körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

2020 elején várható volt, hogy legalább egy, ha nem több ország, legalizálja a rekreációs kannabiszt. Mexikó tűnt a legesélyesebb jelöltnek, tekintettel arra a tényre, hogy a mexikói Legfelsőbb Bíróság is ezt szorgalmazta egy 2018-as rendelet alapján.

Miután azonban a járvány 2020-ban Mexikóra is lesújtott, a törvényhozók másodjára tolták ki a bíróság határidejét a legalizációs jogszabályok elfogadását illetően.

A mexikói törvényhozóknak az év végéig eleget kell tenniük e törekvésnek, az viszont nem világos, mi fog történni, amennyiben ismét nem sikerül betartani a legújabb határidőt.

Új hírek szerint a mexikói szenátus pénteken jóváhagyja az újonnan felülvizsgált kannabisz legalizálási törvényjavaslatot azzal a céllal, hogy a lehető leghamarabb elfogadják azt.

Egy másik ország, amely a kannabisz legalizálása kapcsán 2020-ban felhívta magára az emberek figyelmét, az Új-Zéland volt. Az új-zélandi választók októberben szavazhattak egy legalizációs intézkedés kapcsán.

A szavazást megelőző közvéleménykutatások azt jelezték, hogy az intézkedést el fogják fogadni, aminek következménye kétségtelenül az volt, hogy a legalizálás pártiak közül néhányan optimisták voltak az győzelemmel kapcsolatban. Sajnos viszont az intézkedést leszavazták.

Az ország, amely valószínűleg nem szerepelt az emberek figyelőlistáján, Izrael. Az egyik hírcsatornán ugyanakkor arról számoltak be, hogy javaslat készül a rekreációs legalizálást illetően. Ahogy arról a Times of Israel beszámolt:

„A héten közzétett jelentés alapján az izraeli kannabisz-törvények felülvizsgálatával megbízott kormánybizottság a teljes legalizálást javasolja.

Az ókori izraeliták „kannabiszt égettek istentisztelet közben”

Az izraeli rendőrség, a közbiztonsági minisztérium és az egészségügyi minisztérium képviselőiből álló tárcaközi bizottság azt javasolja, hogy a kormány folytassa a kannabisz dekriminalizálására irányuló erőfeszítéseket a teljes legalizálás felé vezető úton.”

Izrael régóta vezető szerepet játszik a nemzetközi orvosi kannabisz színterén, különösképp a tudomány és kutatás területén. Izraelben 2017-ben dekriminalizálták a nem orvosi célú kannabisz használatot.

A korábban linkelt cikk szerint az összes izraeli felnőtt 27%-a számolt be kannabisz használatról, ami nyilvánvalóan komoly szám, feltéve ha igaz.

A legalizálás szele szerte a világon megélénkült, és bár nem valószínű, hogy Izrael 2020 vége előtt legalizál (mivel az idő gyorsan fogy), biztosra mondható, hogy az ország inkább előbb, mint utóbb legalizálni fogja a kannabiszt.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok