körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Colorado kormányzója csütörtökön aláírta azt a végrehajtási utasítást, amely következtében közel 3000 kegyelmet osztottak ki azoknak az embereknek, akiket egy unciánál (kb 28 gramm) kevesebb kannabisz birtoklásáért ítéltek el.

A júniusban aláírt új törvény következményeként Jared Polis kormányzó a törvény életbe lépésének első napján kegyelmeket osztott. Míg a törvény felhatalmazást ad arra, hogy kegyelmet adjon akár két uncia birtoklása esetén is, irodája kifejtette, hogy ezt a határt egy unciára korlátozták, mivel ez a törvényes birtoklási korlát Colorado kannabiszprogramjában.

“Végül helyreállítjuk a múlt néhány egyenlőtlenségét azáltal, hogy megkegyelmezünk 2732 coloradói elítéltnek, akiknél egy uncia vagy annál kevesebb kannabisz volt” – mondta Polis sajtóközleményében. “Nevetséges, hogy az 1970-es évekbeli kannabisz fogyasztás miatti ítéletek, hogyan pecsételték meg néhány coloradói egész életét, és akadályozták meg azok sikerét.”

A kormányzó általi kegyelem azokat az elítélteket érinti, akiket 1978 és 2012 között ítéltek el.

“Túl sok coloradói életét pecsételte meg egy olyan dolog miatti ítélet, ami már nem is bűncselekmény többé, és ezek az ítéletek hatással voltak munkakörükre, lakhatásukra és életük számtalan más aspektusára” – tette hozzá. “Ma megtesszük ezt a lépést egy igazságosabb rendszer létrehozása és az akadályok lebontása felé, hogy segítsük az emberek életének átalakulását, valamint a múlt egyik aspektusával, nevezetesen a kannabisz tiltásának sikertelen politikájával való megbékélés érdekében.”

Az új törvény lehetővé teszi, hogy a kormányzó felhasználhassa a kegyelmi hatalmát a kannabisz-bűncselekmények esetében anélkül, hogy konzultálna az ügyekben érintett ügyészekkel és bírákkal, amire a törvény általában kötelez.

“E végrehajtási utasítás következtében kegyelemben részesített személyek esetében a kegyelmi ítélettel kapcsolatos összes állampolgári jogot teljes egészében, feltétel nélkül helyreállítják” – áll a végzésben. “A megkegyelmezett ítéletekhez kapcsolódó mindennemű hátrány törlésre kerül.”

A kegyelemre jogosult embereknek semmit sem kell tenniük saját nyilvántartásuk törlése érekében; a folyamat automatizált, és az egyének egy webhelyen ellenőrizhetik, hogy feldolgozták-e őket.

Azok, akiket a helyhatóság ítélt el kannabisz miatt, vagy akiket letartóztattak vagy idézést kaptak, nem jogosultak a kegyelemre. A kegyelem csak az állami szintű ítéletekre vonatkozik.

A gyakran ismételt kérdésekről szóló dokumentum kimondja, hogy bár Polis egyelőre elutasította kegyelmi hatalmának teljes kiterjesztését azáltal, hogy akár két uncia miatt elítélt emberek esetén alkalmazná, a „közigazgatás továbbra is értékeli majd” azokat az eseteket, amelyek kegyelmet kaptak. A kormányzói hivatal képviselője nem válaszolt azonnal a Marijuana Moment kérdésére, hogy tervezik-e a kegyelmi kör bővítését.

A kormányzó fellépése felhívja az Állami Népegészségügyi Minisztériumot, hogy „dolgozzon ki egy eljárást annak kimutatására, hogy a bűnügyi háttérellenőrzések során mely egyének ítéleteit kegyelmezték meg e végrehajtási utasítás következtében”.

Közel 66.000 kannabisz miatt elítéltet bocsátanak szabadon Los Angeles megyében

Nem csupán Colorado törekszik a kannabisz-központú helyreállító igazságszolgáltatási rendeletek végrehajtására.

Júniusban Nevadában a kormányzó határozata alapján több mint 15 000 olyan embernek kegyelmeztek meg, akiket alacsony mennyiségű kannabisz birtoklása miatt ítéltek el.

Washington állam és Illinois kormányzói szintén megkegyelmeztek a kannabisz-bűncselekmények miatt elítélteknek, amióta államaik legalizálták a kannabiszt.

Polis elmondta a Westword-nek, hogy a nyilvántartások törlésének gyakorlati előnyein túl a lépés „szimbolikája is fontos, mert azt sugallja, hogy államként és nemzetként egyaránt megbékéltünk a múlt helytelen diszkriminatív törvényeivel, amelyek az embereket alacsony mennyiségű kannabisz birtoklása miatt büntették.”

Van remény egy szebb világvár ránk!


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok