Hogyan tesztelik a laboratóriumok a kannabinoidok és a CBD jelenlétét?
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

A laboratóriumi tesztelés a kannabiszipar nélkülözhetetlen részévé vált. Egyre több laboratórium bukkan fel világszerte, mivel ebben a gyorsan növekvő iparágban a kannabisszal foglalkozó vállalatoknak egyre nagyobb mértékben van szükségük tesztelésekre. Az egyik talán legfontosabb dolog, amit ezek a laboratóriumok jelenleg tesztelnek, az elsődleges és másodlagos kannabinoidok jelenléte és koncentrációja, különféle csúcstechnológiás eszközök és berendezések felhasználásával.

Ma több tucat kannabinoidot ismerünk, amiket a kannabiszban eddig találtak. Azonban nem mindegyikük olyan értékes a kannabiszipar számára, legalábbis egyelőre. Jelenleg a kannabinoidok közül a legértékesebbek a tetrahidrokannabinol (THC) és a kannabidiol (CBD), amelyek jelenleg a legfontosabb és egyben legismertebb kannabinoidoknak számítanak. Újonnan egyre nagyobb érdeklődés övezi a kannabinol (CBN) és kannabigerol (CBG) kannabinoidokat is.

Ahogy az ipar érdeklődési köre tágul és a kutatások növekvő számban folytatódnak, más kannabinoidok, úgynevezett másodlagos kannabinoidok, ugyanolyan értékesnek bizonyulhatnak. Ezek közül, a fentebb említett kettőn kívül, kiemelnénk a tetrahidrokannabinolsavat (THCA), a tetrahidrokannabivarint (THCV), a kannabidiolsavat (CBDA), a kannabidivarint (CBDV) és a kannabichromént (CBC). Ezekről a másodlagos kannabinoidokról beszélve fontos megérteni, hogy a „másodlagos” kifejezés nem arra utal, hogy ezek a kannabinoidok milyen hatással vannak a felhasználókra vagy mennyire fontosak. A „másodlagos” kifejezés inkább a kannabisznövényeken belüli koncentrációjukra utal – az elsődleges kannabinoidok bőségesebb mennyiségben vannak jelen, mint a másodlagosak.

Alternatívája a gyógyszernek – nem alternatív gyógyászat!

Amikor a laboratóriumok a kannabinoidokat tesztelik, két fő vizsgálati módszert alkalmaznak: ezek az ultra nagy teljesítményű folyadékkromatográfia (HPLC) és a gázkromatográfia (GC). Mindkét teszt képet ad róla, hogy mely kannabinoidok vannak jelen, és azt is feltárják, mennyire koncentráltan vannak jelen az egyes elemek az adott mintában.

A folyadékkromatográfiát bemutató videónk:

Mindkét teszt azonban nagyban eltérő. Valójában a HPLC tesztet részesítik előnyben a kannabisz kannabinoid-profil feltérképezésénél, mivel ez egy szobahőmérsékleten végezhető vizsgálati módszer. Míg a GC-tesztnek a mintában jelenlévő kannabinoidok kimutatásához hőkatalizátorra van szüksége a reakció kiváltásához. Ez a hőkatalizátor megakadályozza, hogy a GC-tesztek kimutassák a THCA és a CBDA kannabinoidokat, amelyek THC-vé és CBD-vé alakulnak át, miközben hevítve vannak. Más szavakkal, a HPLC egy jóval pontosabb technológia a kannabinoidok teljes spektrumának feltérképezéséhez.

info: Szerinted nem volt elég mélyreható ez a cikk? Hamarosan egy sokkal terjedelmeseb tartalommal is készülünk!

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom