Jack Herer: A valaha létező legnagyobb kannabisz aktivista, és a nevét viselő törzs története
körülbelül 10 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Hol voltál, amikor rájöttél, hogy a kannabisz tiltása egy minden értelmet és tisztességet nélkülöző hatalmas, értelmetlen és pusztító összeesküvés?

Cserkészkiránduláson voltam. 1996 volt, és áthaladtunk a Colorado Springs-en, ahol végül a város központjában egy parkot látogattunk meg heki-t (Hacky Sack) játszani. Ezen a napon a parkban kender-legalizáló tüntetést is tartottak. Valaki átadott nekem egy röpiratot, amely elmagyarázta, hogy a Hearst és a Du Pont család összeesküdött a kender ellen a saját ipari érdekeik érvényesítése érdekében. Soha nem hallottam még ezt a történetet, de megdöbbentett – és fejemben ragadt.

Nem emlékszem más részletekre abból a röpiratból, de tudom, hogy az ötlet honnan eredt: Jack Herer: A császár meztelen.

Évtizedeken keresztül járta az országot a hírhedt Herer, a “kender császára”, felhívva a figyelmet a kannabisz-tilalom igazságtalanságára. Ténykedése által kiérdemelte azt a megtiszteltetését, hogy az amszterdami szupernemesítő a Sensi Seeds róla nevezett el egy kannabisz törzset.

Herer egy évvel a 2009-es portlandi Hempstalk tüntetés után, ahol lelkesítő beszédet mondott, majd szívrohamot kapott, elhunyt.

“Semmi sem jobb az emberi faj számára, mint hogy reggel, délben és este kannabiszt fogyaszthat” – mondta a tüntetésen. “Őrült kell hogy legyél, ha nem fogyasztasz kannabiszt.”

Herer több ezer ilyen beszédet mondott korábban, a 70-es évektől kezdve, miután nyitott egy üzletet Los Angelesben. Amellett, hogy a Császár szerzője volt, amely egyesek szerint háromnegyedmillió példányban kelt el, kannabiszpárti gyűléseket tartott országszerte, és számtalan szavazási kezdeményezést indított a kannabisz legalizálása érdekében.

Munkája részben alternatív történelem, részben utópisztikus futurizmus volt. Azt állította, hogy a kannabisz egy olyan csodanövény, amely az emberi történelem szerves része volt, amíg az ármány iparosok össze nem esküdtek ellene.

“Krisztus előtt 1000 óta egészen 1883-ig a kannabisz bolygónk legnagyobb mezőgazdasági terménye és legfontosabb ipara volt” – írta a császár. “A kannabisz a legerősebb, legtartósabb, leghosszabb ideig tartó természetes lágyrost a bolygón. Levelei és virág ágvégződései a kultúrától függően az első, második vagy harmadik legfontosabb és leggyakrabban használt gyógyszerek voltak, a világ népeinek kétharmada számára legalább 3000 éven keresztül, egészen a 20. század fordulóig.”

Halálának évfordulója alkalmából úgy döntöttünk, hogy saját szavaival meséljük el a történetét, kiegészítve három olyan ember mondandójával, akik kulcsfontosságúak voltak a mozgalmában: a High Times szerkesztője, aki híressé tette; a holland nemesítő, aki halhatatlanná tette; és fia, Mark.

Jack Herer 1939-ben konzervatív lengyel zsidó bevándorló szülőktől született a New York-i Brooklynban. Buffalo-ban nőtt fel, és abbahagyta az iskolát, hogy csatlakozzon a hadsereghez. Katonai rendőrként szolgált Koreában, majd feleségével és három kisgyermekével Los Angelesbe költözött. Mielőtt 30 éves korában kannabiszt szívott volna, Jack Herer konzervatív republikánus volt.

“Anyám kannabiszt termesztett, mielőtt apám kipróbálta volna. Apám rájött, és szó szerint azt mondta anyámnak: ‘Mit gondolnak majd a gyerekek!?'”

“Azt nem tudtuk, ki szívatta be először, csak egy nappal azelőtt tudtuk meg, hogy földbe helyeztük volna. Egy régi családbarát volt, Judy Cohen – egy kedves zsidó hölgy.

“Háromszor kellett beszívatnia, hogy végül ráérezzen. Miután valóban betépett, harmadszorra, felfogta – hogyan is működik ez? – sztereóban tapasztalta a színeket és a hangokat. Nagyon őrült dolog. Így valahogy: “Rendben, azt hiszem, megkaptad amire vágytál, ember!”

“Addig úgy vélte, hogy okkal voltunk Vietnámban. Hitt minden nagyban, ami hazánkat illeti. Valahányszor háborúba léptünk, annak igazságos oka volt. Goldwater típusú republikánus volt. Legidősebb testvérem, Barry, a Barry Goldwater nevet viseli. [Szüleim] levelet írtak neki [Barry Goldwater szenátornak], és megkérdezték, hogy lenne-e ő a keresztapja, ő pedig visszaírt a szenátus fejlécével ellátott levelezőpapíron, és azt válaszolta, hogy megtisztelve érezné magát.” – Mark Herer, Jack fia

“Jack a fegyveres erőknél tevékenykedett, és későn ismerte meg a kannabiszt [körülbelül 30 évesen]. A kannabisz megszállottja lett, miután rájött, hogy ez fokozza a szexuális élményét. Nem az ellenkultúrában nőtt fel, mint a legtöbben, ezért magatartása különböző helyekről származott. Például sokan vegetáriánusok vagy vegánok voltunk. Jack ‘szemetet’ evett.” – Steven Hager, a High Times korábbi szerkesztője

Herer, akitől távol állt a mértékletesség, mélyen belemerült a kábítószer-kultúrába, miután felfedezte a kannabiszt. 1973-ig kiadta a “Hivatalos útmutató a kannabisz minőségének értékeléséhez” címet viselő magazint, és Van Nuys-ban megnyitotta a High Country üzletét. Hamar elkezdett kereskedni és kellékeket gyártani – konkrétan álborotvakrém dobozt forgalmazott, amelyben elrejthetők volt a kannabisz utazás közben.

“Találkoztál már valaha az aeroszolos tartállyal – aminek az alja lecsavarozható? Ezt apa találta fel. Mindenféle találmánya volt.”- Mark Herer

A 70-es évek végére Herer és legjobb barátja, Ed Adair “a kapitány”, bolt tulajdonos, keményen dolgoztak a legalizáláson. Herer kiment a velencei sétányra, és beszélt a járókelőkkel a kender előnyeiről vagy a legutóbbi legalizálási-petíciójáról.

“Ed kapitány 33 éves volt, én pedig 34 éves. Fogadalmat tettünk. Abban az időben a kaliforniai kannabisz mozgalomban gyakorlatilag mindenki azt hitte, hogy már nyertünk. Elkezdtek eltávolodni a mozgalomtól, és visszatértek az életükhöz, azt gondolva, hogy a csata véget ért, és mi nyertünk, és hogy a politikusok majd tisztázzák az elvarratlan szálakat. Ed kapitány nem bízott a politikusokban és abban, hogy majd elvégzik a munkát. És igaza volt.”

“Ed fogadalma, hogy esküt teszünk arra, hogy minden nap dolgozzunk a kannabisz legalizálásán és az összes kannabisz miatti fogoly kijuttatásán a börtönből, amíg meg nem halunk, vagy amíg a kannabisz legális nem lesz, vagy 84 éves korunkban abbahagyhatjuk – nem hagytuk volna abba, de megtehettük volna.”

“Amikor először tettük ezt a fogadalmat, 50 évnyire voltunk attól, hogy betöltsük a nyolcvanat. Hihetetlen módon azt gondoltuk, hogy a kenderrel kapcsolatosan feltárt összes csodálatos információ fényében, a kannabisz teljes legalizálásáért folytatott harc könnyen lezárul majd hat röpke hónap, de legfeljebb két év alatt. ” – Jack Herer

“A Wilshire Boulevard és a Veterans Avenue kereszteződése állítólag az egyik legforgalmasabb kereszteződés az egész országban. Apa szavaival: ‘Hol fogjuk a legtöbb figyelmet kapni és még csak tenni sem kell semmit?’ Szóval sátrokat állítottak fel és megvolt ez a kis étkező sátruk, gyűléseik voltak meg ilyesmik. Ez volt a szövetségi tulajdon valaha volt leghosszabb bitorlása.” – Mark Herer

“Apának 5 dolláros büntetést állítottak ki, mert sötétedés után szavazókat vettek nyilvántartásba a szövetségi tulajdonon. A törvénynek távol kellett volna tartania a kommunistákat az utcáktól, vagy valami ilyesmi. Tehát bírósághoz fordul az 5 dolláros bírsággal, és azt mondja: “Nem fogom bekifizetni a kibaszott 5 dollárt,” csak, hogy megvédje az álláspontját.” Börtönbe kell küldeniük.” Így aztán apa leült 14 napot a 15 napos büntetésből egy 5 dolláros bírság miatt. És nagyon izgatott volt, hogy megtegye ezt. Elmondása alapján: “Ez az eddigi legszilárdabb álláspontom!” – Mark Herer

Míg börtönben ült azért, mert nyilvántartásba akarták venni a szavazókat, Herer megírta az áttörését jelentő könyv vázlatát: A császár meztelen. 1985-ben jelent meg, és tartalmazta az összes kenderrel kapcsolatos ismeretet, amit Herer a tanulmányai és beszélgetései során összegyűjtött, valamint egy lenyűgöző elbeszélést, ami egy iparos összeesküvéséről szólt, amely betiltotta a kannabiszt. A könyv egy olyan világban látott napvilágot, amely ellenséges volt az ilyen elképzelésekkel szemben.

“Miután [a Boston Celtics válogatottja] Len Bias 1986-ban meghalt, az ország nagy része az illegális drogok ellen fordult. Ez az év mélypont lett a kannabisz mozgalom történetében. Ez volt az az év, amikor kezdtem a High Times-nál és kihúztam a kokaint a magazinból.

Jack Herer: A császár meztelen
Jack Herer: A császár meztelen

“Doug McVay gyakornok volt a NORML-nál. Körülbelül abban az időben, amikor főszerkesztő lettem, elhozta az eredeti Császár meztelen kéziratot a High Times irodájába. Lenyűgözött a kenderrel kapcsolatos tájékoztatás, és azonnal kapcsolatba akartam lépni Jackkel… Körülbelül egy hónap múlva elrepültem LA-be, hogy meginterjúvoljam Jacket. Abban az időben nagyon sokan nem vették komolyan, természetesen a NORML sem volt hajlandó közzétenni vagy közreműködni a kéziratán.

“Azt akartam, hogy a High Times publikálja, és Jack azt akarta, hogy segítsek neki szerkeszteni, de a cégem is elutasította.

“Megpróbáltam felkelteni a High Times érdeklődését a kender iránt, de évekbe tellett, mire ez megtörtént. A régivágású Jacket, aki olyan dolgokról fecsegett, amiket senki sem ért az ellenkultúra tisztelt vezetőjévé alakítottam, aki egy igazi Mózessé lett a kannabisz mozgalom terén. Nem én hoztam létre Jacket, hanem tettem érte, hogy az emberek megértsék, ki is ő valójában és mit próbál elérni.

“Összeesküvés elméletnek tartották, ezért kezdetben a legtöbb helyen lebecsülték, és többnyire elutasították. A High Times-nál töltött időm alatt az ilyen összeesküvések hosszú sorát tártuk fel: az Irán-kontra kokaintól kezdve számos politikai merényletig, amiről soha többé nem írtak … Jack könyvének lényege az volt, hogy a szintetikus petrolkémiai ipar és a bankok összeesküdtek a kender betiltása mellett, hogy elősegítsék mérgező alternatíváik felemelkedését. ” – Hager

“Nagyon korán tudomást szereztünk Jack aktivizmusáról. A 90-es évek elején Amszterdamban a Hash, Marihuana & Hemp Múzeumba is beillesztettük munkájának egyes részeit. Az első találkozás Jack-kel 1991-ben történt, amikor Amszterdamba érkezett, és meglátogatott minket.

“Röviddel ezután ő és én az amszterdami haditengerészeti múzeumba mentünk, és csodálatos élményben volt részünk. Felfedeztük, hogy az ottani kurátorok egyike sem tudott a kender hajózási alkalmazásairól! Csak egy, a könyvesboltban dolgozó srác tudott róla!” — Alan Dronkers, a nemesítő, aki kifejlesztette a Jack Herer törzset, és a Sensi Seeds alapítójának, Ben Dronkersnek a legidősebb fia

1994-ben az amszterdami Sensi Seeds egy Jack Herer nevű törzset adott ki. A városi legendákkal ellentétben nem az ő specifikációi szerint készült. Inkább egy olyan törzs volt ez, amivel kapcsolatosan Sensi nagyon izgatott volt, és amellyel meg akarták tisztelni Herert. A törzs származását soha nem közölték. Sensi szerint ez a “valaha volt legtöbb díjat elnyert törzs”, és örökre is a portlandi kannabiszüzletek része marad.

“Egy nagyon különleges törzs kidolgozásán ténykedtünk, mielőtt valóban találkoztunk Jack-kel. A munka valójában több évig tartott. Éppen az 1994-es Kannabisz Kupa számára szervezett Kannabisz kastélytúra alkalmával dedikáltuk hivatalosan is neki, ezzel a kannabisznövény iránti elkötelezettségét és azt a tényt díjazva, hogy tettei valódi kenderforradalomhoz vezettek. Nagyon jól sikerült szertartás volt. Az iparágból mindenki ott volt, aki számít. Amikor láttuk az érett növényeket, tudtuk, hogy valami egészen különlegessel van dolgunk. Miután megszárítottuk és megkóstoltuk – a nap legjobb tesztelése volt -, elménk kidurrant. A többi a kannabisz története. – Dronkers

Dan Herer: “Apa büszke és egyben rémült lenne”

“Ez a kedvencem. Lehet, hogy ez az apám miatti tudatalatti dolog, de imádom. Amikor termesztek, csak ezt tartom meg magamnak a szezon végén – Jack.” – Mark Herer

Jack Herer 2010-ben, 70 éves korában hunyt el. Még mindig 14 évnyi munka volt hátra az ígéretéből, hogy 84 éves koráig minden nap harcolni fog a legalizálásért, miközben már csak öt évig kellett várni, amíg Oregon legalizálta a kannabiszt 91. intézkedéssel. Ez hatalmas változásokat hozott.

Jack a 2009-es portlandi Hempstalk tüntetés utáni szívrohamból már soha nem tért magához és az adó napján halt meg Eugene-ben otthonában. “Apa több mint 30 év alatt nem fizetett be semennyi adót, így csodálatos volt, hogy az adó napján halt meg, de tényleg” – mondta fia, Mark Herer

Herer négyszer volt házas. Felesége, hat gyermeke, egy testvér és egy nővére temette.

“Jack Herer® mindenképpen az egyik legkelendőbb a prémium törzsek kategóriájában. A kannabisz törzsek pezsgője!” – Dronkers

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok