viszont ahelyett, hogy azonnali szavazásra kerülne a törvényjavaslat, a törvényhozók először a felnőttek általi felhasználás legalizálásáról kérik ki a nép véleményét.

Új-Zéland következő, szeptember 19-én tartandó, országos választásán egy népszavazási kérdés szerepel, amelyben a választókat arról kérdezik majd, hogy támogatják-e a legalizálási törvényjavaslatot. A népszavazás nem lesz végérvényes, így a szavazók nem tudják közvetlenül a kannabiszt legalizálni szavazataikkal, ám a törvényhozók ígéretet tettek, hogy elfogadják a törvényjavaslatot, ha többségi támogatást kap a népszavazáson.

Az ország eddig erősen megosztott volt a legalizálás szempontjából. Tavaly augusztusban a közvélemény-kutatások azt találták, hogy a népesség mindössze 39 százaléka támogatja a legális kannabiszt. Ez év februárban azonban a független Horizon Research cég által végzett felmérés szerint a legalizálás támogatása 54%-ra nőtt. És egy új, a hónapban végzett Horizon felmérés szerint a támogatás még erősebbé válhat.

Az új közvélemény-kutatás során, amely az új-zélandi orvosi kannabiszvállalat, a Helius Therapeutics, megbízása alapján készült, 1593 új-zélandit kérdeztek meg, hogy igennel, vagy nemmel szavaz majd a felnőttkori fogyasztásról szóló törvényjavaslat kapcsán az következő szeptemberi népszavazás során. Ezúttal a válaszadók 56 százaléka mondta, hogy igennel fog szavazni a népszavazáson. Az eredmények demográfiai elemzése azt mutatta, hogy a nők 59%-a támogatja a legalizálást, míg a férfiak csupán 52%-a.

Elindult az új-zélandi orvosi kannabisz program

Hasonlóan az Egyesült Államokban végzett ilyen jellegű közvélemény-kutatásokhoz, a fiatalabb és liberálisabb szavazók voltak azok, akik inkább állították azt, hogy támogatják a törvényjavaslatot. A 25-34 év közötti válaszadók körülbelül 72 százaléka mondta azt, hogy igennel fog szavazni a népszavazáson, míg a 75 évesnél idősebbek csupán 27 százaléka. Előreláthatóan a liberális szavazók többsége támogatja a törvényjavaslatot, a konzervatív szavazók többsége pedig ellenzi. Az új közvélemény-kutatás megállapította, hogy február óta jelentősen megnőtt a centrista szavazók támogatása, ami nagyobb esélyt jelenthet a sikerre.

“Ez az eredmény fogja táplálni mind az igennel, mind a nemmel szavazók táborát” – mondta Paul Manning, a Helius Therapeutics vezérigazgatója a New Zealand Herald-nak. “Ez azt mutatja, hogy szoros lesz a szavazás.” Más támogatók mégis meg vannak győződve róla, hogy a közvélemény-kutatás alapján a népszavazás sikeres lesz.

“Az új-zélandi állampolgárok lassan rájönnek, hogy az igenlő szavazatuk emeltebb közösségi jólétet, ésszerű szabályozást és a károk csökkenését eredményezi egy olyan anyaggal kapcsolatosan, amely a tiltás alatt is bőségesen elérhető volt” – mondta Chloe Swarbrick, a zöld párt képviselője, aki a kábítószer-reform támogatója a Herald-nak. “Nyilvánvalóvá vált, hogy azok, akik a tilalom fenntartása mellett érvelnek, inkább a moralizálásra koncentrálnak, mintsem a problémák megoldására.”

De nem minden szavazás elég kedvező. Egy másik, a helyi média 1 News által kiadott felmérés szerint a megkérdezettek csupán 40%-a támogatta a legalizálást, 49%-a ellenezte, 11%-a pedig tartózkodott. A kannabisz ellenes lobbisták hírhedt csoportja, A Kannabisz Okos Megközelítése ( Smart Approaches to Marijuana – SAM) kampányt indított, hogy meggyőzze az új-zélandiakat, hogy nemet mondjon a kannabiszra, ám a kampány némi negatív visszacsatolást kapott az aktivistáktól, akik azzal vágtak vissza, hogy egy amerikai érdekeltségű lobbicsoport tartsa távol magát Új-Zéland politikájától.

Még ha a szavazók többsége igennel is válaszol a népszavazás során, továbbra sem garantálható, hogy a törvényjavaslat véglegessé válik majd. A jelenlegi kormány ugyan beleegyezett abba, hogy eleget tesz a nép döntésének, de az új törvényhozók, akiket majd a választások során szavaznak meg, nem kötelesek megtartani ezt az ígéretet.

Még Snoop Dogg is megosztotta az erről szóló cikket a hivatalos Facebook oldalán, hangot adva annak, hogy ő is mennyire szereti a zöldet. Ezt persze eddig sem titkolta, hiszen még számot is adott ki  I Love Weed (Szeretem a füvet) címmel.

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok