Dánia zöld utat adott – meghosszabbítják az orvosi kannabisz programot
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

A dán kormány további négy évvel meghosszabbította az ország orvosi kannabisz kísérleti programját.

A jelenlegi struktúra 2018 januárjában kezdődött, amit anno egy négy évig tartó próbaként képzeltek el. Számos dán vállalat engedélyt kapott az orvosi minőségű kannabisz termesztésére, ebből adódóan az új jogi infrastruktúra lehetővé tette a receptek felírását a dán betegek számára. A próba ez év decemberében járna le, de a dán kormány a május 25-i sajtónyilatkozatában bejelentette, hogy a rendszer egyes részeit meghosszabbítják. A dán orvosok még legalább 4 évig írhatnak fel orvosi kannabiszt a betegeik számára, ez idő alatt a termesztéssel foglalkozó vállalatok számára engedélyezett a gyógyászati célú kannabisz állandó termesztése.

Még négy év

„A kormány (Szociáldemokraták – Social Democrats), a liberálisok (Liberals), a Dán Néppárt (Danish People’s Party), a Szocialista Néppárt (Socialist People’s Party), az Egységlista (Unity List – The Red-Greens), az Új Jobboldal (The New Right), a Liberális Szövetség (Liberal Alliance), az Alternatívok (Alternative), a Kereszténydemokraták (Christian Democrats) és a Szabad Zöldek (Free Greens) úgy döntöttek, hogy folytatják az orvosi kannabisz próbarendszerét”, – áll a kormány sajtónyilatkozatában.

Ahhoz, hogy elérjék ezt a kiterjesztést a kormány több törvényjavaslat benyújtását tervezi az év későbbi szakaszában, amelyeket a 2021-es év vége előtt el kell fogadni.

„Megtapsoljuk a Dán Parlament döntését a kísérleti program meghosszabbításáról, ami lehetővé teszi az orvosi kannabisz helyi termesztését és előállítását”, – nyilatkozta Jeppe Krog Rasmussen, a DanCann Pharma dán orvosi kannabisz társaság vezérigazgatója.

„Ennek tudatában – folytatta – nem szabad megfeledkeznünk dán betegeinkről, annak ellenére sem, hogy újabb négyéves próbaidőszak erejéig van lehetőség orvosi kannabisz felíratására Dániában, a feltételek tekintetében viszont a jogi szerkezetben semmi sem változott, ez egyszerűen nem elég jó. Ezért folytatni fogjuk a harcot, mint mindig és jobb feltételeket fogunk követelni”.

Dán kísérleti orvosi kannabiszprogram: első a beteg

Orvosi kannabisz Dániában

Annak ellenére, hogy nagy számban jelen vannak az engedéllyel rendelkező orvosi kannabisz társaságok, Dániában – Európa számos nemzetéhez hasonlóan – továbbra is kicsi és mérsékelt a kannabisz-betegek közössége. A Dán Gyógyszerügynökség – az összes import áru közül – jelenleg csak négy termék használatát engedélyezi a kísérleti programban, de ezeket ritkán írják fel a dán orvosok.

„Az orvosi kannabiszt jelenleg nagyjából 1500 beteg (kb. 3000 recepten) használja egy negyedévre vetítve” – mondta Rasmussen az év elején az Analytical Cannabis-nak. „Azonban rengeteg a sötét folt […], a betegek, akik már használtak, vagy folyamatosan használnak kannabiszt, kb. 80 %-a nem az orvosától szerzi be, hanem az illegális piacról.”

“Ez ugyanannyira köszönhető a dániai termékek lappangó piacának – tette hozzá  -, mint amennyire a magas áraknak és néhány orvosnak, akik valamilyen okból kifolyólag nem hajlandóak az együttműködésre.”

Bár a kísérlet alatt a receptek felírása ritkább volt, a termesztéshez kiadott engedélyek száma egyre gyarapodott. Nagyjából 47 kannabisz vállalkozást engedélyeztek és kb. 15 kezdett bele létesítmények építésébe és a növénytermesztésbe.

„A politikai rendszer úgy döntött, hogy jövedelmező feltételeket teremt az orvosi kannabisz új termelői számára Dániában, ahol nem szabunk meg felső határt a termelési kapacitásban és hozzáférést biztosítunk az exportáláshoz Európa kevés országainak egyikeként” – mondta Rasmussen. „Ugyanezen okokból kifolyólag már tapasztaltunk hatalmas beruházásokat és nagy közös vállalkozásokat az orvosi kannabisz ezen új piacán.”

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom