12 kannabisz rabnak adott kegyelmet Trump kormányzása utolsó napján.
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Amikor Donald Trump elnök szerda kora reggel utolsó pillanatban kegyelmeket osztott, a figyelem nagy része azokra a hivatalos megbocsátásokra fordult, amelyeket barátai és haverjai közt osztott ki. Viszont néhány olyan ember számára is derűsen ért véget Trump könyörtelenül viharos kormányzása akiket kannabisszal kapcsolatos bűncselekmények miatt ítéltek el hajdanán. A 143 ember közül, akiket Trump kegyelemben részesített, vagy megváltoztatta büntetésüket, 12 olyan ember is volt, akiknek az életét a világ kudarcba fulladt drogháborúja forgatta ki.

A pártfogók üdvözölték ezt a lépést. “Ezek a kegyelmek és büntetés enyhítések, különösen, ha figyelembe vesszük az állami szintű legalizálás közelmúltbeli lendület vételét, további bizonyítékok a kannabisszal kapcsolatos törvénykezés körül tapasztalható reformok széleskörű kétpárti támogatására” – mondta Sarah Gersten, a A Last Prisoner Project nonprofit szervezet ügyvezető igazgatója és főtanácsosa, amelynek célja a kannabisz büntető igazságszolgáltatás reformja.

Ugyanakkor Gersten megjegyezte, hogy reméli, hogy ugyanezt folytatja majd a jövőbeni elnök is, mivel egyelőre még mindig mintegy 40 000 ember „szenved a hazánk igazságtalan és méltánytalan kannabisz-kriminalizálási törvénykezése miatt a rácsok mögött”.

12-en szabadon és teher mentesen

Trump kegyelmei, amiket kevesebb, mint 12 órával a kormányzásának befejezése előtt jelentettek be, 10 férfit és egy nőt szabadítanak fel a börtönbüntetés alól, és kegyelmet nyújt egy további embernek, akit már korábban szabadon engedtek.

12 kannabisz rabnak adott kegyelmet Trump kormányzása utolsó napján.
Ezen a képen azok láthatók akiket felszabadítottak és vállalták arcukat. Fotók a Last Prisoner Project szervezet jóvoltából, forrás: Leafly

A pártfogók – köztük Angelos és Alice Johnson, akik 2018-ban szintén elnöki kegyelemben részesültek – ott győzedelmeskednek, ahol tudnak.

Ez a szerda „az irgalmasság és az igazságosság tiszteletben tartásának napja volt, egy olyan nap, amelyen a második esélyüket ünnepelhették az erre joggal rendelkező egyének, valamint a szeretteikkel újra egyesített családok és közösségek ” – mondta Johnson egy sajtóközlemény során.

“Annak ellenére, hogy ma ünneplünk, ne felejtsük el, hogy még mindig vannak olyan törvényeink, amelyek erőszakmentes embereket juttatnak akár életfogytiglan börtönbe, és ma további ezrek maradnak a rácsok mögött, akik rég lerótták a társadalommal szembeni adósságukat, és akik megérdemelnek egy második esélyt a hazatérésre” tette hozzá. “A mai nap csak további fát jelent a szívemben tomboló tűzön, ami hajtja küzdelmemet azokért, akiknek nincs hangjuk.”

Hírességek és politikusok kérik a kannabisz foglyok szabadon engedését

A 2020-ban Trumpnak küldött levél, amiben több híresség is arra kérte, hogy kegyelmezzen egyes kannabisz raboknak, több mint 50 aláírója között van Alice Johnson, aki megjelent a Republikánus Nemzeti Konventen ( RNC ), és akinek története Trump kampányhirdetéseiben szerepelt, miután az elnök enyhítette kábítószer-ítéletét.

Kansasi, maine-i és a missouri-i republikánus törvényhozók szintén aláírták  a kérelmet, mint ahogy egy korábbi amerikai ügyvéd, továbbá Danny Trejo színész, a New Haven, a missouri-i rendőrfőnök, valamint az új-mexikói kormányzót és elnökjelöltet, Gary Johnsont. Olyan csoportok képviselői is csatlakoztak hozzájuk , mint a #cut50 (egy nemzeti, több pártú erőfeszítés a börtön népességének csökkentése érdekében, miközben közösség biztonságosabbá válik), a Marijuana Policy Project (Az Egyesült Államok első számú szervezete, amely legalizálja a kannabiszt) és a Law Enforcement Action Partnership (A rendőrség, ügyészek, bírák, korrekciós tisztviselők és más bűnüldözési tisztviselők által létrehozott nonprofit szervezet, ami a büntető igazságszolgáltatás és a drogpolitika reformjaiért küzd, és biztonságosabbá és igazságosabbá teszi a közösséget).

Az aktivisták óvatosan, de optimisták azt illetően, hogy az új Demokratikus Szenátus és a soron következő elnöki adminisztráció között a drogháború enyhülésének ez a tendenciája folytatódni fog. Annak ellenére, hogy szenátorként eltöltött ideje alatt a kábítószer-ellenes büntetőjogi törvények mellett küzdött, Joe Biden, megválasztott elnök, előző erőfeszítéseit hibának nevezte, és jelenleg támogat néhány szerényebb kannabisz-reformot.

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok