körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

A holland kannabisz magok a világ legjobbjai között vannak. Hollandia részesedése az exportpiacból csökken, miközben a kannabisz legalizálása más országokban terjed. A néhai úttörőt az a veszély fenyegeti, hogy elszalaszt egy hatalmas lehetőséget, aminek okai házon belül keresendők.

A régen bevált szokás az volt, hogy ha divat, akkor Olaszország, ha autók, akkor Németország, ha kannabisz, akkor Hollandia. Azóta, hogy az ország 1976-ban dekriminalizálta a kannabiszt, az úgynevezett amszterdami kávézók (Coffeeshop-ok) népszerű célpontokká váltak a kannabisz kedvelők számára a világ minden tájáról. Viszont az ország még soha nem legalizálta teljesen a kannabiszt. Hollandiában senkit sem tartóztatnak le kannabisz fogyasztásért, vagy kis mennyiségek eladásáért, de a nagyobb mennyiségek előállítása vagy értékesítése továbbra is a törvény szürke zónáját képezik. Miközben a teljes körű legalizáció más országokban terjed, a holland kannabisz-ipar kezd lemaradni.

Annak ellenére, hogy a hollandiai kannabisz magok minősége továbbra is vitathatatlan, az ország számos termelője Észak-Amerikában látja a kannabisz-üzlet jövőjét. Mivel ott már Kanada és  további tizenegy amerikai állam legalizálta a kannabisz élvezeti, és további 34 állam az orvosi célú felhasználását.

Az exportpiac részesedése csökkenni fog

“Elveszítettük vezető pozíciónkat” – idézi Bloomberg Jair Velleman-t, egy hollandot, aki 1990-ben kiesett a középiskolából, hogy az amszterdami kávézók részére kannabiszt termeljen. Jelenleg a  Lbs. Distribution-t vezeti, egy kaliforniai növekvő vállalkozást aminek az 50 millió dolláros forgalmát ebben az évben megduplázni tervez. “Az Egyesült Államokban pénzt kereshetek. Hollandiában csak őrült kannabisz aktivistának számítok.” A kannabisz legalizálásával egy új, virágzó iparár van alakulóban az Egyesült Államokban, amely évente több milliárd dollárt termel. A befektetők sok pénzt fektetnek a fiatal vállalatokba. Azt mondják, hogy a kannabiszláz Amerika új aranyláza.

És nem csak az Egyesült Államokban virágzik a kannabisz-üzlet. A Prohibition Partners brit tanácsadó cég előrejelzése szerint a legális kannabisz-értékesítés Európában 2024-ig 100-szorosára nőhet, mindössze 39 milliárd dollárra évente. Hollandia valószínűleg továbbra is a legnagyobb kannabisz-termelő marad, mivel az orvosi kannabisz adja a bevétel nagy részét.

“Mégis azoknak az országoknak köszönhetően, amelyek készek elengedni a szigorú törvényeket, Hollandiát a lemaradás veszélye fenyegeti.” – mondta a Prohibition Partners ügyvezető igazgatója, Stephen Murphy a Bloomberg-nek. Prohibition Partners előrejelzése szerint a szokásos, különösen a német piacot érintő exportkorlátozás emelés ellenére, ami először 100-ról 350 kg-ra, majd 700-ról 1500 kg-ra történt, az ország részesedése az exportpiacon csökkenni fog. “A kormánynak további lépéseket kell tennie, ha a játék csúcsán akar maradni.”

Túl későn újratervezni?

Hollandia felismerte a problémát. Annak érdekében, hogy a kannabisz-üzlet ismét beinduljon, a kormány az államilag szabályozott kannabisszal kísérletezik. A Prohibition Partners becslése szerint egy ilyen piac értéke évente legfeljebb egymilliárd euró lehet. Ennek eredményeként néhány vállalkozás összesen tíz városban engedélyt kap nagybani kannabisz termesztésre kávézók részére. Egyenlőre csak egy cég rendelkezik az engedéllyel. “Figyelembe véve a Holland mezőgazdasági ismereteket, a kávézók kultúráját és a válogatós kannabisz fogyasztókat, az erőfeszítésnek köszönhetően az iparban megújulására van lehetőség” – mondta Eric Siereveld, a Dutch Passion magértékesítő cég igazgatója a Bloombergnek. “Az államilag szabályozott kannabisz minősége olyan jó lesz, hogy a holland kannabisz ismét a legjobbá válik.”

A legális szürke terület azonban továbbra is komoly akadályt jelent a kannabisz cégek számára. Például a Projekt C társaság, amely engedélyezett kannabiszt termeszt, nem tudott számlát nyitni, amíg a bíró nem utasította a bankot az együttműködésre. Decemberben a holland Drimmelen város megtiltotta a társaságnak egy üvegház átvételét, tette közzé Bloomberg. A helyi politikusok féltették városuk hírnevét és attól tartottak, hogy a társaság vonzza majd a bűnözőket.

Projekt C

Az elmúlt években már számos vállalat költözött Kanadába vagy az Egyesült Államokba. David Duclas, a holland kannabisz magbank Sensi Seeds marketingvezetője azt mondta a Bloombergnek, hogy a holland kormányzás újragondolására már késő. A Dutch Passion igazgatójától, Siereveld-től, eltérően attól tart, hogy Hollandiában újonnan engedélyezett vállalkozásoknak aligha lesz esélyük versenyezni az Észak-Amerika legjobb kannabisz törzseivel – vagy amit az illegális termesztők állítanak elő. “Mi elmulasztottuk a remek lehetőséget.” mondja  “és hosszú távon nem csupán néhány millió dollárról van szó, hanem milliárdokról.”


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom