Mexikó, New York, Új-Mexikó, Málta, Wrigley, a rágógumi mágnás, és a kannabisz története, úton a győzelem felé
körülbelül 4 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

A legális kannabisz számpontjából jelentős hetet zárva, Új-Mexikó állam törvényhozói szerdán megszavazták a kannabisz szabadidős használatát – a szavazás pár órával azután történt, hogy New York kormányzója aláírta a kannabisz legalizálásáról szóló törvényjavaslatot.

A kannabisz-szabályozásról szóló új-mexikói törvény 2022-től kezdődően felhagy a 21 évesnél idősebb felnőttek esetében a kannabisz birtoklásáért és használatáért kiszabott büntetőjogi szankciókkal, és létrehozza az kereskedők engedélyezését és a gyógyszerek értékesítésének akár 20 százalékos megadóztatását lehetővé tévő környezetet.

Amerikában a kannabisz dekriminalizálásának állami szintű támogatottsága egyre csak nő, amióta Kalifornia első államként legalizálta az orvosi kannabiszt 1996-ban. 2012-ben Colorado és Washington állam úttörő szerepet játszott a kannabisz szabadidős használatának legalizálására vonatkozó törvények terén.

New York a héten legalizálta a kannabiszt, és jelenleg egy másik legalizációs törvényjavaslat vár Ralph Northam virginiai kormányzó asztalán, aki már előre jelezte, hogy alá fogja írni.

Körülbelül 120 millió amerikai, a teljes népesség nagyjából egyharmada él olyan államokban, ahol a marihuána legális, bár a gyógynövény szövetségi szinten továbbra is illegális.

A Ház tavaly ugyan elfogadta a kannabisz legalizálásáról szóló törvényjavaslatot, és a demokratikus szenátorok egy csoportja egy törvényjavaslatot készít jelenleg, amely ugyanezt tenné, de a Biden-kormány még mindig ellenzi a szövetségi tilalom megszüntetésének gondolatát, és az országos, szabályozott piac létrehozását.

Az új-mexikói legalizációs jogszabályok több olyan intézkedést tartalmaznak, amelyek a méltányosságra és a helyreállító igazságszolgáltatásra összpontosítanak, beleértve az alacsony szintű bűncselekmények miatt letartóztatott személyek bűnügyi nyilvántartásának automatikus eltörlését.

Egyes közlemények szerint a New York-i jogszabály változás akár 60 000 új munkahelyet is létrehozhat, és 350 millió dollár éves adóbevételt generálhat az állam számára.

A 14%-os általános forgalmi adó mértéke magában foglalja az állam számára elkülönített 9%-ot, az adásvétel helye szerinti önkormányzat 3%-át és a megye 1%-át. A 9% 40%-át azoknak a közösségeknek szánnák, amelyeket a korábbi drogtörvények aránytalanul érintenek, 40%-ot iskolákra, 20%-ot pedig drogkezelésekre és oktatásra fordítanák.

Továbbá mindenkinek, akit korábban elítéltek kannabisz olyan mennyiségű birtoklása miatt, amit jelenleg a törvény engedélyez automatikusan törlik a az esetét és nyilvántartását.

Európában is mozgolódás észlelhető

Négy kannabisznövényt termeszthessenek az emberek Máltán – javasolta Robert Abela miniszterelnök az ország kannabisszal kapcsolatos törvények megreformálása részeként.

Az otthon termesztett kannabisznövényeket csak olyan helyen lehet majd termeszteni, ami a nyilvánosság számára nem látható, és csak az adott lakóhelyen élők használhatják.

Kizárólag négy növényt lehet tartani és kizárólag saját használatra, és az így megtermesztett növényekből előállított terméket nem lehet majd harmadik félnek értékesíteni.

A legfeljebb 7 g kannabisz birtoklása miatt ezentúl nem tartóztathatnak majd le senkit és nem indíthatnak eljárást sem, míg a 7 és 28 g közötti mennyiséggel elkapott személyek ellen sem indul majd bírósági eljárás, hanem bíróság szab majd ki 50 és 100 euró közötti pénzbírságot.

Az emberek legális forrásból vásárolhatnak majd kannabiszt és kannabiszmagokat. Abela elmondta, hogy nyitva tartja ennek lehetőségét, és meghallgatja az ezzel kapcsolatos nyilvános konzultációt, utat nyitva a kannabisz-social klubok lehetséges bevezetésének.

Egy másik nagy reform következtében eltörölhetővé válnak a kannabisz birtoklásával kapcsolatos bűncselekményeket bűnügyi nyilvántartásai.

Időközben új kormányhatóságot hoznak létre a személyes használatra szánt kannabisz felügyeletére, aminek feladata lesz különböző tanulmányok elvégeztetése és iránymutatások kidolgozása.

“Olyan kormány vagyunk, amely meghallgat, megért és meghozza a szükséges döntéseket” – mondta Abela. “Az elmúlt hónapokban egyértelmű volt az álláspontom, miszerint elfogadhatatlan, hogy a kannabiszt fogyasztó embereket letartóztassák, kihallgassák és bíróság elé állítsák.”

„2015-ben már tettünk előrelépéseket, de a valóság megmutatta, hogy ez nem elég. Szomorú, hogy egyeseket még mindig üldöznek a kannabisz miatt, miközben a feketepiac talaja egyre termékenyebb. ”

A világszintű kannabisz kísérlet

Wrigley a rágógumi mágnás és a kannabisznisz

William „Beau” Wrigley Jr. a rágógumi márka milliárdos örököse visszatér chicagói üzleti gyökereihez, de ezúttal kannabiszt árulni.

A Parallel, az atlantai székhelyű cég amihez Wrigley 2019-ben csatlakozott, csütörtökön bejelentette, hogy megvásárolt hat Windy City Cannabis gyógyszertárat, és nagyban belépett a gyorsan növekvő illinoisi rekreációs kannabiszpiacra.

A 100 millió dolláros készpénz- és részvényügylet magában foglalja a Windy City Cannabis gyógyszertárakat Homewoodban, Highwoodban, Posenben és Litchfieldben, és várhatóan az ebben a hónapban nyitó gyógyszertárakat Carpentersvilleben és Macombban. Az ügylet, amelyhez állami szabályozók jóváhagyása szükséges, várhatóan 2021 második felében zárul le.

“A Windy City felvásárlása lehetővé teszi a Parallel bejutását Illinoisba, ami az Egyesült Államok eddigi egyik legjobban teljesítő kannabisz-piaca” – mondta Wrigley sajtóközleményében. “Parallel várhatóan az egyik legnagyobb hatással lesz a kiskereskedelmi szektorra Illinoisban az amerikai kannabisz-szolgáltatók között.”

Egy februári interjúban Wrigley azt mondta a Forbesnak, hogy kannabisz-társasága “nagyobb lehet majd, mint a Wrigley-társaság”, amit 2008-ban értékesített a Mars édességgyártó felé 23 milliárd dollárért.

Az illinoisi kannabisz-értékesítés megugrott, mióta az állam legalizálta a rekreációs célra szánt kannabiszt 2020 januárjában, és tavaly elérte az 1,03 milliárd dolláros értéket. Az Illinois Pénzügyi és Szakmai Szabályozási Osztály adatai alapján április 1-jével 96 rekreációs gyógyszertár van már az államban.

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom