körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A kutatók 24 agyagpipát vizsgáltak meg, amelyeket Shakespeare otthonának kertjében találtak az angliai Stratford-upon-Avon-ban, és a környező házakban.

Vajon a világ eddigi legnagyobb drámaírója szerette a vicces cigiket? Vajon William Shakespeare be volt szívva, amikor műveit írta?

A válasz nagy eséllyel az ‘igen’ lehet, miután egy dél-afrikai tudóscsoport megállapította, hogy a költő otthonának kertjében talált agyagpipák nyomokban kannabiszt tartalmaznak. A tudományos publikáció alább a 8-9 oldalon olvasható végig angolul:

A kutatók 24 agyagpipa maradványát vizsgálták, amelyeket Shakespeare otthonának kertjében, az angliai Stratford-upon-Avon-ban, valamint a környező házakban találtak. Miután a töredékeket gázkromatográfiás módszerrel megvizsgálták, a tudósok megállapították, hogy a pipák közül nyolcban kannabisz, egyben nikotin, kettőben pedig perui kokalevélből származó kokain nyomai voltak fellelhető. A kannabiszt tartalmazó pipák közül négy Shakespeare tulajdonából származott.

A tanulmány vezetője, Francis Thackeray, a Witwatersrandi Egyetem professzora azt írja, hogy a 17. századi angolok többféle ‘dohányt’ ismertek. A legkorábbi dohány- és kokaleveleket Walter Raleigh, illetve Francis Drake felfedezők importálhatták.

Thackeray-t már régóta érdekli Shakespeare esetleges droghasználata. A Sydney Morning Herald arról számol be, hogy 1999-ben tudományos cikket írt “A kender mint a shakespeare-i irodalom inspirációs forrása?” címmel.

Lehet, hogy az egésznek nincs semmi értelme, mivel nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy Shakespeare valaha is használt volna kannabiszt. Thackeray megjegyzi azonban, hogy Shakespeare műveinek korai előadásai valószínűleg a szívogató Erzsébet-kori dzsentrikkel töltött, füsttel teli szobákban zajlottak.

“Nem nehéz elképzelni azt a forgatókönyvet, amelyben Shakespeare Erzsébet királynő udvarában játszotta színdarabjait Drake, Raleigh és mások társaságában, akik “‘dohánnyal’ töltött agyagpipákat szívtak” – írja.

Lehet, a szívod mivel van esete volt ez?

Shakespeare-temetkezési emlékmű - Kendertér
Shakespeare-temetkezési emlékmű – forrás: wikipedia.org

A szakértők még abban sem értenek egyet, hogy Shakespeare melyik portréja valós vagy hamis. Amíg élt nem készült végleges portré a költőről. Mindössze két, mindkettő posztumusz, képmást fogadnak el széles körben hitelesnek: a stratfordi Szentháromság-templomban található sírján lévő mellszobrot, amelyet többször felújítottak és újrafestettek, valamint a Droeshout-portré, amelyet a flamand származású angol művész, Martin Droeshout készített és Shakespeare műveinek 1623-as első kiadásán szerepelt a fedőlapon.

Bár abban a korban szokásos volt, hogy az író vagy költő képe díszítse a kiadvány fedőlapját, a Droeshout-portré elkészültének körülményei ismeretlenek. Emellett az sem biztos, hogy a művészettörténészek által beazonosított két Martin Droeshout közül melyik készítette a portrét, vagy hogy mennyiben másolták egy korábban festett vagy rajzolt, de azóta elveszett alkotásról. A műkritikusok a portré jelentőségét figyelembe véve sem tartják kiemelkedő művészeti alkotásnak, míg egyesek titkos üzeneteket véltek felfedezni a műben.

A Droeshout portré vagy Droeshout rézkarc William Shakespeare portréja - Kendertér
A Droeshout portré vagy Droeshout rézkarc William Shakespeare portréja – forrás: wikipedia.org

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok