Egy új tanulmány szerint a szarvasmarhák kenderrel történő etetése csökkenti a stressz szintjüket.
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

A Kansas Állami Egyetem által közzétett tanulmány szerint hasznos lehet ipari kenderrel etetni a teheneket. Új kutatásuk azt mutatja, hogy a kender fogyasztását követően csökken a stressz, és megnő az az idő, amíg a szarvasmarhák fekszenek.

„A magas kannabidiolsav- (CBDA) tartalmú ipari kender rövid távú takarmányozása növeli az állatok fekve eltöltött idejét, és csökkenti a stressz és a gyulladás biomarkereit a Holstein tinóknál” címmel megjelent tanulmány a Holstein tinóknál tapasztalt hatásokra összpontosított, és megállapította, hogy az ismételt napi szintű CBDA adagolása nem okoz kannabinoid felhalmozódást az állat vérében, ami azt jelenti, hogy ezek a vegyületek nem maradnak meg a húsban sem. Ez ráerősített egy korábbi kutatásra, miszerint minden kannabinoidtípus egyedi felszívódási és eliminációs rátával rendelkezik.

Michael Kleinhenz, a Kansas Állami Egyetem marhahústermelési orvostudományának adjunktusa és a tanulmány szerzője szerint a kender nemcsak a stressz-mutatókat csökkentheti, hanem arra is ösztönzi az állatokat, hogy feküdjenek, ami segíti a szarvasmarhák kérődzését és nyáltermelését.

„A szarvasmarhák különféle stresszorokkal és gyulladásokkal szembesülnek” – mondja Kleinhenz. „Legfrissebb adataink azt mutatják, hogy az ipari kenderrel bevitt kannabinoidok hogyan csökkentették a kortizol stresszhormon, valamint a prosztaglandin E2 gyulladásos biomarker szintjét. Ez azt mutatja, hogy a CBDA-t tartalmazó kender csökkentheti a stresszt és a gyulladást szarvasmarhák esetében. Így a kender természetes módja lehet a stressz és a gyulladás csökkentésének olyan termelési gyakorlatok során, mint a szállítás és az elválasztás.”

A tehenek vajon ehetnek kendert anélkül, hogy a tejivók készen lennének?

Kleinhenz megjegyezte, hogy a kutatás alapvető fontosságú lehet, amikor majd az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság és az Amerikai Takarmányellenőrző Hivatalok Szövetsége fontolgatni kezdi az ipari kender és melléktermékei alkalmazhatóságát.

“További munkákra van szükség annak meghatározása érdekében, hogy a kannabinoidok megváltoztathatják-e a szarvasmarhák stresszválaszát olyan stresszes időszakokban, mint a szállítás és az elválasztás, de reméljük, hogy ez a kutatás előrelépést jelent a helyes irányba” – mondja.

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom