A dohány hanyatlásával feltör a kannabisz – Malawi elnökének beszéde
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Lazarus Chakwera, malawi elnöke múlt hét szerdán arra figyelmeztetett, hogy országának vezető cserekereskedelmi áruja, a dohány hanyatló félben van és nyomatékosította, hogy váltsanak egy gyorsan termő növényre, mint például a kannabisz, amelyet tavaly legalizáltak felhasználásra.

Chakwera ezt a nemzet helyzetéről szóló beszéde során tette szóvá, amiben elmondta, hogy előreláthatóan a dohány 2021-ben kevesebb, mint 200 millió dollárt fog termelni az ország számára, ami nagyjából hasonló az elmúlt két évhez, de jóval elmarad a korábbi éves bevételektől, amelyek meghaladták a 350 millió dollárt.

Szerdán a szomszédos Zimbabwe kormánya is megváltoztatta rendeleteit, hogy ösztönözze a kannabiszba történő befektetéseket.

“A kellemetlen igazság … az, hogy míg Malawi sok energiát fektetett bele, hogy a dohányra támaszkodott, mint … a legnagyobb egyedülálló termésére, amely hozzájárult az ország GDP-jéhez, ezt a helyzetet most komolyan fenyegeti a világszerte csökkenő kereslet” – mondta Chakwera.

“Nyilvánvalóan ezen változtatnunk kell és olyan növényeket kell termesztenünk, mint például a kannabisz, amely tavaly ipari és gyógyászati célokra egyaránt legalizálva lett” – tette hozzá.

A dohány beárnyékolta az egyébként virágzó mezőgazdasági szektort, amely az elnök elmondása alapján a legfrissebb előrejelzések szerint képes lett volna helyreállítani a gazdaság növekedését 3,8% -kal idén és további 5,4% -kal kitolni azt a következő évben.

Az előző évi gyenge 1,9%-os növekedéshez hasonlítva, amit a COVID-19 járvány miatti kiesések okoztak.

A több évtizeden át tartó közegészségügyi oktatás fokozatosan meggyőzte világszerte az embereket a dohányzás veszélyeiről, ami az értékesítés folyamatos csökkenéséhez vezetett. Ugyanakkor a kannabiszt kezdik gyógyszerként elfogadni.

Ghána legalizálja a kannabisz gyógyászati és ipari használatát

A malawi-i parlament tavaly februárban elfogadott egy törvényjavaslatot, amely legálissá teszi a kannabisz ipari termesztését és feldolgozását gyógyszerekhez és kenderrostokhoz, ugyanakkor a rekreációs használatot még nem is dekriminalizálták.

Chakwera elmondta, hogy az agrárminisztérium “az alternatív növények csoportját keresi, hogy 2030-ra Malawi ne legyen többé a dohányra utalva”.

Világszerte több országban szintén legalizálják a kannabiszt, vagy enyhítik az arra vonatkozó törvényeket, beleérte néhány afrikai déli országot is, mint például Zambia, Lesotho és Zimbabwe.

Zimbabwe új szabályai lehetővé teszik a befektetők számára, hogy teljes egészében birtokolhassák a kannabisz-vállalkozások, ellentétben a korábbi feltételekkel, amikor társulniuk kellett a kormánnyal. Továbbá Zimbabwe teljes területén engedélyezik a kannabisz előállítását, ahelyett, hogy korlátoznák azt egyes régiókra. A befektetők az exportból származó bevételeket akár négy évig is amerikai dollárban tarthatják – áll a kormány közleményében.

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok